Explora l’univers als observatoris astronòmics de Catalunya

L’observació i l’estudi del cel sempre ha atret la curiositat de grans i petits. Ja des d’èpoques immemorials, els humans mirant el cel nocturn ens hem qüestionat i hem fet volar la imaginació sobre allò que hi ha més enllà.

A Catalunya tenim la sort de comptar amb, ni més ni menys, que 16 observatoris astronòmics repartits per tot el territori: Des de parcs astronòmics més grans destinats a la investigació, la formació i la divulgació, fins a petits observatoris nascuts de la passió i el compromís de particulars.

En aquest article hem fet una selecció dels observatoris astronòmics catalans més destacats pel que fa a la seva oferta educativa.

Visitar els observatoris astronòmics no només és una oportunitat d’aprenentatge única per als infants, també és una experiència per estimular la seva curiositat i interès per la ciència i la recerca.

Observatoris Astronòmics de Catalunya amb activitats escolars i familiars

Sant Mateu de Bages, Barcelona

L’Observatori Astronòmic de Castelltallat, inaugurat l’any 2004, està situat a l’espai natural protegit de la Serra de Castelltallat. Un entorn privilegiat destacat per la seva biodiversitat i formació geològica. L’Observatori compta amb el distintiu “Entorn amb Cel Nocturn de Qualitat”. Un reconeixement que atorgat per la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, de la Generalitat de Catalunya.

Realitzen una gran varietat d’activitats durant tot l’any, tant nocturnes com diürnes. Des del seu “Bateig de cel” que fan tots els dissabtes, l’activitat “Mirant el Sol”, fins a les “Nits Temàtiques”, que puntualment  tracten diferents temes astronòmics de forma monogràfica, com La Nit dels Perseids, La Nit de la Lluna, La Nit dels Planetes, La Nit de les Fases, La Nit de les Galàxies, etc.

Per a centres educatius destaca el seu intercanvi de visites, per a tots els cursos de primària i secundària, consistent en una sortida a Castelltallat per parlar de l’evolució dels estels, i observar-ne un de ben a prop, amb l’activitat “Mirant el Sol”. I després una visita de l’OAC al vostre centre educatiu amb la “Maleta dels Planetes“, per estudiar la mida dels planetes vers la del Sol, les seves principals característiques, i la distància que els separa dins del sistema solar. Tanmateix, ofereixen la possibilitat d’adaptar l’oferta educativa a casals d’estiu, o la possibilitat de visitar-vos a les colònies, o si s’escau, fer la totalitat de les activitats a la vostra escola.

Pujalt, Anoia

L’Observatori de Pujalt està situat al petit municipi de Pujalt, a l’Anoia. Es troba a 750m d’alçada, lliure de contaminació lumínica.

És un observatori astronòmic però també meteorològic. Allí també s’hi troba l’estació de la Xarxa General de Vigilància Radiològica Ambiental de Catalunya. De dia observen l’atmosfera, mesuren les seves variables i n’observen els canvis i, de nit, miren més enllà del nostre planeta per contemplar el firmament, els planetes, les estrelles, les constel·lacions, les galàxies, etc. A més compten amb un dels telescopis més grans de Catalunya per fer recerca i observació visual.

Cada cap de setmana s’hi fan visites públiques relacionades amb el món de la meteorologia i astronomia. Les visites són per a tots els públics, adaptant sempre el contingut en funció del tipus de visita i edat dels participants. També hi fan cursets de meteorologia i astronomia per a escoles i adults, esdeveniments astronòmics, xerrades entorn de la ciència i també al voltant de l’energia i moltes coses més.
Al mateix observatori també s’hi troba el Camp d’Aprenentatge de Pujalt. Treballen conjuntament amb els centres educatius per promoure l’aprenentatge de l’alumnat oferint activitats didàctiques innovadores realitzades en el medi natural contribuint així a l’aprofundiment de la formació competencial de l’alumne en els àmbits de meteorologia, astronomia, energies renovables i residus i Guerra Civil. Realitzen també xerrades a les escoles i sortides d’un dia o estades de dos o tres dies.

Àger, Lleida

El Parc Astronòmic del Montsec és considerat un dels parcs més importants de Catalunya amb condicions d’observació excepcionals, ja que la serra del Montsec on està situat, és un dels llocs amb menys contaminació lumínica del sud d’Europa. L’any 2020 va ser guardonat amb el Premi Starlight 2020 en la categoria d’educació i difusió de l’astronomia.

Per a centres escolars han dissenyat un programa complet d’activitats educatives, complementàries a la tasca educativa dels centres, que abasta tots els nivells educatius des d’Infantil fins a Batxillerat. Per a famílies ofereixen experiències nocturnes però també diürnes especialment pensades per als més petits.

Ens ha semblat molt interessant l’opció “L’Astronòmic et visita“: Sessions d’observació astronòmica amb els telescopis portàtils de l’observatori allà on convingui o bé amb el seu planetari portàtil amb capacitat fins a 30 persones. Una molt bona manera de poder gaudir de l’experiència sense haver de desplaçar-nos.

Son, Lleida

MónNatura Pirineus és un centre de natura ubicat a les Valls d’Àneu, al Pallars Sobirà, que ofereix estades i activitats adreçades a tota mena de públic amb l’objectiu d’apropar els visitants a la natura i descobrir els Pirineus.

A banda de les activitats de descoberta de la natura i la fauna dels Pirineus que es poden realitzar al centre (i que recomanem moltíssim!), també hi ha l’activitat «Viatja per les galàxies» que combina una primera sessió interior de planetari amb una visita a l’observatori astronòmic.

L’ús de l’observatori és pedagògic per a totes aquelles persones que duen a terme activitats vinculades amb aquest equipament, però també se cedeix a universitaris, comunitat educativa i associacions astronòmiques professionals perquè hi puguin realitzar sessions i observacions de tipus acadèmic.

Observatori Fabra

Barcelona

L’Observatori Fabra, situat a la muntanya del Tibidabo, va ser el resultat d’un projecte formulat per la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB) el 1894.  Es va inaugurar l’any 1904 com a observatori astronòmic, meteorològic i sísmic. La seva construcció va ser possible gràcies a la donació de Camil Fabra i Fontanills, empresari i polític català que l’any 1893 havia estat alcalde de Barcelona.  

Des d’aleshores l’activitat de l’observatori no s’ha aturat. Avui dia ofereixen visites diürnes i nocturnes tant per a centres escolars com per a públic general. En aquestes visites podrem conèixer la història de l’observatori a l’espectacular sala d’actes. Amb els grups de més edat anem al museu on mostrem els instruments antics que han format part de la història de l’Observatori Fabra. Des de la terrassa de la cúpula, a més, podrem gaudir d’unes vistes panoràmiques espectaculars de la ciutat Barcelona.

També ofereixen cursos d’astronomia i de meteorologia i, fins i tot, experiències gastronòmiques sota les estrelles els mesos d’estiu.

Bassegoda, Girona

L’Observatori Astronòmic d’Albanyà està situat en un entorn privilegiat entre muntanyes i amb poca contaminació lumínica. El seu objectiu és fomentar la curiositat i el coneixement astronòmic, oferint als seus visitants l’oportunitat d’aprendre sobre els fenòmens celestials d’una manera divertida i accessible.

Son un centre de divulgació científica: A banda de les observacions regulars ofereixen també una àmplia gamma d’activitats i esdeveniments, des de xerrades educatives, tallers pràctics o formació a docents. Fins i tot ofereixen la possibilitat de fer sessions astronòmiques en qualsevol indret de Catalunya amb els seu equip de telescopis portàtils.

Prades, Tarragona

El cel nocturn de les Muntanyes de Prades i la Serra de Montsant és, des de l’any 2021, el territori més gran a nivell europeu protegit vers la contaminació lumínica. Ha estat declarat com a Destinació Turística Starlight per l’excel·lent qualitat del seu cel nocturn. També formen part del claustre de professors de la Fundació Starlight participant en la certificació de centenars de nous monitors i guies astronòmics starlight.

Ofereixen un munt d’activitats per a grans i petits: Tallers, espectacles… fins i tot ofereixen la possibilitat de combinar la visita amb un sopar amb plats tematitzats amb motius d’astronomia en un dels millors restaurants de les Muntanyes de Prades.

Per a centres educatius, a banda de les visites ofereixen també la possibilitat de desplaçar-se i realitzar conferències i activitats a mida de les necessitats del centre.

Barcelona

L’observatori astronòmic del Garraf està situat a l’interior del Parc del Massís del Garraf. Una localització immillorable lliure de contaminació lumínica on fins i tot, en nits de cel clar, ens permetrà veure-hi la via làctia. 

L’observatori vol apropar al públic en general el coneixement de l’univers a través dels seus programes de divulgació. A més d’activitats tant de dia com de nit per a tota la família i per a centres escolars també hi fan cursos relacionats amb l’astronomia. Al seu interior, a més a més, podrem veure-hi exposats els diferents aparells que s’empren per fer les observacions.

Sabadell, Barcelona

L’Observatori astronòmic de Sabadell es troba el bell mig del Parc Central de la ciutat. Està a la seu de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell i es tracta d’un dels observatoris amateurs més importants.

Va ser inaugurat l’any 1993 i des dels seus telescopis s’han realitzat observacions que han contribuït en diversos estudis astronòmics internacionals. Aquestes instal·lacions són ideals per a aprendre les tècniques d’observació més modernes i per a introduir-se en el món de l’astronomia.

Pel que fa a centres escolars disposen de sessions pensades per a complementar els contiguts lectius en matèria d’astronomia des d’educació infantil fins a batxillerat, i també per a escoles d’adults i d’altres modalitats. Per Setmana Santa i a l’estiu també ofereixen casals d’astronomia i d’experiments científics per a que els nens i les nenes gaudeixin tot aprenent ciència.  

També fan visites per a famílies i ofereixen la possibilitat de realitzar sessions a mida.

Aquest 2024 està ple d’esdeveniments astronòmics. Fins i tot n’hem tingut d’inusuals, com per exemple l’oportunitat de poder veure les aurores boreals ara fa unes setmanes.

A continuació trobaràs un llistat dels esdeveniments astronòmics més destacats que podem presenciar pròximament des de Catalunya:

12 d’agost: La nit del 12 al 13 d’agost és el pic dels Perseids, una de les pluges de meteors més esperades i espectaculars de l’any.

28 d’agost: Hi haurà una alineació planetària que reunirà diversos planetes visibles a simple vista, creant un espectacle celestial únic

8 de setembre: Per la seva posició més propera a la terra i oposat al Sol, aquest serà el millor dia per veure Saturn i els seus anells.

17 d’octubre: Tindrà lloc el fenomen conegut com a “superlluna”, la lluna plena més gran de l’any.

Si ets un centre educatiu i vols treballar l’astronomia a l’aula aquests són algunes de les propostes que trobaràs en el Portal sobre aquesta temàtica.

Loading