Ballem! 5 beneficis de la dansa per als infants

Els humans tenim una habilitat única per a coordinar moviments motors amb estímuls auditius externs i, tots els que estem en contacte amb infants hem pogut comprovar que, ja des de petits, la majoria ballen de manera innata quan escolten música. De fet, hi ha nombroses investigacions que confirmen que els nadons ja neixen amb aquesta tendència a moure’s amb ritme quan sona música. Quan aquest moviment es torna conscientment estructurat i es fa amb consciència de si mateix, es converteix en ball.

A banda de la innegable diversió i plaer que comporta ballar, també comporta una sèrie de beneficis molt importants pel desenvolupament físic, psíquic i emocional dels infants: 

La música i la dansa involucren el cervell

A través de la música els infants aprenen coses noves, com sons, paraules i patrons. La dansa, a més a més, els permet explorar i controlar els moviments del seu cos. Es tracta d’excel·lents activitats per al desenvolupament i estimulació de les connexions del cervell en creixement.

Memoritzar i ser capaços d’enllaçar els passos exigeix de gran concentració, cosa que ajuda a treballar l’agilitat mental. També potencia el desenvolupament del sentit del ritme i de la improvisació, una eina molt útil en la gestió de problemes ajudant-nos a escollir la millor solució possible.

Ballar ajuda a desenvolupar habilitats comunicatives

Fer activitats en grup que incloguin cançons, rimes i accions en un ambient relaxat i no competitiu els permet descobrir com interactuar i connectar amb els altres fomentant el treball en equip. Gaudir expressant les seves emocions en grup els permet prendre consciència de si mateixos i dels altres companys. Aquest desenvolupament d’habilitats auditives i socials també els permetrà tenir una major confiança en si mateixos fomentant l’espontaneïtat i ajudant-los a superar la timidesa i la por al ridícul.

La música i la dansa son un mitjà d’expressió

La dansa és un mètode natural per a l’aprenentatge, una forma bàsica d’expressió cultural, un idioma universal. Les activitats creatives en general, son una genial forma de gestió emocional saludable, permeten als infants alliberar les seves emocions i expressar els seus sentiments. Molt important per aquells infants que encara no poden expressar els seus pensaments amb paraules.

Ballar ajuda a desenvolupar habilitats físiques

Permet desenvolupar habilitats tan vitals com l’equilibri, el control i la coordinació. Contribueix a la bona salut postural i ajuda a prevenir certes afeccions i patologies, com ara els peus plans o l’escoliosi lleu. 

Cantar i moure’s també són un genial exercici aeròbic, molt beneficiós per a la reducció de l’estrès, la forma física i per a tenir una bona salut en general.

La música i la dansa contribueixen a la creativitat i la imaginació

La música i la dansa anima als infants a ser curiosos i imaginatius.  I és que com diu Megias en la seva tesi “Optimización en procesos cognitivos y su repercusión en el aprendizaje de la danza“: Si a través del ball s’incita a descobrir la capacitat de produir art, de ser artista i desenvolupar a través del moviment qualitats de sensibilitat, percepció, afectivitat, espiritualitat, creativitat i comunicació, això ajudarà el subjecte no només a ser ballarí i creatiu a la dansa, sinó a ser creatiu en qualsevol àrea de la seva vida.

A continuació podràs veure algunes de les activitats relacionades amb la dansa que pots trobar en el nostre portal d’activitats

Recull de diferents propostes online per a treballar la música, els ritmes, i el moviment lliure i la dansa.

Taller de cant, ball i percussió corporal i amb instruments en família o en grup escolar per a infants de 0-18 mesos i 18 mesos-4 anys

Dansa  i moviment per a grups escolars d’educació infantil per a descobrir l’aigua i com es mouen els peixos.

Taller per a escoles per aprendre i gaudir amb la Rumba Catalana cantant, ballant i fent palmes  tot descobrint les seves arrels.