Recursos per aprendre a estimar els nostres boscos

Avui 18 d’agost se celebra el Dia Mundial de la Prevenció d’Incendis Forestals. Tenint en compte els greus incendis que hi ha hagut aquest estiu i les alertes i mesures que s’han hagut de prende aquestes setmanes, hem cregut necessari dedicar aquest article a fer una selecció de recursos que ens ajudin a establir un diàleg amb els més petits sobre la importància de preservar els nostros boscos.

llibres i Contes il·lustrats

Edat: 3 a 6 anys

La patrulla del bosc contra el foc

Agrupació de defensa forestal de terrassa

Llibre editat per l’Agrupació de Defensa Forestal de Terrassa que busca difondre i conscienciar els més petits de la riquesa del bosc i de la necessària lluita contra els incendis forestals.

Es tracta d’una història d’animals ambientat a Sant Llorenç que lluiten contra les flames provocades per un petard. La recaptació de la venda del llibre es destinarà a una entitat social de la comarca que treballi aspectes mediambientals i la preservació dels boscos

Editorial: Coco Books

Edat recomanada: +3 anys

Cent llavors que van volar

Isabel Minhós

Un arbre espera amb esperança el dia ideal per alliberar les seves llavors. El dia arriba i l’arbre n’allibera cent però, quantes d’elles hauran aterrat en bones condicions? Quantes se les menjaran els ocells? Quantes acabaran al fons d’un riu? Al final, quantes esdevindran un arbre adult?

Conte il·lustrat que exalta el bosc i celebra la resistència de les llavors i la intel·ligència dels arbres i la natura. 

Editorial: Cossetània

Edat recomanada: +5 anys

Si avui vens al bosc

Rachel Piercey

Llibre de poesia sobre que explora tota la màgia que ocorre en un bosc. Quins animals hi viuen i quines son les seves rutines del dia a dia o com afecta el canvi d’estacions al bosc.

Un llibre preciós amb il·lustracions plenes de detalls per descobrir i gaudir que ens ensenyarà tota la vida que contenen els nostres boscos.

Edat recomanada: +5 anys

En risquet va de colònies

Llibre elaborat en col·laboració amb els Bombers de la Generalitat de Catalunya on s’explica als infants quins són els consells que han de seguir en cas d’incendis forestals. Pertany a la col·lecció de llibres protagonitzats pel Risquet, la mascota de protecció civil que dona consells de protecció civil als nens i nenes.

El meu bosc

Tania Van de Casteele

Conte inspirat en dos germans que van presenciar com cremava el bosc al costat de casa seva a Colomers. Aquesta era la història que els seus pares explicaven per apaivagar l’ànsia del fill gran d’haver vist com les flames arrasaven els arbres i els animals. Van decidir editar-la en format de llibre il·lustrat i amb els diners recaptats reforestar l’entorn.

Editorial: Barcanova

Edat recomanada: +8 anys

La Canço del bosc cremat

Maria Àngels Joanmiquel

Un dia d’estiu es veu en la llunyania com s’encén un foc què, amb la força de la tramuntana, comença a escampar-se perillosament pels boscos d’alzines i pins i pels camps de sembrat del mas on viuen la Carla i la seva família. Tots ells es veuen forçats a fugir i, quan hi tornen l’endemà i veuen els efectes que ha tingut el foc, s’adonen que han de començar de nou.

Activitats per a escoles

Visites als parcs de bombers de la Generalitat

Visites per conèixer les tasques que desenvolupen, els equips i vehicles que utilitzen i sensibilitzar en aspectes de prevenció d’incendis i seguretat a la llar.

Museu de la vida rural: Jugar amb foc

Coneixements científics i art es donen la mà per ajudar-nos a prendre consciència de com ha de ser la nostra convivència amb aquest element tan fascinant: el foc.

Loading