La ruta prehistòrica de La Roca del Vallès

Com arribar?

Des de la Roca del Vallès (sortida AP-7) seguim per la BV-5001 en direcció a Vilanova del Vallès, i als 2 Km girem a l’esquerra per entrar a la urbanització La Pineda on trobarem l’indicador de Ruta Prehistòrica

Dins el Parc de la Serralada Litoral, entre la Roca del Vallès i Òrrius, s’hi troba la Zona Arqueològica de Céllecs o de Can Gol, una gran concentració de jaciments megalítics datats entre el Neolític Final (2500 aC) i l’Edat de Coure (1800 aC), i les restes d’un poblat ibèric.

Al final de carrer la Ruta Prehistòrica (tots els carrers de la zona tenen noms relacionats amb el jaciment arqueològic!), a la urbanització La Pineda de Vilanova del Vallès, trobarem una petita placeta circular on hi podrem aparcar el cotxe. 

Al turó de Can Gol hi trobem el primer monument, és el dòlmen de Can Gol I. Es troba però dins un jardí particular i costa una mica de veure. Aquest és l’únic que no te plafó informatiu.

Baixant pel carrer per on hem vingut, girant a mà dreta pujarem pel carrer de la Roca Foradada i seguirem el camí PR-C 36 amb marques blanques i grogues. L’excursió està perfectament assenyalada així com els diferents monuments històrics i les seves explicacions. La primera part de la ruta es fa seguint una pista de terra bastant planera molt senzilla. Arribarem a una petita clariana on a l’esquerra hi trobarem el dòlmen de Can Gol II i a la dreta la Roca Foradada.

Tornarem al camí principal, avançarem uns 500 metres i a mà dreta, seguint un camí hi trobarem la Pedra de les Orenetes. Originariament podíen apreciar-s’hi sobre la pedra de granit un conjunt de pintures rupestres. En l’actualitat però, moltes s’han malmès i només és possible veure’n un parell. 

Un metres a l’esquerra, després de tornar al camí principal, trobarem la Pedra de les Creus, una roca de granit amb nombroses creus medievals i altres símbols gravats a la part de dalt. 

A partir d’aquí el camí fa pujada i es torna més pedregós. A la dreta del camí, a 600 metres trobem el Plat del Molí, i més endavant el dòlmen de Céllecs o Cabana del Moro.

Aquí finalitzarem la excursió, que correspondria a la “Ruta Prehistòrica I”. Si encara ens queden ganes de més podem continuar i fer una visita a l’ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes o al poblat ibèric de Céllecs. El poblat però, es troba en molt mal estat de conservació i està envoltat de molta vegetació amb el que només s'hi poden apreciar algunes restes de la muralla i algunes estances.

Nosaltres us recomanem aprofitar i fer una visita al Bosc Màgic d’Òrrius, del qual ja vam parlar en l’article “6 boscos artístics per a visitar en família” del nostre blog.

 

*Fotografies: Miguel Muñoz https://bit.ly/3tNd5k3

Powered by Wikiloc

Fitxa tècnica

Distància i Temps

4,1 km
2 hores

Nivell de dificultat

Mig

Tipus de ruta

Lineal

Camí adaptat?

Primera part senzilla i planera però després el camí es fa ascendent i pedregós

Zones de pícnic i parcs

Què aprendrem?

  • Prehistòria: Jaciments megalítics datats entre el Neolític Final (2500 aC) i l’Edat de Coure (1800 aC)