15 activitats pel dia de la dona en la ciència

Recull de 15 activitats al voltant de 15 dones científiques realitzat per Fundesplai
Segons la UNESCO, a Europa, les dones són menys del 45% en la comunitat científica. En l’àmbit de la intel·ligència artificial, un sector en ple creixement i dels més capdavanters, només hi ha un 10 i 15% de dones, segons la Comissió Europea. Aquestes dades són un reflex dels estereotips que durant anys s’han arrossegat a la societat i que encara actualment fan que la desigualtat entre homes i dones sigui evident en aquests àmbits.

Hi ha diversos estudis que destaquen que les nenes se senten inferiors en relació a l’àmbit STEM, i són sovint els nens qui tenen més motivació i predisposició a escollir assignatures i carreres relacionades amb la ciència i la tecnologia. Hi ha molts estereotips de gènere i manques de referents femenins que fan que les nenes i noies no es vegin il·lusionades a escollir aquests àmbits d’investigació.

A més a més, també hi ha encara desigualtats pel que fa a la tria d’activitats extraescolars, en què els estereotips familiars i la pressió social fan que hi hagi una gran diferència en la participació de nens i nenes segons l’àmbit de l’activitat.

Tots els infants, independentment del seu gènere, tenen dret a ser grans científics i científiques, exploradors i exploradores o investigadors i investigadores, doncs deixem-los ser!

Hi ha moltes dones d’arreu del planeta que al llarg de la història han estat, i segueixen sent, molt importants en els camps de la investigació i la recerca, i és que, tot i que no se’ls hi ha donat la importància que mereixien, els seus descobriments són essencials per la ciència. Amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, volem que coneguis 15 científiques i 15 activitats associades al seu àmbit d’investigació.

Ens agradaria que les nenes i adolescents que tens a l’aula puguin veure que també hi ha referents en aquest àmbit, i que no perdin les ganes que tinguin de voler-se dedicar a aquest món. Eduquem avui i cada dia per la igualtat de gènere a l’escola, a l’esplai i a tots els àmbits de la societat.

Aquestes són les activitats que ha proposat Fundesplai per celebrar el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència:

1. Ada Lovelace – Posa’t a programar!
2. Francisca Nneke Okeke – Les monedes que ballen
3. Françoise Barré-Sinoussi – Tot ben net
4. Jane Goodall – Coneix els ximpanzés
5. Josefina Castellví – Experimenta amb els glaçons
6. Kathrina Barboza Marquez – Fes caixes niu per ratpenats
7. Mary Anning – Crea els teus fòssils
8. Maria Sibylla Merian – Fes un hotel d’insectes
9. Michiyo Tsujimura – Les plantes medicinals
10. Patricia Bath – Una mà 3D
11. Rachel Carson – Crea pocions contra les plagues
12. Rosalind Franklin – Extreu l’ADN
13. Valentina Tereshkova – Dóna-li la volta al got!
14. Wang Zhenyi – Fes una maqueta d’eclipsis
15. Wangari Muta Maathai – Posa’t a plantar!

Aquí trobareu l'enllaç per accedir a les activitats! VEURE LES ACTIVITATS
Material complementari
15 científiques i activitats
Més informació

La informació de contacte només és visible per a usuaris registrats al portal.

Identifica't
Última actualització: 11/02/22
Fitxa tècnica
6-7
8-9
10-11
12-15
Tipus d'activitat
Recurs online
ODS
Puntual
Gratuïta
Idiomes
Català