Els millors llibres d’història per a infants

Cada any, l’emoció de que arribi la Diada de Sant Jordi el 23 d’abril es palpa a l’ambient de casa, dels carrers i de les botigues. Cada vegada som més els que ens deixem portar per l’onada emotiva d’aquest dia i no tornem a casa sense la nostra rosa i el nostre llibre.  

Aquest any des del Portal d’Activitats Educatives hem preparat un dels reculls més interessants que hem fet fins ara: els millors llibres d’història per infants i joves que es poden trobar a les llibreries. 

Hem preparat aquest recull pensant en tots els nostres lectors: docents i famílies de tot el territori que de ben segur que volen tenir unes biblioteques fantàstiques a casa o a l’escola. 

Cada un dels llibres escollits té algun tret diferencial que el fa especial: diferents punts de vista, diferents fils conductors, diferents propostes de joc… Esperem que en gaudiu!! 

Aquest Sant Jordi, omple la teva biblioteca d’història!!

La Vida en el Pasado

Abigail Wheatley

EDITORIAL: Usborne
EDAT RECOMANADA: De 5 a 8 anys
ESTIL: Solapes

Amb un format petit, de tapa dura i ple de solapes, La vida en el pasado ens permet fer un viatge en el temps des de l’edat moderna a l’edat de pedra, un viatge de 10.000 anys on descobrirem com era la quotidianitat d’un poble en cada una de les etapes de la història.

Com arribava l’aigua a les cases? Com s’il·luminaven els carrers?

A partir de cada una de les escenes podrem anar descobrint com vivien les persones d’aquella època, com eren els seus  habitatges per dins i per fora, què menjaven, com cuinaven, de què vivien… Els més petits de la casa entendran que la humanitat ha estat en constant evolució gràcies a les precioses il·lustracions i els detalls amagats rere les solapes. Un imprescindible per infants de 3-7 anys!

El Gran LLIBRE Joc de les Civilitzacions

EDITORIAL: Ed. del Pirata
EDAT RECOMANADA: +4 anys
ESTIL: Llibre – Joc

Aquest és un llibre-joc sense text, de mida XL  i tapes dures, igual que les seves pàgines interiors i disponible en català, castellà i anglès. 

El llibre fa un recorregut per 6 civilitzacions de diferents èpoques de la història: els maies, els romans, els vikings, els xinesos, els egipcis i els polinesis. A partir de les grans il·lustracions d’en Subi podrem descobrir les seves semblances i diferències, i despertar la curiositat dels infants envers aquelles civilitzacions.  

El llibre inclou tres nivells de joc, un nivell “fàcil” d’observació, un “mitjà” de consciència fonològica i un tercer i més “difícil” de relació i deducció. 

El llibre inclou material digital extra amb una explicació de varis elements de les civilitzacions i un text introductori de cada època.

LA HISTORIA DEL MUNDO EN 25 HISTORIAS

Javier Alonso López

EDITORIAL: Montena
EDAT RECOMANADA: +7 anys 
ESTIL: Relats curts (lectura per part de l’adult)

Aquest pot semblar un llibre per adults o joves, però es tracta d’un fantàstic llibre de contes per a totes les edats. 

Aquest llibre, un imprescindible a qualsevol llar, divideix la història de la humanitat en 25 emocionants relats (reals o mig-ficticis) amb els quals us transportareu a altres èpoques i viureu els esdeveniments més importants de la Història Universal en primera persona, des del Paleolític fins a l’Edat Contemporània.

Us imagineu poder explicar la història de les torres bessones i de l’11S en 3 pàgines des del punt de vista de Philippe Petit, l’home que les va creuar sobre un cable l’any 1974? 

És impossible quedar-se indiferent davant aquest fantàstic llibre d’història que recomanem com a lectura familiar, de sobretaula, de nit, per un dia de pluja… Els nostres fills han quedat bocabadats amb tots i cada un dels relats. 

Compreu-lo, no us penedireu!

Viatge per les ciutats perdudes

El Fisgón Histórico

EDITORIAL: La Galera
EDAT RECOMANADA: + 5 anys
ESTIL: Llibre consulta – joc                         

13 ciutats que van ser abandonades, oblidades i retrobades… 13 misteris de civilitzacions perdudes.

El Fisgón Histórico ens convida a descobrir ciutats de 4 continents que un dia van ser importantíssimes, però que per un motiu o altre van ser abandonades pels seus habitants, però que les seves runes ens han donat moltes pistes de com era la vida allà. 

Una aventura arqueològica que ens permetrà conèixer l’esplendor de Babilònia, Machu Puchu o Angkor. 

Cada una de les ciutats està identificada en una línia temporal que ens permetrà ubicar-la en la història, i també estan classificades per continents i les il·lustracions, a doble pàgina, contenen petits requadres amb informació rellevant sobre aquella civilització. Al final del llibre podem trobar una proposta de joc amb preguntes sobre cada una de les ciutats! 

L'Aventura de la Vida

Eudald Carbonell

EDITORIAL: La Galera
EDAT RECOMANADA: + 6 anys
ESTIL: Conte

Aquest és un conte amb un fil conductor que ens passeja per diferents etapes de la història. Tot comença a partir d’una invitació inesperada: Charles Darwin ofereix a Eudald Carbonell, autor del llibre, fer un viatge al llarg de l’evolució de la nostra espècie. 

A bord del Beagle, el vaixell del científic, tots dos viuran aventures en cada una de les parades, conversaran sobre l’evolució de la humanitat i ens permetran endinsar-nos en la vida ordinària dels personatges que van coneixent.  

Amb la imatge de la portada ja haureu esbrinat qui és la il·lustradora d’aquest conte, oi? La fantàstica Pilarín Bayés, tan present a la infantesa de la majoria dels lectors 🙂 

VERITAT O MENTIDA

Soledad Romero Mariño

EDITORIAL: Mosquito
EDAT RECOMANADA: +8 anys
ESTIL: Llibre – Joc

La millor manera d’aprendre és, sens dubte, mitjançant el joc, i això és el que ens proposa aquest nou llibre-joc Veritat o Mentida. 

Cada pàgina d’aquest llibre inclou una il·lustració a doble pàgina sobre un moment rellevant de la història de la humanitat, des de la prehistòria fins als nostres dies, i 3 o 4 afirmacions que caldrà jutjar amb els coneixements que tinguem d’aquella època. 

Per respondre si les afirmacions són veritat o mentida, els infants hauran de fer un esforç de relació, memòria i deducció, i suggerir una resposta que podrem verificar al solucionari del final del llibre.

Hi trobaran desenes de veritats històriques que semblen mentida i desenes de mentides que s’han fet passar per realitats! 

ENIGMES DE LA HISTÒRIA

Víctor Escandell i Ana Gallo

EDITORIAL: Zahori Books
EDAT RECOMANADA: +8 anys
ESTIL: Joc

Seguint amb els Llibres-Joc, Enigmes de la Història, recull 25 misteris ambientats en diferents moments històrics i les pistes per a poder-los resoldre. 

Cada una indica el seu nivell de dificultat, puntuació i un petit resum de l’etapa històrica que fa referència per tal que els més petits es capbussin en les etapes més fascinants de la humanitat. 

Una manera molt divertida de jugar a fer d’investigadors i aprendre història a la vegada! 

Les solucions dels enigmes estan estratègicament amagades sota unes solapes a la mateixa pàgina, de manera que fins que no s’hagi resolt no es pugui veure la resposta. 

Molt recomanat! 

CIUTATS PERDUDES

Giles Laroche

EDITORIAL: Juventud
EDAT RECOMANADA: +7 anys
ESTIL: Artístic

A Ciutats perdudes de Giles Laroche trobareu un àlbum molt especial, amb molta informació sobre les 14 ciutats; qui hi vivia, com es va perdre, qui la va trobar i quin misteri amaga… Ciutats dels 5 continents com Jamestown, Karnak, Gran Zimbàue o l’Illa de Pasqua. 

Tot i tenir una temàtica similar a l’anterior que hem comentat sobre ciutats que han desaparegut, el que el fa especial són les seves il·lustracions i la metodologia utilitzada per crear-les. 

El llibre conté un mapa i una línia temporal, i les ciutats estan descrites en ordre cronològic, des del Temple de Karnak al 3100 AC a Caughnawaka l’any 1670. 

Al final trobarem unes notes sobre la creació de les ill·lustracions que segur que inspiren als més artistes de la casa! 

LOCOS POR LA HISTORIA

Bonalletra Alcomàs

EDITORIAL: Shackleton Books
EDAT RECOMANADA: + 7 anys
ESTIL: Enciclopèdic 

Locos por la historia és una fantàstica primera enciclopèdia d’història, una guia ràpida de les principals etapes de la història de la humanitat amb un munt d’anècdotes i curiositats que no s’estudien a l’escola.  

Amb molt d’humor i rigurositat aquest llibre us permetrà parlar dels romans i l’origen de la paraula “salari”, de la relació entre els vikings i el Bluetooth o de l’era dels pirates i les illes sense tresors! 

Els capítols del llibre us portaran des de la prehistòria fins la conquesta de l’espai, passant per antigues civilitzacions com els vikings o els mongols, la xina imperial o la revolució francesa.

En cada una de les etapes de la història que descriu trobarem una línia temporal on es situen els esdeveniments més importants d’aquella època. 

NOSALTRES, LA NOSTRA HISTÒRIA

Yvan Pommaux

EDITORIAL: Juventud
EDAT RECOMANADA: + 10 anys
ESTIL: Relat històric

Aquest és un relat en primera persona que recorre la història de la humanitat des del punt de vista de les persones que l’han viscut. Perquè, com ells mateixos afirmen, tots nosaltres som actors de la nostra història, i també en som autors, i com a tals nosaltres mateixos l’escrivim,  més o menys bé, mentre ella avança. 

Un llibre molt bonic per llegir en format conte en vàries etapes, perquè és llarg, però val la pena assaborir-ne cada una de les pàgines. 

El llibre acaba preguntant-se el mateix que nosaltres mentre escrivim aquest article… quins esdeveniments recordaran els futurs historiadors del nostre temps? Què ens identificarà? Serà la destrucció del planeta o la troballa d’una energia infinita i sostenible? Serà època de pandèmies o de grans avenços mèdics? 

Això no ho podem saber ara, però està en les nostres mans fer que sigui el millor possible per al planeta i per la humanitat. 

a través del tiempo: UN RECORRIDO VISUAL POR LA HISTORIA

EDITORIAL: DK
EDAT RECOMANADA: +10 anys
ESTIL: Enciclopèdic

Aquesta és una enciclopèdia d’història en format visual, de 320 pàgines, que descriu amb molt detall cada una de les etapes de la història del món i de la humanitat, des de la prehistòria i les grans extincions a la robòtica i internet, arribant a desenvolupaments tecnològics fins al 2017.  

Està organitzat per etapes, però també per temàtiques, podent trobar infografies sobre molts temes com l’evolució de la moda, la història de la filosofia o l’evolució de la indústria aeroespacial.  

Per nosaltres és una de les millors enciclopèdies de consulta per a les biblioteques escolars que es poden trobar avui, molt gràfica, ben explicada i amb moltes temàtiques diferents, ideal pels treballs per projectes i per contextualitzar situacions d’aprenentatge!

 

HISTORIA AÑO A AÑO: DE LA PREHISTORIA A LA ACTUALIDAD

EDITORIAL: DK
EDAT RECOMANADA: +10 anys
ESTIL: Enciclopèdic

Seguint amb el format enciclopèdic, a Història Any a Any trobarem una immensa línia temporal de 308 pàgines on s’expliquen esdeveniments històrics des de la prehistòria a la pandèmia de Covid de 2020. 

Organitzat segle a segle, ens permetrà veure esdeveniments que van ocórrer paral·lelament en el temps però en llocs molt diferents del planeta, descobriments científics, guerres,  revolucions socials i artístiques i catàstrofes naturals. 

Una enciclopèdia molt ben acompanyada de material fotogràfic que fa que la comprensió del que s’explica sigui molt més senzilla. 

Ens ha agradat recomanar aquestes dues enciclopèdies de DK perquè són diferents i complementàries, però fantàstiques totes dues. 

Aquesta segona inclou l’inici de la pandèmia!

També ens agradaria recomanar-vos els llibres llistats a continuació, que estan actualment descatalogats però els podeu trobar a les biblioteques: 

  • Una ciudad a través del tiempo – Un paseo histórico por una urbe: de colónia antingua a metrpóli . EDITORIAL BLUME
  • Un carrer al llarg del temps. Un passeig de 12.000 anys a través de la història. EDITORIAL BLUME

ALTRES RECOMANACIONS de lectura

Loading