Quaderns originals i alternatius per aquest estiu!

Els quaderns d’estiu són una molt bona eina educativa per tal de mantenir els coneixements apresos al llarg del curs durant el llarg estiu. Ja és tradicional l’article que l’equip del Portal d’Activitats Educatives de Catalunya presentem amb els millors quaderns d’estiu de cada any.

Aquesta vegada, però, hem volgut allunyar-nos dels quaderns més tradicionals i hem investigat totes les editorials per tal de trobar els millors quaderns d’estiu alternatius per aquest any 2023, aquells quaderns que destaquen per la seva originalitat, per les activitats, el format o les seves il·lustracions.

Aquests quaderns d’estiu alternatius ofereixen una oportunitat perquè els infants i joves puguin seguir practicant les matemàtiques, la lectoescriptura i el coneixement de l’entorn durant l’estiu però d’una manera emmascarada entre jocs, reptes i enigmes. I per als més petits no poden faltar les enganxines, retallables i propostes d’investigació a la natura!

Us convidem a explorar aquests quaderns d’activitats alternatius per aquest estiu que trobareu a les llibreries Abacus i als enllaços que facilitem a continuació. Atenció nens i nenes! que els adults no en prenguin possessió o també s’hi quedaran enganxats!

Enigmath

Quadern-joc de matemàtiques

Editorial: Innovamat
Nivells: 3 nivells 1r – 2n, 3r – 4t i 5è – 6è
Format: Paper

Enigmath és la nova col·lecció de quaderns de matemàtiques dissenyats per l’equip d’innovamat especialment per l’estiu. Amb la seva metodologia han creat uns quaderns dinàmics i molt entretinguts, tant pels infants que els resolen com per als adults que els acompanyen. Les activitats sovint generen debat i són realment interessants per la varietat de maneres de resoldre’ls. 

El quadern comença a la doble pàgina central, on trobem un taulell de joc. D’allà anirem endavant i endarrere del quadern segons els resultats que ens van donant les activitats a cada pàgina, creant aquesta sensació de joc constant. 

Els personatges del llibre son els mateixos que a Bmath, la proposta digital d’innovamat per a casa. De fet, amb la compra d’un d’aquests quaderns s’inclou una subscripció gratuïta a bmath per un mes (veure informació més endavant)  

Cada quadern està adaptat als diferents cicles de primària, incloent-hi els continguts curriculars corresponents. A més, es proporciona un poster amb el solucionari amagat al darrere, que permet verificar les respostes, fomentant l’autonomia i el seguiment del progrés. 

El Quadern del Paraulògic 1 i 2

Desafia la teva ment i amplia vocabulari!

Editorial: Ara Llibres
Nivells: Dels 8 anys fins als avis més atrevits
Format: Paper i en línia

Aquest és un quadern basat en el joc online “Paraulògic”, tot un fenòmen lingüístic en el camp de la llengua catalana que ha captivat més de 200.000 usuaris. 

En El quadern del Paraulògic podrem jugar al Paraulògic de la manera tradicional però en versió paper. També hi trobarem altres passatemps com ara sopes de lletres, trobar diferències o preguntes de cultura general, totes relacionades amb les paraules de les 7 lletres que proposa cada joc (4 pàgines cada joc). Es tracta d’una proposta entretinguda i molt educativa. 

Sigui quin sigui el nostre nivell, el Llibre del Paraulògic és una experiència única per enriquir el nostre coneixement i domini de la llengua catalana. Totes les respostes estan dins del vostre cap! 

el bosc meravellós

Quadern-conte per als més petits

Editorial: Bindi Books
Nivells:  3-6 anys acompanyat
Format: Paper

El Bosc Meravellós és un llibre d’activitats ambientat en un conte, una experiència completa de lectura i joc per als més petits. Seguint el fil conductor de les estacions de l’any, trobaran gran varietat de propostes com endevinalles, activitats, cançons i làmines per pintar.

Amb aquest disseny pensat per a prelectors i combinant la ficció amb elements reals. Creiem que és una eina ideal per a l’estiu, per aprendre, distreure’s i passar una estona bonica amb un adult. Les cançons es poden descarregar mitjançant un codi QR, una novetat molt original que proporciona una experiència enriquidora i completa. 

Doble Joc | Double Game

Un llibre-joc per divertir-se i aprendre amb una parella!

Editorial: Zahorí Ideas
Nivells: A partir dels 8 anys
Format: Paper

Double Game i Doble Joc son dues propostes de Zahorí Ideas de la mà de Víctor Escandell, autor dels famosos llibres “Enigmes de…” 

Ens han sorprès per la seva originalitat i per la facilitat amb la que transmeten nous coneixements

Partim de dos llibres units pel llom que haurem de separar, un per un infant i l’altre pel company. En ells trobarem preguntes i respostes de temes diversos de cultura general, en el cas del Doble Joc en català, i preguntes i respostes sobre la llengua anglesa (amb comentaris en català) en el Doble Game. 

En cada llibre trobem les preguntes i les pistes per a preguntar i respondre al company. Amb aquesta dinàmica ambdues bandes (o equips, que poden estar formats per més persones) juguen alternant-se les preguntes i les respostes.

Ens ha semblat una proposta molt original per combinar diversió alhora que aprenen coses noves. A més, sent un joc en format llibre, ens permet jugar-hi en qualsevol lloc, de viatge al cotxe, a la sobretaula amb els avis, a la platja… Molt versàtil! 

Pasatiempos y juegos para pequeñines la naturaleza

Descobreix i gaudeix de l'entorn natural

Editorial: Usborne
Nivells: A partir dels 3 anys acompanyat
Format: Paper

La Naturaleza, de la col·lecció de passatemps i jocs per als més petits d’Usborne, és un quadernet que ens ha agradat molt per tal que els més petits connectin amb la natura d’una manera diferent i adquireixin coneixements sobre els éssers vius que hi habiten. És una oportunitat per aprofundir en tot allò que, per la curiositat intrinseca dels infants, els crida l’atenció. 

Dins les seves pàgines hi trobarem una gran varietat de propostes, com escenes per completar amb adhesius, dibuixos per pintar, laberints i molt més. Això permet als infants explorar, descobrir i aprendre a través de la interacció amb el llibre. Una experiència enriquidora que fomenta l’aprenentatge actiu i el desenvolupament de la curiositat i l’amor per la natura.

El meu diari d'estiu 2023

Captura les experiències i estimula la creativitat durant les vacances

Editorial: Blackie Books
Nivells: A partir de 6 anys
Format: Paper

El “Diari d’Estiu” és una eina perfecta perquè els infants i joves puguin expressar-se i reflectir sobre les seves vivències diàries d’una manera divertida i creativa. A través de l’escriptura, exercitarem la  memòria i la creativitat, creant un record per a tota la vida.

Inclou una gran varietat d’idees i recursos per mantenir als infants engrescats i motivats durant l’estiu. Hi trobarem trucs i consells per imaginar un estiu inoblidable, exercicis d’escriptura creativa en dies especials, passatemps emocionants, llistes de plans i recomanacions de llibres, jocs o cançons.

A més, podrem classificar els millors moments de l’estiu mitjançant rànquings i posar a prova els nostres coneixements amb tests de tota mena.

El Meu Diari d’Estiu és una molt bona opció per als amants dels diaris, però també per tots aquells que han de practicar l’escriptura, l’expressió o la reflexió. 

Els calçotets del llop

Quadern d'activitats i jocs absurds

Editorial: Norma Comics
Nivells: A partir dels 3 anys acompanyat, a partir de 5 podràn fer-ho sols
Format: Paper

Aquest quadernet d’activitats és protagonitzat pel famós llop de la sèrie de llibres infantils “Els calçotets del Llop” i els seus amics del bosc. Els nens i les nenes a partir de 3 anys tindran l’oportunitat de posar-se a prova amb activitats enginyoses i divertides relacionades amb les aventures viscudes pel llop i els seus amics en la sèrie de llibres. No us extranyi veure’ls de sobte retorçant-se de riure!

Dins del quadern hi trobem mots encreuats, laberints desafiants, jocs de busca i troba, i una gran varietat d’enigmes per resoldre adaptats a la seva edat. És una manera divertida d’exercitar les habilitats cognitives i de desenvolupar el pensament lògic per als més petits.

Amb “Els calçotets del llop”, els infants d’infantil passaran una bona estona immersos en el món absurd i creatiu d’aquests personatges. Una opció ideal per  passar una bona estona en família amb els petits fans de les aventures del llop i els seus amics

De gran vull ser... feliç!

Valors i eines per fomentar una actitud positiva

Editorial: Altea
Nivells: Entre 5 i 9 anys
Format: Paper

Aquest llibre ja el vam recomanar l’any passat en el nostre article «Els millors quaderns per aquest estiu 2022» però ho tornem a fer ja que ens sembla una eina excepcional per treballar àrees clau com el llenguatge positiu, l’agraïment, la confiança, la gestió de la frustració i l’empatia. Mitjançant endevinalles, enigmes i activitats entretingudes, els infants reflexionen sobre aquests valors i adquireixen eines per enfrontar-se als desafiaments quotidians.

Cada àrea està dividida en nivells, oferint una progressió gradual. A mida que els nens i les nenes superen els nivells, obtenen claus per desbloquejar un missatge especial final, reforçant la seva motivació i dedicació.

Amb aquest quadern, els infants d’entre 5 a 9 anys poden treballar aquests temes importants de manera interactiva i divertida. Un quadern molt original per cultivar una actitud positiva envers la vida, no n’hem trobat cap altre d’igual!

Quadern Kids Vol. 2

Una experiència divertida i enriquidora per als més petits

Editorial: Blackie Books
Nivells: A partir de 6 anys
Format: Paper

Un quadern de passatemps dels de tota la vida, pensat per infants a partir de 6 anys, amb il·lustracions divertides i juvenils que els criden molt l’atenció. Dins d’aquest quadern trobareu laberints, enigmes per resoldre, curiositats fascinants sobre animals, preguntes per posar a prova els coneixements de cinema, dibuixos animats o superherois, mots encreuats i anagrames per completar, descobriments sorprenents sobre la natura i l’astronomia…. Una mica de tot i per a tots els gustos! 

Les instruccions d’ús són senzilles: buscar un racó acollidor, agafar el llapis preferit i gaudir desafiant el nostre cervell.

Els increïbles enigmes de sherlock holmes

Una aventura plena d'enginys i enigmes

Editorial: Larousse
Nivells: A partir de 8 anys
Format: Paper

En aquest quadern d’activitats i enigmes, com tots els altres de la seva col·lecció, el famós detectiu Sherlock Holmes, acompanyat del seu fidel company, el doctor Watson, i el gos Toby, es llancen a la persecució del seu arxienemic, el professor J. Moriarty. Per tal d’enxampar-lo necessiten de la nostra ajuda per tal de resoldre enigmes de tota mena i per tot el món. 

Els quaderns Sherlock Holmes de Larousse combinen una història amb enigmes i jocs intel·ligents com càlculs, mots encreuats, jeroglífics, codis secrets i jocs d’observació. Els joves lectors hauran de posar a prova les seves habilitats detectivesques per resoldre els casos i atrapar aquesta ment criminal. Aquesta col·lecció de llibres ofereix els passatemps més enginyosos per a entretenir i desafiar la ment dels nens i nenes de primària. En voldran més d’un! 

El LlengUerut

100 activitats per inriquir el teu català

Editorial: Montena
Nivells: Infants i joves a partir de 10 anys
Format: Paper 

El Llenguerut és un quadern d’activitats i jocs en català que ofereix una proposta diferent i enriquidora en comparació amb els quaderns d’ortografia convencionals. Es tracta de 100 activitats que posaran a prova els nostres coneixements de la llengua catalana mitjançant jocs. Hi podrem trobar activitats de tota mena: mots encreuats, omple els buits, sopa de lletres… tot amb el toc d’humor i els comentaris explicatius enginyosos que caracteritzen les publicacions de La Incorrecta

Aquest quadern és un recurs molt enriquidor per aprendre, repassar o millorar el nivell de català. I, tot i que en aquest article el recomanem per a infants i joves, els adults també el podem gaudir moltíssim.

Investiga amb en Roc Tempesta

Carpeta, revista, quadern i joc!

Editorial: Barcanova
Nivells: De 1r a 6è de primària
Format: Paper

“Investiga amb en Roc Tempesta” és una eina completa i competencial per al reforç educatiu durant les vacances. Amb format més tradicional i continguts de les diverses àrees curriculars com Llengua catalana, Llengua castellana, Matemàtiques, Coneixement del medi i Anglès, aquest pack de quadern, revista, carpeta i joc proporciona una oportunitat d’immersió en l’univers de’n Roc Tempesta mentre s’aprofunditza en els coneixements adquirits durant el curs escolar. 

Dins una pràctica carpeta trobarem: una revista amb diversos articles relacionats amb les aventures d’en Roc, el quadern d’activitats en format més tradicional i organitzat per àrees, però amb fil conductor de les investigacions d’en Roc. També inclou el solucionari i un joc d’anglès amb les seves instruccions.

Cada nivell presenta una aventura diferent de l’explorador Roc Tempesta que els infants poden col·leccionar. El solucionari i les instruccions del joc complementen aquesta eina, facilitant l’autonomia de l’alumne i permetent una autoavaluació.

Aquest quadern és una opció molt recomanable per a reforçar els coneixements de diverses matèries de manera competencial i entretinguda, amb una presentació molt atractiva que ens permetrà dur aquests materials i algún més, com un llibre de lectura adicional o un petit estoig. 

Quadern montessori d'experiències a la platja i al mar

Descoberta de la natura i aprenentatge actiu

Editorial: Larousse
Nivells: A partir dels 3 anys acompanyat, a partir de 5 podràn fer-ho sols
Format: Paper

Aquest quadern és una eina educativa excepcional per aprofitar els períodes de vacances i estimular la curiositat dels infants més petits mentre descobreixen la riquesa de la natura que els envolta. Basat en la reconeguda pedagogia Montessori, aquest llibre té com a objectius fonamentals fomentar la confiança en un mateix, desenvolupar la concentració i l’observació, i promoure les habilitats motores fines .

Els infants més petits tindran l’oportunitat de familiaritzar-se amb les lletres i els sons, practicar les seves habilitats en el grafisme, i iniciar-se en el món de la lectura. A través d’activitats manipulatives com tallar i enganxar o de muntatge, i altres activitats com l’ordenació, el dibuix, la pintura i el comptatge, els infants realitzaran tasques significatives i relacionades amb la platja i el mar. Aquest quadern proporciona un entorn propici per a una gran varietat de descobriments reals.

Amb aquest quadern els infants tindran una experiència educativa enriquidora que fomentarà el seu aprenentatge actiu i els permetrà aprofundir sobre el mar i la platja durant les seves vacances.

Pasatiempos y juegos para recorrer el mundo

Quadern interactiu per a joves exploradors

Editorial: Usborne
Nivells: A partir dels 9 anys
Format: Paper

Embarca’t en un fascinant viatge al voltant del món amb aquest llibre d’activitats animat, amb escenes plenes de detalls, personatges per localitzar, jocs, passatemps i molt més.

Un quadern ideal per compartir i comentar amb els infants, perfecte per a l’aprenentatge de vocabulari nou i el desenvolupament de l’agudesa visual. Cada pàgina és una nova descoberta del món amb infinites possibilitats d’interacció, fomentant la curiositat i l’exploració activa.

Una bona opció per als infants que desitgin ampliar els seus horitzons i gaudir d’una experiència educativa i entretinguda aquestes vacances.

Mi diario de viaje

Captura els millors records de les teves vacances

Editorial: Cuadernitos viajeros
Nivells: A partir dels 6 anys
Format: Paper

Diari infantil guiat, perfecte per gaudir d’una manera creativa i divertida abans, durant i després del viatge. Aquest petit quadernet ens permetrà escriure, dibuixar, pintar, enganxar i col·leccionar els millors records de les vacances. Hi trobarem consells pràctics, recomanacions i suggeriments d’activitats per a poder planificar el viatge. Hi ha espai per  reflectir, dia a dia, les nostres experiències durant el viatge, registrar moments especials i expressar les nostres emocions.

És una eina excepcional per a enriquir l’experiència dels infants i joves. A través d’aquest diari, promourem la nostra expressió creativa, la capacitat de reflexió i el desenvolupament de la seva memòria. Un acompanyant imprescindible per a tots aquells que desitgin capturar i preservar els moments màgics del seu viatge aquest estiu!

BMATH DIGITAL

Matemàtiques interactives i gamificades

Editorial: Innovamat
Nivells: Infants entre 3 i 12 anys
Format: en línia

Bmath és una aplicació dirigida a infants entre 3 i 12 anys per aprendre matemàtiques. Es tracta d’una experiència lúdica i autodidacta d’aprenentatge dissenyada per l’equip pedagògic d’Innovamat.

Amb el quadernet d’Enigmath teniu una subscripció premium gratuïta durant un mes, però si no l’heu comprat i voleu provar directament l’aplicació, podeu fer-ho durant 7 dies de forma gratuïta. 

La app utilitza un algoritme adaptatiu que s’ajusta al ritme i nivell de cada infant i, fent servir la gamificació com a suport a l’aprenentatge,  ofereix un munt d’activitats matemàtiques interactives per a practicar els coneixements del curs. L’objectiu: crear una preciosa ciutat per als bmath amb els punts i monedes que aconseguim resolent els exercicis que ens proposen. 

Es recomana jugar/practicar un màxim de 20 minuts al dia i es poden configurar avisos i notificacions. Els adults, després de cada sessió, podrem consultar informes de progrés de l’infant i estones diàries d’ús.

Cal instal·lar l’aplicació en un dispositiu mòbil (smartphone o tablet) 

Proveu-ho! Els agradarà molt i és una eina fantàstica per deixar el llapis i el quadern algun dia de les vacances, però tot i així seguir aprenent! 

 

guanya un quadern!!

Participa al sorteig de quaderns d’estiu fins el dia 3 de juliol! 

Informarem dels guanyadors per email el dia 3 de juliol a les 14h.