Dia Mundial de l’Aigua: Petites accions diàries per reduir-ne el consum

L’aigua és un recurs vital per a la vida i el benestar humà, però també és un recurs limitat que requereix ser preservat i gestionat de manera responsable. El 22 de març se celebra el Dia Mundial de l’Aigua amb l’objectiu sensibilitzar sobre la gestió sostenible de l’aigua i promoure l’ús responsable d’aquest recurs en tot el món. Aquest és un dia que ens recorda la importància d’aquest recurs i la necessitat de protegir-lo. Aquest any la campanya a escala internacional té com a lema «Accelerem el canvi» (Accelerating change).

En aquest article, parlarem sobre què podem fer infants i adults per reduir el consum d’aigua i ajudar el medi ambient, amb petites accions diàries que poden tenir un gran impacte a llarg termini.

Petites accions diàries per reduir el consum d'aigua

Dia Mundial de l'Aigua

Una de les coses més senzilles que infants i adults podem fer és tancar l’aixeta mentre ens raspatllem les dents. Aquesta acció aparentment insignificant pot estalviar molta aigua, ja que una aixeta que està oberta durant dos minuts utilitza fins a deu litres d’aigua.

Dia Mundial de l'Aigua

Podem també optar per una dutxa en comptes d’un bany i reduir-ne la durada. Una dutxa ràpida d’entre 5 i 10 minuts ajuda a estalviar aigua i energia. També es pot optar per una dutxa amb temporitzador per recordar-nos que és important no malbaratar l’aigua i l’energia.

Dia Mundial de l'Aigua

Cal que reduïm el consum d’aigua a l’exterior. Si tenim la sort de tenir un jardí o un petit espai verd a casa, cal que reguem les plantes amb moderació i només quan sigui necessari. També fora bo, si volem tenir un jardí o terrassa a casa, optar per plantar espècies resistents a la sequera i que no necessitin tants recursos hídrics. D’aquesta manera, estalviem aigua i alhora tenim un jardí bonic i saludable.

Dia Mundial de l'Aigua

Una altra mesura que ens ajuda a estalviar aigua és esperar a tenir una càrrega completa de roba per a utilitzar la rentadora. Això ajuda a reduir la quantitat d’aigua que s’utilitza i també estalvia energia i diners. El mateix podem aplicar a l’hora de fer servir el rentaplats.

Finalment és important que ens informem i comprenem la importància de l’aigua en altres regions del món i com és de necessaria la seva preservació. Molts països es troben en situacions greus de sequera i escassetat d’aigua, i és important que els nens i nenes (però també els adults) tinguem una perspectiva global sobre la importància de l’aigua i les seves ramificacions. 

En definitiva, és important que infants i adults fem un ús conscient de l’aigua. Això significa que hem de ser conscients de la quantitat d’aigua que utilitzem en les nostres activitats diàries i fer els ajustaments necessaris per estalviar aigua sempre que sigui possible.

A continuació trobareu alguns recursos online del nostre portal per a treballar a casa i a l’aula la importància de tenir cura de l’aigua.

Conjunt de recursos educatius amb informació dels ecosistemes aquàtics: rius, riberes i zones humides

Diferents recursos per aprendre sobre la fauna i flora dels mars i oceans de la Terra

Diferents recursos per treballar el tema de la contaminació, el canvi climàtic i el reciclatge

Dia Mundial de l'Aigua

Fitxes interactives i experiments sobre bones pràctiques en el bon ús i cura de l’aigua per a 

Se t’acuden altres maneres de reduir el consum d’aigua? Deixa’ns les teves propostes als comentaris.

Loading