Els millors pessebres i fires de Nadal de Catalunya

Diuen que és Nadal quan els carrers estan il·luminats, el tió es converteix en un més de la família i els ulls dels petits de la casa brillen encisats amb les decoracions i les llumetes de l’arbre…  Els dies passen entre jocs i més jocs i les llars de foc escalfen les reunions familiars infinites.

I és que Nadal és una època molt familiar i de recolliment, però també d’abrigar-se amb el barret i la bufanda i sortir al carrer per gaudir dels mercats d’artesania, els pessebres vivents i la deliciosa xocolata desfeta amb canyella. 

De totes les tradicions catalanes, els Pessebres Vivents són relativament nous. La primera representació del Pessebre Vivent a Catalunya va ser l’any 1959 a Castell d’Aro. Pocs anys més tard es va estrenar un pessebre molt especial en un entorn natural privilegiat, la Penya del Corb, a Corbera de Llobregat. Aquest pessebre vivent va convertir-se en referent al territori, convertint l’espectacle en una experiència immersiva que evoca al públic una sensació de presència i de participació única en aquest paisatge de gran riquesa natural.

La tradició dels Mercats de Nadal neix de la celebració de Santa Llúcia el 14 de desembre, data que, segons l’antic calendari julià, se celebra la nit més llarga de l’any: el solstici d’hivern. Durant aquest dia i durant els caps de setmana següents a aquesta data, s’organitzen festes, fires i altres celebracions festives prèvies a l’arribada de Nadal. 

Des del Portal d’Activitats Educatives de Catalunya us hem preparat un recull de les propostes més destacades per aquestes dates: els millors pessebres vivents, activitats per fer en família i alguns dels mercats de Nadal més bonics del territori. 

Deixeu-vos portar per la màgia de Nadal!

 

Els millors pessebres vivents de catalunya

1. EL PESSEBRE MÉS ANTIC: PESSEBRE VIVENT DE CASTELL D’ARO (Baix Empordà) 

El dia 23 d’abril de 2011, Castell d’Aro va rebre la Creu de Sant Jordi en mans de la Generalitat de Catalunya pel seu compromís, exemple i tenacitat en el manteniment del seu Pessebre Vivent. Enguany celebra la 63à edició! 

A Castell d’Aro tot el poble està implicat en el Pessebre perquè cada any sigui millor que l’anterior. Podeu veure el seu web aquí

Calendari: 17, 18, 25 i 26 de desembre i 1 de gener.

Horari: La porta obre a les 19h 

Adreça: Avinguda de la platja. 

Veure a Google Maps

Entrades: A les 18h a taquilla o online aquí.

Aparcament: Gratuït

"El poble de Castell d’Aro era i és un lloc molt bonic per poder fer un pessebre, l’entorn 
és exemplar i, per si sol, ja és un pessebre monumental"
Mossèn Agustí 

2. EL PESSEBRE MÉS VISITAT: PESSEBRE VIVENT DE CORBERA (Baix Llobregat) 

El Pessebre vivent de Corbera del Llobregat és, amb diferència, el més visitat de Catalunya. El seu entorn natural únic i la cuidada escenografia fa que el públic se senti immers en la Galilea del S.I i els més de 200 actors que participen en el pessebre representen un paper essencial.  Gaudireu de cada parada del recorregut! Podeu visitar la seva web aquí.

Calendari: Del 3 de desembre 2022 al 15 de gener 2023.Consulta tota la informació aquí

Horari: A les 18h, 19h i 20h. Diversos horaris

Adreça: Carrer Canigo, 35, 08757, Corbera de Llobregat. 

Veure a Google Maps

EntradesAquí

Aparcament: Tenen habilitat 3 zones d’aparcament. Es recomana arribar amb temps.

3. EL PESSEBRE TEATRALITZAT DE GUNYOLES D’AVINYONET (Alt Penedès) 

El Pessebre Vivent de les Gunyoles d’Avinyonet és un pessebre en moviment i parlat seguint un recorregut per la Serra de les Gunyoles i que acaba en una preciosa cova de pedra natural.  Totes les escenes estan teatralitzades i els actors i actrius són gent del poble que hi participa voluntàriament. 

La història d’aquesta representació neix de la tradicional representació dels Pastorets a la Parròquia de Sant Salvador de Les Gunyoles. L’espectacle va anar evolucionant fins que es va decidir traslladar-lo als carrers del poble i convertir-lo en un Pessebre Vivent Parlat que barreja els Pastorets de Folch i Torres amb el relat dels pessebres vivents tradicionals.

Calendari: 18, 25, 26 desembre 2022 i 1, 8 i 15 gener 2023.

Horari: 18h, 18.45h, 19.30h

Adreça: Els Gunyoles d’Avinyonet (Barcelona)

EntradesAquí 

Aparcament: Estacionament limitat. Arribar amb temps. 

Visita la seva web aquí

4. UN PESSEBRE D’ANIVERSARI: 50è PESSEBRE VIVENT DE BÀSCARA (Alt Empordà)

El Pessebre Vivent de Bàscara és, també, un dels més antics de Catalunya. Des de 1973 es representa al centre històric del poble i al voltant de la riba del Fluvià. 

Aquest any, però, aquest pessebre té un doble al·licient: celebren la seva cinquantena edició! A més aquest pessebre representa una activitat importantíssima al poble, ja que hi participen pràcticament totes les famílies de Bàscara. Podeu visitar la seva web aquí

Calendari: 18, 25 i 26 de desembre 2022 i 1, 7 i 8 de gener 2023

Horari: De les 19h

Adreça: Casc antic de Bàscara. 

Localització Google Maps

EntradesAquí

Aparcament:  Aparcament limitat, cal arribar amb temps. 

5. EL PESSEBRE QUE ET SORPRENDRÀ! PESSEBRE VIVENT D’ARDÈVOL (Solsonès)

El poble d’Ardèvol és un municipi que no arriba als 100 habitants. Amb tot, quan arriba Nadal i l’esperit nadalenc s’apodera de les veïnes i els veïns, es converteix, des de fa més de 20 anys, en el pessebre vivent amb una de les millors escenografies de Catalunya.

I et preguntaràs, què té d’especial el Pessebre Vivent d’Ardèvol respecte a la resta de pessebres de Catalunya?

Molt fàcil: aquest pessebre consta d’un primer tram de recorregut tradicional amb inspiració bíblica, però la sorpresa és en el segon tram, on fa un salt al temps i el pessebre es converteix en una representació de com es vivia el Nadal a Ardèvol durant el segle XVIII. Tota una experiència!! Visiteu la seva web aquí 

Calendari: 17, 18 i 26 de desembre 2022 i 1, 6 i 7 de gener.

Horari: 18.30 i 19.30h.

Adreça: Ardèvol.

Localització Google Maps

EntradesAquí

Aparcament: Aparcament limitat, cal arribar amb temps. 

6. UN DE BEN TRADICIONAL: PESSEBRE VIVENT DE LA POBLA DE MONTORNÈS (Tarragonès)

El Pessebre Vivent de la Pobla de Montornès és menys conegut que els pessebres que hem explicat anteriorment, però s’està obrint camí entre els més importants de Catalunya. L’itinerari s’ha sofisticat molt els darrers anys, incloent-hi la construcció de casetes d’època permanents, la sortida de l’àngel des d’una gran alçada, la millora del vestuari i fins i tot la construcció d’un salt d’aigua a l’escena de les rentadores! El pessebre combina a la perfecció escenes bíbliques amb quadres de tradició popular catalana. 

Una petita joia que val la pena descobrir! Podeu visitar la seva web aquí.

Calendari: 18, 25 i 26 de desembre de 2022 i 1,6 i 8 de gener de 2023. 

Horari: Desembre 18.15h, 18.55h, 19.25h i 20.15h // Gener 18.30h, 19.10h, 19.50 i 20.30h.

Adreça: Ermita de la M.Deu de Montornès

Localització Google Maps

Entrades: Aquí

Aparcament: Amb l’entrada anticipada hi ha aparcament per tothom.

7. DINS UN CASTELL! PESSEBRE VIVENT DEL BAGES A LES TORRES DE FALS (Bages)

Des de 1977 les veïnes i veïns de Fals aprofiten el conjunt monumental de l’antic Castell de Fals i el seu entorn natural per representar el Pessebre Vivent del poble i ha esdevingut un dels imprescindibles per aquestes dates. 

Fa 20 anys, el Pessebre Vivient del Bages va ser guardonat per part del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb el Premi a la Millor Iniciativa Artística Popular. 

Calendari: 17, 18, 26 de desembre 2022 // 1, 6, 7 i 8 de gener 2023

Horari: 18h, 19h

Adreça: Bages (Barcelona)

Localització Google Maps

EntradesAquí

Aparcament: Estacionament limitat. Arribar amb temps. 

 Visiteu la seva web 

Podeu trobar més informació de tots els pessebres i tot el que envolta aquestes representacions al web dels Pessebres Vivients de Catalunya.

 

FIRES, MERCATS i activitats DE NADAL

1. FESTES DE NADAL DE MONTBLANC (Conca de Barberà) 

Montblanc es vesteix de gala nadalenca i organitza més d’una trentena d’activitats  durant aquests mesos per tal d’oferir propostes per a tots els públics: des d’activitats culturals per als adults fins a tallers per als més petits. Un programa molt ampli que inclou el tradicional mercat de Nadal, representacions dels Pastorets, la festa de Cap d’Any i els Reis. I no hem mencionat que tot això es desenvolupa en privilegiat ambient medieval de la ciutat!

Podeu veure el programa aquí

Calendari: :Del 2 de desembre de 2022 al 7 de gener de 2023.

Horari: Veure horari activitats al programa.

Adreça: Centre Montblanc

Ubicació a Google Maps

Entrada: Activitats de pagament i gratuïtes.

Aparcament: Arribar amb temps. Estacionament per tota la ciutat.

2. CAGANER EXPERIENCE: CULTURA I HABILITATS ARTÍSTIQUES! (Barcelona, Girona i Torroella de Montgrí) 

Des de Caganer.com ens proposen una activitat educativa ben original: el “Caganer Experience” guiada per videoconferència per Salvador Galí, un artista-actor que us recordarà molt al geni empordanès. En aquesta activitat-taller de 90 minuts podreu veure un audiovisual per conèixer la història del caganer,  el procés de creació de les figures i fins i tot quins són els caganers que tenen més èxit cada temporada. Al final tindreu l’oportunitat de pintar una figura i emportar-vos-la a casa.! Deixeu-vos sorprendre! En el vídeo us fareu una idea de la proposta i veureu que és una activitat ideal per fer en família o amb l’escola! Visiteu el seu web aquí

Calendari: Tot l’any

Horari: De les 10h a les 19h 

Adreça: A Barcelona, Girona o Torroella de Montgrí

EntradesAquí

Aparcament: Depèn del lloc escollit

3.  ELS TIONS DE MURA (Bages) 

En ple parc natural de Sant Llorença del Munt i l’Obac, a 454 m d’altitud, es troba Mura, un poblet petit i pintoresc que s’ha convertit en icona de Nadal gràcies a la seva anual Festa del Tió. Des del dia 4 de desembre tions de tot el parc natural van arribant al poble formant una immensa col·lecció de tions de tota mena, de tots colors, de totes les mides i formes… Els carrers medievals, les places i porxades són l’escenari principal de la festa. És una escapada imprescindible per fer com a mínim una vegada a la vida! Això sí, el poble és tan menut que no s’hi pot aparcar, així que fareu bé d’anar-hi entre setmana o bé en transport públic. 

Visiteu la seva web aquí

Calendari: Del 3 de desembre de 2022 al 6 de gener 2023.

Horari: Tallers i activitats comencen a les 11h. 

Adreça: Poble de Mura

Localització Google Maps

Entrades:: Gratuït

Aparcament: Nombre limitat d’estacionaments. Recomanen anar en transport públic. 

4. LLUMS DE SANT PAU (Barcelonès)

El Recinte Modernista de Santa Pau (Patrimoni Mundial de la UNESCO) es torna a vestir de llums i colors amb la presentació de l'”Univers de la Llum”. Un espectacle del cosmos que ens permetrà endinsar-nos a galàxies llunyanes, estrelles i planetes… Un espai per fer volar la imaginació amb un concepte totalment renovat respecte a l’any passat i amb més de 20 instal·lacions artístiques lluminoses i una nova experiència sensorial per a grans i petits. 

Calendari: Del 22 de novembre de 2022 al 15 de gener de 2022. El 24 i 31 de desembre de 2022 i el 5 de gener de 2023 estarà tancat. 

Horari: De les 17.30h a les 21.30h (inici última sessió). El recite tancarà a les 23h.

Adreça: Recinte Modernista de Sant. Carrer Sant Antoni  Claret, 167 (Barcelona)

Localització Google Maps

EntradesAquí

Aparcament: Nombre limitat d’estacionaments. Recomanen anar en transport públic. 

Visiteu la seva web aquí

5.  SANT NICASI, NADAL I REIS DE GAVÀ – ENROTLLA’T (Baix Llobregat). 

El Mercat de Sant Nicasi és una fira molt popular a Gavà. Al llarg de tota la Rambla s’ofereixen a tots els visitants opcions de regals de Nadal, activitats per petits i grans, ofertes especials, exhibicions i tallers. Tot un ventall d’oportunitats per gaudir d’aquestes festes. 

Podeu visitar la seva web aquí.

 

Calendari: :14,15 i 16 de desembre de 2022

Horari: 11am a 21h. (divendres 16 de 17h a 21h) 

Adreça: Rambla de Gavà

Ubicació a Google Maps

Entrada: Gratuïta

Aparcament: Arribar amb temps. Estacionament limitat. 

6.  MERCAT I TRENET DE NADAL A SANT CUGAT (Vallès occidental). 

Al davant del majestuós Monestir de Sant Cugat trobareu la petita fira de Nadal i la parada del trenet de l’associació de comerç, que us permetrà fer una volteta pel poble escoltant cançons de Nadal només aportant un tiquet d’una botiga del centre. Una activitat diferent i molt divertida en un entorn preciós!

Del 5 al 22 /12 el trenet només circula a les tardes. Els dies  23/27/28, ho fa matí i tarda. 

Els dies previs a festius, el 24 i el 31, només circula al matí i el 29, 1 i 8 de gener només a la tarda. No circula el 25 ni el 26/12.  

 

Calendari: Fins el 24 de desembre 

Horari: D’11h a 14h i de 17h a 20h 

Adreça: Pl. Octavià, Sant Cugat del Vallès

Localització Google Maps

Entrades: Tiquet compra comerç local.

Aparcament: Hi ha aparcaments de pagament i zona per aparcar gratuïta als barris del voltant. 

7. LUMAGICA a CATALUNYA EN MINIATURA (Baix Llobregat). 

Si ets curiós i t’agrada aprendre sobre altres cultures del món, Lumagica és el teu lloc. Des del 18 de novembre trobareu el recinte de Lumàgica a Catalunya en Miniatura, ideal perquè podreu combinar una visita a l’exposició i les aventures als arbres durant el dia, i per la nit viure l’experiència lumínica i sensorial del moment.

Lumagica és un recorregut ple de llums, colors i interaccions que et permet endinsar-te a diverses cultures i els seus sabors característics: Amèrica, Oceania, Antàrtida, Àsia, Àfrica i Europa. Una experiència pels cinc sentits. A més a més, podràs fruir d’altres experiències com un sopar amb elfs o fer la carta dels desitjos! Podeu visitar la seva web aquí. 

Calendari: :A partir del 18 de novembre de 2022

Horari: De dilluns a diumenge de 18h a 23.30h

Adreça: Catalunya en Miniatura

Can Balasch de Baix, s/n, Torrelles de Llobregat. Ubicació a Google Maps

EntradaAquí

Aparcament: Hi ha aparcament gratuït prop de l’entrada.

Loading