Selecció de recursos per a la diversitat

Avui, 28 de juny, és el dia Internacional de l’Orgull LGTBI+, un dia per a visibilitzar la diversitat de gènere i afectiva i reclamar la igualtat de drets.

Una bona manera per a fer que els infants coneguin i normalitzin les diverses identitats de gènere i de famílies que hi poden haver és a través de la lectura. Als llibres hi podem trobar d’històries que fomentin el respecte a les persones que formen part d’aquest col·lectiu. 

A continuació oferim una selecció de llibres infantils que busquen tractar la diversitat sexual i afectiva de manera trasversal, fomentant l’amistat, l’autoestima i l’acceptació de les diferències per tal de que els infants puguin tenir un ampli ventall de referents on sentir-se identificats i normalitzin la diversitat present en la nostra societat.

També hem fet un recull d’algunes de les activitats que es poden trobar en el nostre Portal per a tractar aquest tema a l’aula.

Selecció de contes

Editorial: Edicions 96
Edat: De 0 a 8 anys

Alba Bla, Antonia Cardona, Natalia Ferrús

Dins aquesta col·lecció de llibres trobem els llibres: “Tinc dues mares”, “Tinc dos pares”, “Tinc un pare i una mare”, “Tinc dues famílies” i “Tinc una mare”. Una col·lecció de contes sobre les rutines del dia a dia en famílies diverses. Ens permet visibilitzar i normalitzar la diversitat de models familiars presents a la nostra societat, al mateix temps que permet veure les semblances que hi ha entre les diferents famílies en el seu dia a dia i en la construcció de rutines familiars.

Editorial: Takatuka
Edat: De 5 a 8 anys

Michael Hall

La Vermell és una cera de colors amb una etiqueta on diu «vermell», però que pinta de color blau. Per molt que s’esforci, no hi ha manera que pinti de color vermell. Un dia una nova amiga la convida a pintar un oceà de color blau i, aleshores, descobreix que ella és blava. Un llibre ideal per trencar estereotips i prejudicis i entendre com és de difícil treure’s una etiqueta quan te l’han penjat.

Editorial: CreateSpace
Edat: De 5 a 8 anys

Carmen Parets Luque

No totes les famílies són iguals, cada família és diferent, única i especial. En Pau fa anys i la seva família li regala un llibre amb moltes pàgines en blanc i ell decideix escriure-hi com son les famílies dels amics de la seva escola.

És un llibre sobre la diversitat familiar present a la nostra societat per tal de fomentar la tolerància cap a les particularitats dels altres.

Editorial: Pol·len
Edat: De 3 a 8 anys

Laura Arcarons, Carlota Coll, Eva Palomar

Aquest és un llibre per jugar amb la diversitat, principalment en relació amb la genitalitat, la identitat i l’expressió de gènere. A través de 9 personatges podrem combinar-los per crear-ne 729 de nous ben diversos. A més a més, el llibre també conté una pàgina on la criatura es pot dibuixar i descriure’s a si mateixa.

Ens permetrà treballar valors com la diversitat, les noves masculinitats i trencar estereotips de gènere. 

Editorial: Estrella Polar
Edat: De 3 a 5 anys

Olga de Dios

Conte sobre el valor de la diferència per entendre la diversitat com a element enriquidor de la nostra societat.

Guanyador d’un grapat de premis literaris, el Monstre Rosa, explica la història d’un monstre que, abans de néixer, ja era diferent a la resta i decideix emprendre un viatge i arriba a un lloc on tothom és molt diferent i feliç.

Activitats a l'aula

Stop LGTBIfòbia

Taller per a escoles orientat, per una banda, a desmuntar tòpics sobre les persones LGTBIQ+, presentar la diversitat sexual i de gènere com a inherent a la humanitat i explicar els fonaments de la fòbia vers el col·lectiu LGTBI.

Curs online de coeducació

Formació per a mestres, monitors, professors i educadors per ampliar la mirada entorn al gènere i guanyar recursos que permetin crear entorns educatius més inclusius i permissius per tota la comunitat educativa.

Quin paper han tingut els joguets en la meva vida?

Una visita guiada per compartir diàlegs amb adolescents en relació a com han pogut influir els joguets i el gènere en la construcció de la seva identitat.

Amor sota sospita

Itinerari educatiu que s’organitza a partir de visionats, exercicis d’anàlisi i pràctiques creatives per tal de desmuntar els estereotips de gènere i sexuals en l’audiovisual.