Propostes per prevenir el bullying a les aules

L’assetjament escolar fa referència a qualsevol forma de maltractament psicològic, verbal o físic produït entre escolars de forma reiterada tant a l’aula com a través de les xarxes socials. 

Qualsevol infant pot ser víctima d’assetjament escolar. No hi ha un perfil determinat ni de víctima ni d’assetjador. Fins i tot una víctima pot estar patint maltractament sense que els victimaris en siguin conscients, pensant que les burles, exclusions o agressions son simplement jocs. 

Segons l’informe Cisneros publicat ja fa més de deu anys, un de cada quatre escolars és víctima d’assetjament. Avui en dia, amb l’augment de l’ús de les xarxes socials, podem pressuposar que aquesta xifra és encara major.

Fa un parell d’anys en el nostre blog ja vam publicar l’article “7 propostes originals per fer fora el bullying de les aules“. Avui, 2 de maig, Dia Internacional Contra l’Assetjament Escolar, hem decidit fer una recopilació de les propostes que actualment podem trobar en el nostre portal. 

Com prevenir el bullying

Educalm ofereix aquest taller pràctic i vivencial dirigit tant a docents com a famílies on aprendre eines que ens ajudaran a acompanyar als nens i joves a mantenir unes relacions sanes a l’escola, gestionar els conflictes, enfocar-se en trobar solucions i evitar que apareguin situacions d’assetjament escolar.

Ja n'hi ha prou

Activitat interactiva de Teatre/fòrum a càrrec de la companyia Teatracció que complementa i estimula els programes de intervenció i les acciones existents que treballen la informació, la prevenció i la sensibilització. 

La primera part de l’activitat consta d’una representació teatral de diferents situacions d’assetjament i violència i en la segona part s’obre un debat entre el públic on es busca la  seva participació activa. 

EndBullying

Endbullying és una associació sense ànim de lucre que treballa per la transformació educativa, social i cultural d’una forma innovadora, centrada en l’assetjament escolar. Ofereix un munt de tallers, xerrades i activitats per a centres educatius per tal de combatre el bullying a les aules. En la fitxa de l’entitat del nostre portal podreu consultar totes les seves activitats 

l'Empatia - Habilitat per a la vida

L’entitat l’Esquirol Natura i Lleure dedicada a l’organització i gestió d’activitats i serveis de lleure i educatius, ofereix un munt activitats d’educació emocional i educació en valors. Entre aquestes activitats es troba aquesta centrada en proporcionar habilitats empàtiques a l’alumnat a través de jocs i dinàmiques per tal millorar la convivència i el clima a l’aula i fer que les relacions entre els alumnes siguin més sanes.

PREVENCIÓ, DETECCIÓ I ACTUACIÓ EN BULLYING

L’entitat SEER te un programa contra el bullying on dóna eines a educadors, dinamitzadors i persones en entorns d’acompanyament per tal de prevenir, detectar i actuar davant d’aquest tipus de situacions.  

 

EXPRESSIÓ CORPORAL I COMUNICACIÓ EMOCIONAL, AUTO-CONEIXENÇA, CONFIANÇA I TREBALL EN GRUP.

Circ de jocs és una companyia d’arts de carrer amb un projecte educatiu molt interessant on programen sessions pràctiques d’expressió, emocions, valors i comunicació tant per a alumnes com per a educadors i famílies a través de diferents metologies com ara jocs cooperatius, teatre de l’oprimit o tècniques teatrals i de circ entre d’altres.

Loading