Jocs de taula per a la primera infància

Els jocs de taula són una molt bona manera de compartir estones d’oci de qualitat amb els infants i a la vegada ens permeten començar a introduir conceptes com ara el respecte pels torns, aprendre a seguir instruccions o reflexionar abans de prendre decisions. 

Els bebès des que neixen fins aproximadament els dos anys d’edat es troben en l’etapa que Piaget definia com a “sensoriomotriu”. Els primers jocs de taula haurien doncs d’estar basats en la manipulació, ja que aquesta és la manera en la que els infants d’aquestes edats coneixen l’entorn, així com en fomentar el desenvolupament cognitiu a través de l’establiment de regles molt senzilles. A partir dels tres anys deixen de ser bebès i comencen a adquirir més independència i augmenten les ganes d’interactuar amb el món que els envolta, una molt bona oportunitat per començar a oferir-los les eines que ens aporten els jocs de taula. 

A continuació us oferim una proposta de jocs de taula per a nens i nenes de 2, 3 i 4 anys. Aquesta però és una classificació aproximada. Cal observar l’infant, veure quan està preparat per a jugar i tenir paciència per tal d’evitar frustracions. I és que l’aprenentatge de la paciència requereix també de paciència per la nostra part i cal que puguem de ser flexibles. És important que a l’hora d’escollir el primer joc de taula aquest permeti certa versatilitat per a que els infants puguin jugar “a la seva manera” fins que aprenen els seu funcionament.

 

Edat recomanada: + 2,5 anys
Tipus de joc: Competitiu
Nombre de jugadors: De 2 a 4
Temps de joc: 10 minuts
Editorial: Djeco

Tenim sis animalets de vinil molt dolços. Per torns anem traient les cartes i hem de fer l’acció que s’hi indica (posar-se l’animal sobre el cap, llençar-lo dins la capsa,…). Si es fa bé l’acció es rep una medalla i finalment guanya el jugador que més en tingui. Les accions de les fitxes estan representades visualment amb el que l’infant pot entendre fàcilment el que es demana sense necessitat de llegir.. 

En ser un joc manipulatiu ens permet treballar la motricitat i la concentració. Molt adient pels més petits, curt i ràpid, però que els fa sentir que poden fer tot el que els proposes!

Little Circuit

Edat recomanada: 2 anys
Tipus de joc: Competitiu
Nombre de jugadors: De 2 a 4
Temps de joc: 10 minuts
Editorial: Djeco

Cada jugador té un animal i llençant el dau ens mourem pel tauler fins la següent casella del color que hagi sortit. Guanya el primer que arribi a la meta.

És un joc molt senzill que ens permetrà començar a entendre les regles bàsiques dels jocs de taula, els colors i el respecte pels torns. Tant el tauler com les figures són bastant grans amb el que podrem col·locar-lo a terra i així facilitar la interacció dels més petits amb el joc.  

Little Cooperation

Edat recomanada: + 2,5 anys
Tipus de joc: Cooperatiu
Nombre de jugadors: De 2 a 4
Temps de joc: 10 minuts
Editorial: Djeco

De la mateixa sèrie que els dos jocs anteriors , “Little Cooperation” és un joc cooperatiu en el que es necessita de la participació de tots els jugadors per guanyar. 

Hem d’aconseguir que els animals travessin un pont fins arribar al seu iglú. Llençant un dau mourem els animals cap el pont, cap a l’iglú o traurem una de les peces que aguanta el pont. Guanyem si tots els animals arriben a l’iglú abans que el pont de gel es desfagi. 

Les partides duren 5-10 minuts i els infants en gaudeixen molt, empatitzant amb els animals que cal salvar i ajudant-los a creuar el pont. El joc indica entre 2 anys i mig i 5, però els infants de 7 anys també s’hi senten atrets i poden amb els petits. Ja que és un joc cooperatiu evitem baralles i competició entre germans.  

El primer fruiter

Edat recomanada: + 2 anys
Tipus de joc: Cooperatiu
Nombre de jugadors: De 2 a 4
Temps de joc: 10 minuts
Editorial: HABA

D’una banda tenim uns arbres amb els seus fruits i per l’altra un corb que es vol menjar els fruits. Llençant el dau fem accions i de manera cooperativa, entre tots els jugadors, hem d’evitar que el corb es mengi tots els fruits.

És la versió per a infants més petits del joc “El Fruiter“. “El primer fruiter” és ideal com a primer joc de taula. Treballem la motricitat, el reconeixement de formes i colors i introduïm l’infant en la numeració.

Roll & Play

Edat recomanada: + 18 mesos
Tipus de joc: Cooperatiu
Editorial: Think fun

Un joc molt senzill i molt versàtil ideal per a ser el primer joc de taula. Consta d’un dau gran de peluix de colors i unes cartes classificades per colors amb diferents accions a realitzar.

Llencem el dau i agafem una carta del color que hagi sortit i fem l’acció que ens indica (buscar un objecte d’un color determinat, posar cares amb diferents emocions, assenyalar parts del cos…). Ens ajudarà a treballar habilitats com ara la motricitat, l’aprenentatge dels colors, reconeixement d’emocions i les parts del cos.

Bugsy

Edat recomanada: +3 anys
Tipus de joc: Competitiu
Nombre de jugadors: De 2 a 4
Temps de joc: 15 minuts
Editorial: Cayro

Aquest és un joc de psicomotricitat fina i percepció visual que permet diversos modes de joc. De forma individual l’infant pot enfilar les anelles dels cucs, tots del mateix color, creant sèries o bé aleatòriament. Per altra banda es pot jugar amb el dau de colors, completant els cucs segons el resultat de la tirada. 

Per incrementar la complexitat, el joc conté un segon dau amb cares tristes i contentes i amb puntets que representen el nombre de peces que podrà posar o haurà de treure l’infant segons el resultat de la tirada. 

Ens agrada la versatilitat del joc i les coloraines! Molt atractiu. Apte a partir dels 3 anys, no per la dificultat sinó per la possibilitat d’empassar-se les peces. Si hi ha un adult, pot jugar-hi un infant de 2 anys i li agradarà molt!

El Monstre de Colors

Edat recomanada: +3 anys
Tipus de joc: Cooperatiu
Nombre de jugadors: De 2 a 5
Temps de joc: 25 minuts
Editorial: Devir

Joc basat en el llibre del mateix nom de l’Anna Llenas. A l’igual que al llibre, el monstre té un garbuix d’emocions, representades cadascuna amb un color, i hem d’aconseguir identificar-les i posar cadascuna dins un pot. 

Amb un dau anirem movent el monstre pel taulell on hi ha representades les emocions. Cada cop que el monstre arriba a una emoció hem d’explicar una anècdota o situació que ens faci sentir aquella emoció. Si ho fem correctament agafarem la fitxa i l’haurem de col·locar dins un pot.

Hungry Monster

Edat: +3 anys
Tipus de joc: Destresa
Nombre de jugadors: De 2 a 4
Temps de joc: 10 minuts
Editorial: Goula

Aquest joc permet dues maneres de jugar. Podem construir la nostra pizza segons el que ens surti a la roda o bé podem donar de menjar al monstre. De les dues maneres, la clau és la destresa i la cura que tinguem manipulant els ingredients amb les pinces i evitant que no se’ns caiguin. 

El format del joc és molt vistós i permet certa llibertat en la manera de jugar. Ideal per deixar jugar als més petits en grupet sense intervenció de l’adult (sempre vigilant).

Burning Bakery

Edat: +3 anys
Tipus de joc: Cooperatiu
Nombre de jugadors: De 2 a 4
Temps de joc: 15 minuts
Editorial: Cayro

El Marcelo, el forner del poble, ha perdut els sentits i entre tots l’haurem d’ajudar a recuperar-los per a que pugui continuar fent el pa. Aquesta és la història que hi ha darrera d’aquest joc on haurem d’aparellar les cartes que disposarem a la taula on hi ha dibuixats diferents elements, amb les peces que trobarem dins una bossa que representen els cinc sentits. Cada cop que de la bossa traiem la peça que representa el foc avançarem una casella que hi ha al taulell. La partida acaba quan aconseguim aparellar tots els sentits amb les cartes abans d’arribar a la darrera casella del foc.

Un joc molt divertit que ens permetrà aprendre els sentits. Encara que el joc indica que es pot jugar a partir de 2 anys, nosaltres el recomanem a partir de 3 anys i mig.

Chaf chof

Edat: +3 anys
Tipus de joc: Competitiu
Nombre de jugadors: A partir de 2 jugadors
Temps de joc: 15 minuts
Editorial: Cayro

Chaf Chof és un joc d’agilitat i rapidesa visual però que també permet diferents nivells de dificultat. Conté fitxes amb 3 animals marins de diferents colors i 6 daus; 3 de colors i 3 de formes. El joc més complex consisteix en llançar els 6 daus i trobar la targeta amb la mateixa combinació d’animals i de colors que indiquin els daus. Les instruccions inclouen una variant de joc a partir de 2 anys però a més l’adult pot proposar jugar només amb colors o només amb formes, o simplement mirar una de les fitxes i crear la combinació de colors o formes amb els daus. .Ideal a partir de 3 anys i mig i sense límit! 

Woolfy

Edat: +3,5 anys
Tipus de joc: Cooperatiu
Nombre de jugadors: D'2 a 4
Temps de joc: De 10 a 15 minuts
Editorial: Djeco

Versió gamificada del conte tradicional dels 3 porquets. Junts els 3 porquets han d’aconseguir construir la casa de maons sense que el llop els caci i els porti a la seva cassola. El joc compta amb unes peces molt maques que representen els 3 porquets, el llop, la casa de maons i la cassola i un taulell de cartró i 3 daus de fusta. 

Els porquets podran anar avançant pel taulell de joc amagant-se a la casa de palla o de fusta fins a acabar de construir la casa de maons. Mentrestant el llop anirà fent de les seves… ho aconseguiran?! 

Un joc que agrada als més petits i tot i que a la caixa indica a partir de 5 anys, considerem que ja és apte a partir dels 3 anys i mig. Partides ràpides i molt visuals. 

 

La pandilla hÁmster

Edat: +4
Tipus de joc: Cooperatiu
Nombre de jugadors: D'1 a 4
Temps de joc: De 10 a 15 minuts
Editorial: HABA

Cada jugador és un hàmster que ha de recollir de l’hort tots els aliments abans que caiguin les fulles de l’arbre i comenci l’hivern. Amb un dau determinem el nombre de moviments que poden fer els hàmsters pel taulell, que té peces mòbils i és molt atractiu pels infants. 

De manera cooperativa els jugadors poden ajudar-se els uns als altres a acabar les missions i així contribuir entre tots a recollir el major nombre d’aliments.

Trobem que aquest és un joc molt interessant perquè fomenta el raonament i presa de decisió conjunta entre tots els jugadors per aconseguir un objectiu comú.

 

Piratas de la suerte

Edat: +4
Tipus de joc: Competitiu
Nombre de jugadors: De 2 a 4
Temps de joc: 10 minuts
Editorial: HABA

En aquest joc cada jugador és un pirata. Llençant el dau es mourà pel taulell i podrà recollir tresors. Si dos pirates es troben en la mateixa casella es desafiaran en dol per tal d’aconseguir el tresor de l’altre llençant a l’aire unes monedes.

La temàtica dels pirates és molt atractiva pels infants i ens permet jugar a posar-nos en la pell dels pirates mentre juguem o jugar amb les figures dels pirates de manera independent al joc. La capsa és de petit format, perfecta per dur el joc de viatge. Sent un joc competitiu d’atzar ens permetrà treballar la tolerància a la frustració i el saber perdre.

Loading