5 llibres sobre càncer infantil per a infants

El dia 15 de febrer es commemora el Dia Mundial contra el Càncer Infantil, un dia per promoure la concienciació social, la prevenció i la lluita contra aquesta malaltia. I és que cada any es registren entre 170 i 200 nous casos de càncer en pacients menors de 14 anys, sent aquesta la primera causa de mortalitat en infants de 5 a 14 anys.

Trobar les paraules per explicar a un infant què és el càncer i com pot afectar-lo pot no ser fàcil. Els contes infantils poder ser una bona eina per posar paraules a allò que està passant a través de les històries dels seus protagonistes i que així pugui afrontar la malaltia de manera positiva i amb optimisme. A l’igual que també ens poden servir per a poder explicar a un altre infant què li està passant a un company de classe o familiar que estigui passant per aquesta situació i pugui comprendre-ho millor.

A continuació us presentem 5 llibres en català sobre càncer on els protagonistes són nens i nenes.

La Gorra

Joaquim Carbó

Després de quatre mesos a l’hospital rebent el tractament contra el càncer que pateix, la Catalina torna a casa.  Té moltes ganes de tornar a l’escola i retrobar-se amb els seus companys però el tractament li ha fet perdre els cabells i li preocupa què en pensaràn els seus amics.

No vull ser un heroi

Núria Riera

Quan el Guille es queda sol a l’habitació de l’hospital on ha de passar-s’hi un temps troba un ninot de peluix i un diari secret. A través del diari i els nens i nenes que coneix a l’hospital descobreix les aventures que es poden viure en un hospital. 

És un conte sobre el valor de l’amistat i la importància de la investigació per fer que cada vegada hi hagi menys nens i nenes ingressats.

Aquest llibre ha estat elaborat  per l’associació Mua Solidaris per recaptar fons per a la investigació del càncer infanti

Els medicaments amics de la Maria

Neus Serradell

La Maria és una nena amb leucèmia limfoblàstica. En el llibre un grup de medicaments li expliquen a la Maria, de manera entenedora i divertida, en què consisteix la malaltia que pateix i de quina manera l’estan curant els medicaments que pren. 

Una part dels beneficis obtinguts amb la venda del llibre van destinats a la recerca contra el càncer infantil.

Per què, Charlie Brown? per què?

Charles M. Schulz

La Janice, membre de la colla de l’Snoopy, cau malalta de leucèmia. Els seus amics no saben com reaccionar ni com tractar-la. Al final tots junts ajuden la Janice a combatre la malaltia amb naturalitat i molta tendresa.

El llibre original va ser realitzat per a The Hole in the Wall Gang Camp, un centre als Estats Units que acull a nens amb leucèmia.

El bebé forçut

Frank Pebrett i Alexandra Carpentier de Changy

Aquest llibre explica la història del Gabriel, un bebè diagnosticat amb leucèmia, i de la seva mare, l’Almira. Està explicat dels del punt de vista dels dos, relatant les dues cares de la mateixa moneda. 

El llibre inclou un quadern d’activitats recomanat a infants a partir dels 5 anys.

Els beneficis del llibre van destinats a la investigació de la leucèmia infantil de l’Institut de Recerca contra la leucèmia Josep Carreras.