El camí de la Sèquia fins els aiguamolls de la Bòbila

Com arribar?

El Parc de l'Agulla, on iniciarem la ruta, es troba a la carretera de Sant Pedor s/n, a 5,7 km de Manresa per la C-25. Allà hi trobarem varies zones d'aparcament.

El Camí de la Sèquia és un camí planer que transcorre paral·lel a la sèquia, un canal construït al segle XIV per dur aigua del riu Llobregat des de Balsareny fins a Manresa. El canal va permetre el creixement de Manresa i el desenvolupament agrari de bona part del Pla de Bages acabant amb els problemes de sequera del territori. La sèquia travessa boscos, camps de regadiu, aiguamolls, boscos de ribera, alsinars i rouredes d'alt interès paisatgístic.

El recorregut total del camí de la Sèquia és de 26 km des de Balsareny fins el Parc de l'Agulla de Manresa i es pot fer en ambdues direccions. En aquesta ocasió us presentem una ruta una mica més curta d'uns 8km per a fer a peu amb els més petits, tot i que també es podria fer en bicicleta, fins els aiguamolls de la Bòbila.

Deixarem el cotxe en qualsevol de les múltiples zones d'aparcament properes al Parc de l'Agulla de Manresa i seguirem la sèquia fins arribar al pont del Mas de Sant Iscle, un llogaret medieval amb una esglesia romànica. Davant l'esglesia hi trobem una ampla zona de picnic molt agradable.

Creuarem el pont i ens endinsarem en els camps de conreu de vinyes i oliveres i seguirem el camí que hi ha senyalitzat cap els aiguamolls de la Bòbila.

Els aiguamolls van ser creats fa uns vint anys per un grup ecologista local on abans hi havia una bòbila. Ara són un espai d'interès natural on podem trobar una gran diversitat d'organismes i són clau per a la preservació de diferents espècies d'amfibis i reptils. Durant la temporada migratòria és habitual veure-hi tota mena d'aus i, fins i tot, podem veure'ls des d'una de les dues torres d'aguait que hi ha als aiguamolls. També hi trobarem panells informatius i una aula de camp.

Des d'aquí podrem tornar pel mateix camí per on hem vingut fent així una ruta circular fins arribar de nou al Parc de l'Agulla, on podrem acabar la jornada gaudint de les zones de joc o menjant qualsevol cosa al Berenador o la Guingueta.

Fitxa tècnica

Distància i Temps

8 km
1 hora i mitja

Nivell de dificultat

Baix

Tipus de ruta

Circular

Camí adaptat?

Camí planer

Zones de pícnic i parcs

Davant l'esglesia de Sant Iscle hi ha una amplia zona de picinic amb taules i bancs de fusta amb unes magnífiques vistes a Montserrat

Què aprendrem?

  • La història de la sèquia i l'edat mitjana al Bages
  • Les diferents aus que podem trobar als aiguamolls i els cicles migratoris
  • Amfibis, rèptils i organismes que trobem als aiguamolls
  • Els camps de conreu i la seva estacionalitat