A la recerca dels Vitis: La nova aventura familiar al Penedès

Explica la llegenda que al Penedès hi habiten unes criatures màgiques responsables de la protecció del territori. S’encarreguen de protegir tots els paratges i indrets més bonics de la comarca, ja siguin espais naturals o monuments històrics. Son tan petites i silencioses que gairebé son imperceptibles pels humans. Només els nens i nenes son capaços de veure-les. Aquestes criatures son Els Vitis.

Així engega la nova campanya del Consorci de Promoció Turística del Penedès que te com a objectiu visibilitzar la riquesa cultural i patrimonial d’aquest territori.  «A la Recerca dels Vitis» és un joc interactiu per mòbil (o tablet) on explorarem 12 municipis del Penedès i aconseguirem 12 cromos col·leccionables que ens convertiran en experts de les vitiaventures! 

Localitzacions

Com s'hi juga?

Per iniciar la nostra vitiaventura haurem de visitar la web: www.elsvitis.cat i a la pestanya “ALBUM” trobarem els punts de recollida, segons el municipi, el dia de la setmana i l’horari que ens vagi bé. En aquests mateixos punts podreu aconseguir el cromo d’aquell municipi, després d’haver realitzat els reptes del seu Viti. 

Per trobar el Viti de cada municipi utilitzem el mapa anterior. En el punt indicat trobarem un plafó informatiu i haurem d’escanejar el codi QR. Ens haurem de registrar al web dels Vitis, posar el nom dels participants i a jugar!  A cada municipi trobarem informació sobre la seva història i 3 tres reptes relacionats amb el lloc on som. Una vegada superats els reptes ens oferirà el cromo del Viti en pdf (que podem imprimir) o bé un codi per recollir-lo físicament als punts de recollida de l’album.

L’objectiu final és completar tots 12 reptes per tal d’omplir l’àlbum sencer.

Què aprendrem?

Totes i cadascuna de les localitzacions on es troben els Vitis son punts de gran importància del Penedès, terra amb gran tradició vitícola i importants espais naturals i culturals. 

Els Vitis convertiran el descobriment del Penedès en una gran aventura en família. Cadascun d’ells ens introduirà alguna característica del territori i ens ajudarà a comprendre les arrels històriques que l’han convertit en el que és en l’actualitat.

El Viti Guardià de les Caves, per exemple, ens explicarà per què Sant Sadurní d’Anoia és la Capital Mundial del Cava, i amb la Viti Enxaneta visitarem el Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya.

Torrelles de Foix trobarem al Viti Pastoreta que ens acompanyarà durant l’aventura de «La Cova Miraculosa» on descobrirem un dels santuaris més antics de Catalunya. 

La Viti Escultora serà l’encarregada d’endinsar-nos en la geologia del territori en l’aventura «Els Escultors d’Aigua» on coneixerem els “pèlags” del Parc dels Talls, quatre petits llacs fruit de l’explotació minera i que ara son lloc de pas de moltes aus migratòries. 

Aquestes son només algunes de les aventures que viurem mentre anem a la recerca dels Vitis i que, tot jugant, ens serviran d’excusa per conèixer més a fons el Penedès en família.

Accessibilitat

Aquesta és una aventura que es pot gaudir amb tota la família. De les 12 propostes que hi ha, la gran majoria son totalment accessibles. En general s’hi arriba en cotxe o fent una petita caminada, però n’hi ha alguna on ens caldrà una mica més d’esforç (i no hi podrem anar amb cotxets o cadira de rodes). Aquest és el cas de l’aventura «Les Vistes Reials» on, `per tal de trobar el Viti Guaita, haurem de pujar a peu un turó fins arribar al Castellot de Castellví de la Marca, una pujada on hi ha força pendent i el terreny és pedregós. Tot i així les vistes panoràmiques que hi ha des d’allà dalt valen la pena tot l’esforç! 

Sense dubteA la Recerca dels Vitisés una gran proposta per a les famílies i grups escolars que busquen excursions pel Penedès que combinin natura i educació en un entorn privilegiat!

 

I vosaltres, us animeu a trobar els Vitis?!  www.elsvitis.cat