Explora la riquesa arquitectònica de Barcelona en família: 5 monuments imprescindibles

Un dels projectes que estem desenvolupant enguany al Portal d’Activitats Educatives de Catalunya és l’incorporació d’entitats representatives del patrimoni arquitectònic de Barcelona a la Xarxa d’Espais i Agents Educatius de Catalunya i fer difusió les seves propostes educatives per escoles i famílies al Portal. Un projecte que compta amb el suport de l’àrea d’Urbanisme l’Ajuntament de Barcelona.

Barcelona és una ciutat plena de vida i rica en patrimoni artístic, literari i arquitectònic. Els monuments de la ciutat són una fusió de diferents estils i èpoques que van des del gòtic al modernisme, passant per l’art nouveau i el postmodernisme. A més a més, molts d’ells fan activitats educatives especialment pensades per a que els infants puguin aprendre conceptes d’art i arquitectura i coneguin una mica més de la història de Catalunya. 

Si ets un centre educatiu o estàs planejant una escapada en família a la ciutat no pots perdre’t aquesta selecció dels cinc monuments imprescindibles per visitar amb els més petits.

1. La Pedrera - Casa Milà

La Pedrera, també coneguda com Casa Milà, és un edifici modernista situat al Passeig de Gràcia de Barcelona, dissenyat per l’arquitecte Antoni Gaudí. Construïda entre 1906 i 1912, és una obra mestra de l’arquitectura amb les seves formes ondulades i la seva impressionant terrassa amb vistes a la ciutat. L’edifici destaca per la seva originalitat, amb un interior que combina elements decoratius i funcionals. Avui en dia, La Pedrera és un museu que ofereix una visió completa de l’obra de Gaudí i la seva importància en l’arquitectura moderna.

La Pedrera – Casa Milà ofereix una gran varietat d’activitats educatives per a centres escolars i famílies. Un exemple és aquesta visita dinamitzada inspirada en el personatge d’Indiana Jones on els més petits podran descobrir els racons més emblemàtics de l’edifici

2. La Basílica de santa Maria del Mar

La Basílica de Santa Maria del Mar és una església gòtica situada en el barri del Born de Barcelona, construïda entre 1329 i 1383. L’edifici és un exemple impressionant de l’arquitectura gòtica catalana amb les seves grans finestres i arcs puntuts. La seva estructura simètrica i harmoniosa transmet una sensació de serenitat i equilibri. El seu interior, que va ser restaurat després d’un incendi durant la Guerra Civil Espanyola, és ampli i lluminós. La Basílica de Santa Maria del Mar és un lloc sagrat per als barcelonins, amb una rica història i una atmosfera espiritual que inspira els visitants.

Cultura Itinerant ofereix una sortida matemàtica a la basílica on l’alumnat descobrirà aspectes històrics i matemàtics treballats a través de la recerca d’una forma experimental i cooperativa.

3. La sagrada Família

La Sagrada Família no podia faltar en aquesta llista. Es tracta d’un dels monuments més visitats de Barcelona i un exemple destacat de l’arquitectura modernista catalana, així com un símbol de la ciutat.

La Sagrada Família és un temple expiatori situat al centre de Barcelona, dissenyat per l’arquitecte Antoni Gaudí. La construcció de l’edifici va començar el 1882 i encara no ha acabat. La seva arquitectura és impressionant, amb torres altes i una façana ornada amb escultures religioses. El seu interior és ampli i lluminós, amb columnes en forma de arbres i una decoració detallada que simbolitza la natura i la vida. 

4. L'edifici de caixaforum

L’antiga fàbrica Casaramona és un edifici modernista situat al barri del Poble Sec de Barcelona, dissenyat per l’arquitecte modernista Puig i Cadafalch. Construïda entre 1909 i 1912 com a fàbrica tèxtil, avui en dia l’edifici és seu de CaixaForum, un centre cultural i expositor. La fàbrica té una estructura rectangular amb un pati interior que ofereix llum i ventilació a l’interior. La seva façana està decorada amb motius modernistes com arcs i finestres, i el seu interior és ampli i espaiós, amb expositions d’art contemporani i activitats culturals per a tota la família.

EduCaixa ofereix una visita dinamitzada per l’edifici on els alumnes podran explorar i aprendre sobre la història de l’edifici. Podran descobrir també la trajectòria de Puig i Cadafalch i la transformació de l’arquitectura barcelonina durant el segle passat, comprenent així una part important de la història de la ciutat

5. Poble espanyol

El Poble Espanyol és un museu arquitectònic a l’aire lliure situat a la muntanya de Montjuïc. Va ser construït per a l’Exposició Internacional de 1929 per mostrar les diferents regions d’Espanya en un sol lloc. L’espai recrea una petita ciutat espanyola amb cases, places, botigues i tallers típics de diferents regions del país. Els visitants hi poden gaudir d’una gran varietat d’activitats, espectacles i concerts, així com descobrir l’artesania i la cultura tradicional espanyola. 

El Poble Espanyol ofereix tot l’any un munt d’activitats de tota mena per a infants. Ens ha semblat especialent interessant aquesta visita per conèixer els secrets de l’arquitectura tradicional. Els alumnes esbrinaran el perquè dels edificis tot relacionant-los amb el clima i la ubicació de les comunitats autonomes representades al recinte.

Aquests son només alguns exemples de la riquesa del patrimoni arquitectònic de Barcelona. En el Portal d’Activitats Educatives de Catalunya podeu trobar un llistat molt més ampli amb totes les activitats educatives que s’hi ofereixen. Només cal fer una cerca al buscador indicant “Arquitectura” com a àrea de coneixement i “Barcelona” com a localització.