Visitar un bosc, de per si, ja és una experiència molt enriquidora i sempre són un encert de visitar amb els més petits. Avui però, el recull que fem és un pèl diferent. Es tracta de sis boscos del territori català on diferents artistes han deixat la seva petjada en forma de peces artístiques, ja sigui escultures o pintures integrades dins la natura. Això ens ofereix un plus d’interès i una bona oportunitat per introduir l’art als infants.
Bosc escultòric d'Ernest Borràs i Berta Julivert
L’Ernest Borràs va ser un artista, músic i compositor català nascut el 1928 i que als anys 80 es va establir a Dosrius. En el bosc que rodejava la seva finca, situada dins el Parc del Montnegre i el Corredor, va decidir fer-hi un museu a l’aire lliure amb obres escultòriques fetes per ell mateix inspirant-se en la natura fent servir ferro, acer i altres elements reciclats com ara llambordes. Les peces de ceràmica que hi trobem són obra de la seva dona, la Berta Julivert.
Una part de les obres es troben en una part del bosc de lliure accés, però d’altres es troben dins la finca i cal reservar l’entrada. També és possible contractar un guia que ens expliqui més sobre les obres i la seva interpretació, així com els diferents elements, vegetació i fauna que ens hi trobem en el bosc. La ruta dura prop d’una hora i mitja. El preu de l’entrada pels majors de 3 anys és de 5 euros.
Per a visitar el Bosc de les escultures d’Ernest Borràs cal contactar prèviament amb Joan Manel Riera, trucant al telèfon 93 795 54 05 o enviant un correu electrònic a l’adreça enc@pangea.org.
Bosc encantat d'Òrrius
Hi arribarem per la carretera BV5106 Òrrius – La Roca del Vallès. A l’altre costat de la carretera, a l’alçada de la masia de Ca l’Argent agafarem un camí de terra. A uns 200 metres vers el bosc hi trobarem una esplanada on podrem deixar el cotxe.
Escampades, sense senyalitzar, entre la vegetació del bosc trobarem tres escultures enormes tallades en la pedra: Un moai, un indi, i un elefant. La qual cosa pot convertir-se en tota una aventura de recerca del tresor pels més petits.
El bosc, amb vegetació típicament mediterrània, amaga entre els seus pins roques mil·lenàries. Es desconeixen els autors de les escultures. Algunes persones associen el bosc amb rituals místics i fins i tot arriben a afirmar que es tracta d’un bosc encantat.
És una ruta molt curteta i apta pels més petits, tot i que no aconsellem fer l’ús del cotxet.
Si ens hem quedat amb ganes de més, podem aprofitar que pel bosc hi passa la Ruta Prehistòrica de la Roca del Vallès que ens durà a visitar l’assentament ibèric de Céllecs on hi trobarem diversos jaciments com ara el dolmen de Can Gol o el conjunt de pintures rupestres de la Pedra de les Orenetes.
Bosc de Gurb
En l’apartat Rutes a peu de la nostra web ja hi vam parlar fa un temps d’aquest bosc. Situat a Gurb, Osona, aquest és un bosc on podrem trobar nombroses figures tallades en fusta d’animals, éssers fantàstics i famosos monuments. Tots ells, obra del Grup Fem Camí. És una ruta lineal, planera i molt senzilla d’uns 45 minuts de durada.
Cabana dels Nans de La Garriga
També conegut simplement com El bosc de les escultures de La Garriga. A només deu minuts caminant des de l’estació de tren de La Garriga, el trobarem seguint el carrer Poatells fins que deixa d’estar asfaltat.
És un bosc de lliure accés i no hi ha cap itinerari, amb el que podrem jugar a cercar cadascuna de les escultures i construccions que hi ha. Tot va ser idea d’un veí de La Garriga, l’Esteve Torrents Grau, qui va deixar volar la seva imaginació per construir un lloc màgic.
Malauradament, a causa del vandalisme i del pas del temps, hi ha moltes de les peces fetes malbé. La família de l’artista però, està conduint una campanya per aconseguir fons i ajuda per tal de recuperar l’espai i que torni a ser com era abans. En la seva pàgina web hi ha més informació al respecte.
Bosc d'escultures de Joan Carolà
Aquest bosc situat a només vint minuts caminant des de l’estació de tren de Celrà, el trobarem senyalitzat seguint el carrer Mas Valls fins a trobar la pista que puja cap a Sant Miquel. Seguint hi trobarem a mà esquerra un trencant que baixa. Un cop travessem la cadena a pocs metres començarem a veure les escultures.
Totes esculpides en pedra per l’artista Joan Carolà es troben integrades entre les alzines i les falgueres del bosc i li donen un aire màgic i misteriós. Trobem escultures que representen objectes de tota mena, des de bustos, fins a naus alienígenes. El que hi predomina és la figura del sol, símbol de Celrà, que es veu representada en nombroses escultures.
Si tenim ganes de continuar el passeig, podem aprofitar des d’aquí per visitar el castell medieval de Sant Miquel, des d’on podrem gaudir d’unes vistes excepcionals.
Bosc Pintat de Poblet
Per la carretera que va de Poblet cap a Prades, al kilòmetre 6,5 trobarem un desviament a mà esquerra. Seguirem la pista asfaltada 3 kilòmetres fins a arribar a la Casa Forestal de Castellfollit, on trobarem una àrea de pícnic amb taules i un parc infantil. Des d’allà seguirem les indicacions cap a l’itinerari número 4 de la ruta micològica, que és el que ens durà al Bosc Pintat.
Es tracta d’una ruta circular de 3 kilòmetres molt senzilla, perfecta per a fer amb nens i amb només un petit desnivell a l’inici.
Pel bosc anirem trobarem arbres amb un total de sis bolets pintats a la seva escorça. Per veure la representació completa del bolet ens haurem de situar en un punt concret, ja que cada mural està dibuixat sobre més d’un arbre. Al costat de cada pintura trobarem un cartell explicatiu amb informació de cada tipus de bolet que hi ha representat.