Tot i els avenços i èxits de les dones en la història, la seva presència en la ciència segueix sent menor que la dels homes. Segons dades de la UNESCO, s’estima que tan sols prop del 30% de les estudiants al món escullen una carrera en l’àmbit científic o tecnològic. Només un trenta per cent dels investigadors a tot el món són dones. Mentre els homes tendeixen a dominar el sector privat, les dones que treballen que en el món de la investigació científica solen fer-ho en els sectors acadèmic i governamental. Aquests sectors però, solen oferir sous més baixos i menys oportunitats, contribuint així a la bretxa salarial.
És per aquesta raó que el dia 11 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència. Un dia designat per l’Assemblea General de les Nacions Unides per tal de reivindicar el paper de les dones en la ciència i commemorar totes aquelles que han contribuït al seu avenç al llarg de la història.
La manca de referents femenins, la presència d’estereotips de gènere, la pressió social, o fins i tot la diferent percepció de les habilitats intel·lectuals, son factors que contribueixen a la baixa presència de les dones ja des d’una edat temprana en activitats STEM.
Des del Portal d’Activitats Educatives de Catalunya treballem cada dia per la igualtat d’oportunitats i accés a la educació per a tots els infants, és per això que en aquesta entrada hem volgut fer un recull de les activitats extraescolars de l’àmbit STEM publicades al portal així com un llistat de diferents recursos online amb activitats de diversos àmbits de la ciència.
Extraescolars
FabLab Sant Cugat
FabLab Sant Cugat, centre de fabricació digital i intercanvi obert al públic de totes les edats, ofereix aquesta activitat extraescolar dirigida a joves d’entre 8 i 16 anys. Un espai d’experimentació i investigació sobre fenòmens científics, tecnològics i artístics a través de la metodologia Learn by making, és a dir, aprenent a través d’experiències pràctiques.
Associació Pendulum
Activitat a càrrec del divulgador científic Marc Boada Ferrer. Les Tardes de Ciència són un espai online per a famílies de tot Catalunya, que facin escola a casa o bé que tinguin infants apassionats per la ciència. A través del treball per projectes i l’experimentació es tractaran diferents àmbits de la ciència.
Edukem-nos
Extraescolar dirigida a infants de P5, primer i segon de primària on a través de diferents recursos de Lego i robots (Dash&Dot, Bee-Bot…) es treballaran conceptes bàsics de robòtica, programació i es desenvoluparan habilitats d’investigació científica i comunicació.
Recursos Online
15 activitats pel Dia de la Dona en la Ciència – Recull de 15 activitats al voltant de 15 dones científiques realitzat per Fundesplai
Còmic Científicas – Còmic amb Guia Didàctica on es relata la vida i èxits científics de cinc dones clau en la història de la ciència
Dones a la Ciència – Col·lecció de recursos per ajudar en l’educació a casa i a l’aula per tal de que més nenes i nens s’interessin per la ciència.
Exposició (In)visibles i (O)cultes – Exposició produïda pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona sobre la vida i obra de 24 científiques des de l’Antic Egipte fins la Gran Bretanya del sigle XXI
Museus de Ciències del Món – Recull de les millors visites virtuals a museus de ciències de tot el món: Museu de ciències del CSIC, Museu de la Universitat d’Oxford, de Washington, de l’Agència Espacial Europea o de l’Smithsonian!
Recursos educatius del CSIC – Recull d’enllaços a diferents webs amb recursos diferents per aprendre sobre ciència, astronomia, la llum, etc.