10 propostes per descobrir la primavera

La primavera és una època meravellosa per descobrir la natura i tot el que ens envolta. És un moment ideal per sortir de l’aula i explorar amb els nostres alumnes els canvis que es produeixen en la natura i descobrir així el cicle de la vida. A més, és una ocasió perfecta per treballar temes transversals com la sostenibilitat, el respecte al medi ambient i la importància de la conservació del nostre entorn.

En aquest article us presentem 10 propostes d’activitats per fer amb els alumnes durant la primavera. A través d’aquestes propostes, podrem ajudar els alumnes a connectar amb la natura i comprendre millor els canvis que es produeixen en aquesta època de l’any. 

Refugi Les Set Cabretes

Localització: Botarell. Tarragona

Aquest centre de rescat d’animals de granja abandonats ofereix els infants l’oportunitat de ser granjers per un dia. Una magnífica manera de poder estar en contacte amb animals i aprendre més sobre ells mentre es realitzen tasques de cures com ara donar-los de menjar, netejar els seus habitats o banyar-los.  

Després de la visita guiada, es realitzen diverses activitats com ara jocs de descoberta, plantar l’hort o jocs tradicionals de fusta.

Educambient

L’activitat es realitza en el centre escolar

Amb aquest taller descobrirem el món dels artròpodes: com són, com s’alimenten i quines diferències hi ha entre ells.

Aprendrem a valorar la seva importància dins de l’ecosistema i construirem refugis per atraure’ls i fer més rics els espais verds de l’escola potenciant la biodiversitat del nostre entorn.

3. Quina bona olor

Granja-Espai botànic Les Tanques

Localització: Viladecans, Barcelona

L’olfacte és un sentit clau per identificar i interpretar el món que ens envolta. Amb aquesta activitat els infants treballaran el sentit de l’olfacte i aprendran a identificar algunes de les plantes aromàtiques més representatives que hi ha a Les Tanques per a després saber reconèixer-les a casa.

Medaqua

Localització: L’Estartit, Girona

Descobrir la fauna aviar dels aiguamolls, un passeig en vaixell tot jugant a ser pirates i corsaris, una ruta en BTT pel Baix Ter… Aquestes son algunes de les activitats que ens ofereix Medaqua per alumnes tant de primària com de secundària

A més de fer esport podrem treballar altres aspectes, com el treball en equip, el coneixement del medi, l’autosuficiència, la cooperació o fins i tot els aspectes més tècnics de les activitats en si. 

Del 3 al 7 d’abril Medaqua realitza un Casal de Setmana Santa per a infants de 6 a 12 i de 12 a 16 anys amb un munt d’activitats d’esport aquàtic i descoberta del medi        >> Més informació

5. Art i natura

Cases Blanques

Localització: L’Arboçar, Barcelona

Tot passejant pel bosc, els/les alumnes exploraran les diverses manifestacions artístiques que sorgeixen de la interacció entre l’home i la natura. Identificaran les diferents formes d’expressió artística que són possibles i aprendran com la natura mateixa pot ser transformada en una obra d’art. Analitzaran les creacions d’altres artistes que s’han inspirat en la natura i ells mateixos també recolliran elements naturals que els serviran per a crear una obra d’art pròpia.

 

Escola de Natura Mas Pagès

Localització: Sant Esteve de Guialbes, Girona

Descobrirem el cicle de cultiu de l’hort a través de les diferents estacions de l’any, identificant les plantes que es poden trobar en cada moment i aprenent a fer servir les eines adequades per a cada tasca. Aprendrem a sembrar, plantar, preparar i cuidar la terra, regarem les plantes, eliminarem les males herbes i collirem els fruits i verdures madurs amb els que posteriorment cuinarem una coca de recapte.

Gaia Serveis Ambientals

Localització: A l’entorn de cada escola

Amb aquesta activitat coneixerem tot el que amaga la natura que tenim a prop nostre. I és que sovint no ens parem a pensar en la biodiversitat d’espècies que tenim al voltant nostre.

S’inicia l’activitat fent una ruta per una zona natural propera a l’escola on els/les alumnes aprendran a identificar els animals i les plantes que es poden trobar en el seu entorn i, a través de la realització d’activitats, jocs i xerrades observarem els diferents tipus de fulles i fruits i els rastres, sons i cants dels animals.

MonNatur

Localització: L’activitat es realitza en el centre escolar

Amb aquesta activitat MonNatur ens permet treballar conceptes com ara la sostenibilitat i la conscienciació ambiental, així com la biodiversitat d’ocells mediterranis. Veurem diferents espècies d’ocells i aprendrem la importància que tenen tant per l’ecosistema com per nosaltres. Rebrem també petits consells sobre com ajudar-los i evitar les problemàtiques que els afecten.
Per finalitzar realitzarem un taller per fabricar una titella d’un l’ocell de la nostra elecció.

El Refugi

Localització: La Garrotxa, Girona

El teix és un arbre mil·lenari que ha estat ocult al bosc durant moltes dècades. Nascut en el neolític aquest arbre està ple d’històries i sabiduria. 

Amb aquesta activitat aprendrem sobre les teixedes, boscos molt rars i en perill d’extinció i que posen de manifest la convivència d’altres espècies de plantes i animals.  També aprendrem sobre el programa Life Taxus i la seva tasca en la recuperació d’aquest bosc i en donar-lo a conèixer.

Parc de La Sèquia de Manresa

Localització: Parc de la Sèquia, Manresa

Aquesta és només una de les moltes activitats que es duen a terme al Parc de la Sèquia de Manresa

Es tracta d’una visita guiada a la zona humida de la Bòbila de Santpedor, un espai únic ple de vida que ens permetrà conèixer més sobre la vida microscòpica a l’aigua, la vegetació de ribera, els invertebrats aquàtics, els amfibis, els rèptils, les aus aquàtiques, el sistema natural de l’aiguamoll i la importància de les zones humides.

Rutes amb infants

La primavera és una de les millors èpoques per fer excursions per la natura. Durant aquesta estació, les temperatures comencen a pujar, els dies s’allarguen i la flora i la fauna es reactiva. És una època ideal per gaudir dels paisatges plens de vida i de color i fer sortides amb els nens.

A continuació us presentem algunes de les excursions que podeu trobar en l’apartat «Rutes» de la nostra web. Prement la imatge accedireu a l’explicació i el mapa de la ruta.

Ruta en bicicleta per La Sèquia de Manresa tot passant pels aiguamolls de la Bòbila fins acabar al Parc de l’Agulla. Un recorregut amb el que descobrirem aquest espai natural de gran biodiversitat. 

A tocar de Barcelona, tot passejant pel Parc Agrari del Baix Llobregat podrem gaudir de la meravella que és la floració dels arbres fruiters. Ruta molt senzilla per fer amb infants i a la que podem arribar en transport públic.

A principis del mes d’abril la floració dels cirerers de Sant Climat està en la seva màxima esplendor. Ruta molt senzilla a peu per aquest poble del Baix Llobregat, un dels productors de cireres més importants de Catalunya.

Ruta en bicicleta molt senzilla tot seguint el marge del riu Segre. Des del Parc de la Mitjana, parc considerat com “el pulmó de Lleida”, fins els aiguamolls de Rufea, una zona de gran valor com a corredor ecològic i territorial amb llacunes i observatoris d’ocells.