Les millors novetats infantils d’autors catalans per St. Jordi

Ja s’acosta Sant Jordi, una de les festivitats més esperades per a tots els amants dels llibres. L’equip del Portal d’Activitats Educatives de Catalunya hem volgut preparar un recull ben especial: les millors novetats infantils i juvenils d’autors de la nostra terra. Al final d’algunes ressenyes us proposem una activitat pel territori vinculada a la lectura, per poder seguir gaudint i aprenent en primera persona!

Us els recomanem tots i cada un d’ells. No us els perdeu! Els podreu trobar a la cooperativa Abacus.

A partir de 3 anys

Estels i formigues

Sebastià Serra

Un àlbum il·lustrat ple de tendresa per llegir en horitzontal, vertical i cap per avall. 

Entre rimes i il·lustracions plenes de petits detalls ens farà descobrir el món que ens envolta, adonar-nos de tota la vida que hi ha a la natura, del passat i del futur, de la grandària de l’univers i de com tot i tots estem interconnectats. 

Un d’aquests llibres que gaudeixen tant els més petits escoltant-lo, com els grans llegint-lo i recitant-lo. 

Per conèixer més sobre les formigues et recomanem aquesta exposició a Granollers on descobriràs com és la vida dins un formiguer.

El meu avi

Raimón Portell

Amb humor i molta tendresa aquest llibre ens retrata la relació entre avis i nets tot fent un retrat de la vellesa des dels ulls dels infants. 

Un conte escrit en format poètic, que demostra tot l’amor que senten els avis pels seus nets (i a la inversa) i les mil maneres que tenen de demostrar-ho.

Un talp a l'antic egipte

Martí Gironell

Després del llibre “Un talp al meu jardí” que ja es va convertir en tot un best seller l’any passat, arriba ara la segona part. 

El talp Felip torna a visitar el jardí dels seus amics i els proposarà viatjar en el temps fins a l’Antic Egipte amb el seu rellotge màgic. En aquesta aventura hauran d’ajudar la filla dels faraons a trobar el seu gat, un animal sagrat, alhora que aprendran (i aprendrem nosaltres també) sobre els jeroglífics.

Blau 52

Gemma Capdevila

Conte il·lustrat basat en la història real de la balena Blau 52, una balena única en el món que canta en una freqüència molt més alta que la resta de balenes i que, al contrari que les seves congèneres, viatja sola pel món. 

Un llibre preciós, de gran format, amb unes il·lustracions dignes d’enmarcar i amb un llenguatge poètic molt delicat que sens dubte poden gaudir lectors de totes les edats.

Pels amants dels oceans i el món marí a Barcelona podeu convertir-vos en aquaristes per un dia. Una oportunitat única per conèixer aquesta professió i viure l’Aquàrium des de dins.

a partir de 6 anys

El sistema solar

Irene Noguer

Llibre de cartró en acordió sobre els diferents elements que conformen el sistema solar. Té unes il·lustracions molt divertides i, tot i que te molta informació, està explicat de manera molt amena plena de curiositats que ajuden als més petits entendre i recordar les dades que s’hi expliquen.  

Un mot bon recurs per introduir i començar a parlar sobre el sistema solar amb els més petits. 

Per conèixer més sobre l’univers l’entitat Explora360 organitza casals d’estiu sobre Astronomia i sessions de planetari per a centres educatius.

Dracs, fades i gegants

Oriol Canosa

Aquest llibre, més que un llibre infantil és més aviat un manual amb el que podrem gaudir tota la família tot descobrint els misteris que amaga la mitologia catalana. 

Un llibre ple d’informació on aprendrem sobre les criatures màgiques de les llegendes del nostre entorn. A l’inici hi trobarem fins i tot, una guia de camp que ens permetrà reconeixer els seus rastres quan passegem per la natura. 

Un imprescindible per a grans i petits interessats en la mitologia i els mons fantàstics.

Enigmes d'art

Víctor Escandell

El Víctor Escandell i l’Ana Gallo ens presenten un nou llibre de la seva serie “Enigmes”, aquest cop dedicat al món de l’art. 25 misteris que haurem de resoldre i amb els que alhora anirem aprenent sobre els diferents moviments artístics, diferents tècniques i artistes més importants. 

Una boníssima manera d’introduir els infants en el món de l’art i de passar una bona estona en família fent servir la lògica i la imaginació.

En aquest enllaç podràs trobar un llistat de museus d’art amb galeries i visites virtuals per gaudir i aprendre sense sortir de casa.

El gran llibre del Planeta

Tomàs Molina

Un llibre de gran format que farà les delícies de tots aquells infants (i dels no tant infants…) interessats per l’espai i l’univers. Amb grans il·lustracions i ple de curiositats i dades sobre la Via Làctia, el sistema solar i la Terra. Les pàgines no atabalen gens com passa en altres llibres-enciclopèdia, és un llibre molt ben organitzat i visualment preciós.

Sense dubte es tracta d’un llibre que ens pot servir de referència per a tractar i estudiar l’univers tant a l’aula com a casa. Un d’aquells llibres que cal tenir i que ens pot servir de material de consulta durant molt de temps. 

Cerca i troba. Museus de les Terres de Lleida, Pirineus i Aran

Elisa Munsó

13 museus i més de 180 objectes a trobar. Aquesta és una nova edició de la sèrie “Busca i Troba”, aquest cop dedicada als museus de les Terres de Lleida, Pirineus i Aran. 

A l’igual que amb els altres llibres de la sèrie, tenim una serie d’objectes que hem de trobar en cada il·lustració, cadascuna dedicada a un museu diferent. Tot buscant els diferents objectes i fixant-nos en els detalls coneixerem més sobre els museus destacats.  

En aquest enllaç podreu consultar exposicions i activitats que els museus de Catalunya ofereixen per grups escolars i famílies, i podreu viure la sèrie llibres Cerca i Troba en persona!

A partir de 9 anys

Bruixes

Glòria Sabaté

Deu relats que rendeixen homenatge a algunes de les dones sàvies i màgiques de la nostra història. Remeieres, llevadores, dones que sentíen de manera diferent i que vivien en comunió amb la natura, d’on obteníen tot allò que necessitaven. Amb el pas del temps però, se le va començar a mirar amb recel, a anomenar-les bruixes, fetilleres, i se les va començar a perseguir per anar a contracorrent.

Un llibre molt interessant amb el que gaudirem i aprendrem molt, no només els infants, sinó també els adults interessats en la màgia i el folklore. 

Si voleu sortir un dia al bosc a cercar bruixes, us recomanem l’activitat Dia de Bruixes on coneixereu les dones de bosc, les dones sàvies, les bruixes i la seva relació amb la natura. 

Un geni irrepetible. Tots els secrets de Leonardo da Vinci

Màrius Moneo

Amb aquest llibre descobrirem la figura del Leonardo Da Vinci, un geni en totes les seves facetes: pintor, escultor, inventor, arquitecte… Un dels artistes més complets de tots els temps. També aprendrem sobre diferents conceptes artístics i coneixerem com era la vida a la època.

El llibre inclou un desplegable amb els invents revolucionaris que va dissenyar el Leonardo i un munt d’extres com ara pòdcasts i quiz interactius.

Si vols endinsar-te encara més en el món del Leonardo Da Vinci descobreix el recurs Leonardome que permet construir estructures ideades pel Leonardo Da Vinci a partir de diferents patrons geomètrics. Podràs demanar-lo en aquest enllaç

Herois de la natura

Joan de Déu Prats

Aquest llibre és un recull de 20 personatges catalans que al llarg de la història han estat i són referents en la protecció de l’entorn natural del país i més enllà en diferents àmbits: científics, activistes, ecologistes, pagesos, etc. 

Un llibre molt necessari que ens mostra com els esforços i la lluita de persones concretes ha estat prou important com per a significar una millora en el nostre entorn. 

Ideal per tenir a la llibreria escolar de cicle superior i secundària.

A partir de 12 anys

El hombre que plantaba árboles

La il·lustradora catalana Sandra Hernández posa imatge en aquesta novel·la gràfica a la obra del mateix nom de Jean Giono escrita el 1953. L’obra original va ser considerada durant molt de temps com a tot un manifest ecològic, de lloança a la natura. En ella s’hi explica en format còmic la història fictícia del darrer habitant d’una regió desèrtica que passa els seus dies replantant un bosc per a que torni a la vida.

Per aprendre més sobre el respecte a la natura el Parc Natural de Collserola ofereix aquest taller per conèixer a fons els seus boscos.

La porta dels tres panys (Estoig)

Sònia Fernàndez-Vidal

Una trilogía que ara ens arriba en format estoig perfecte per a regalar. Aquestes novel·les d’aventures que han estat comparades amb el llibre “El món de Sofia” expliquen de manera entretinguda i comprensible conceptes de la física quàntica fent així accessible als joves lectors aquesta vessant de la ciència. 

El Nico és un noi solitari de catorze anys que decideix un dia canviar la ruta que segueix per tornar a casa. Pel camí troba una casa i, atret pel seu misteri, accedeix al seu interior veient-se inmers en l’estrany univers del món quàntic. 

Per endinsar-vos més en la física de partícules us recomanem les visites familiars o escolars al Sincrotró Alba. No us decebrà!

lapregunta

La pregunta

Arturo Padilla

El Pol, amb la mort del seu avi, comença a descobrir-se a sí mateix, a tenir sentiments contradictoris i a necessitar trobar una vàlvula d’escapament. També comença a voler obtenir repostes. Què hi ha després de la mort? On és el seu avi? Decideix consultar a la seva gent més propera de diferents religions. Cadascú li dóna una resposta diferent però tot i així aconsegueix trobar-hi els punts en comú que donaran resposta a les seves inquietuds.  

Una novel·la realista que parla sobre el dol, la diversitat de religions i la imatge idealitzada que projecten les xarxes socials.

Per aprendre més sobre la diversitat religiosa Lalè ofereix guies didàctiques adreçades a professorat i alumnat per treballar, respectar i posar en valor la diversitat personal, cultural i de creences, així com tallers presencials als centres educatius. Molt recomanats!

Loading