Déu té més d’un nom: Recull de contes i històries que inspiren el món

En un món ric i divers, ple de cultures, creences i valors que conviuen i es barregen constantment és fonamental que els infants creixin comprenent la diversitat que ens envolta. La religió és un d’aquests aspectes, ja que és essencial per a moltes comunitats arreu del món.

Els noms que es donen a Déu, o a tot allò que és sagrat, tot i que poden ser diferents d’una tradició a l’altra, les històries, els valors i els ensenyaments que transmeten, tots comparteixen idees universals com l’amor, la compassió, la justícia o el respecte. 

Cal doncs ensenyar als més petits que el coneixement d’aquestes religions i tradicions no només ens enriqueix, sinó que també són la base per a un respecte mutu. Com a famílies, tenim la responsabilitat d’ajudar els nostres fills i filles a créixer en un món on la diversitat no sigui percebuda com una amenaça, sinó com una riquesa. 

El coneixement és la base del respecte. Quan els infants aprenen sobre les religions del món, ho fan des de la curiositat i la fascinació per les similituds i les diferències que existeixen entre ells i els altres. D’aquesta manera s’adonen que encara que les maneres de viure, de pensar o de creure puguin variar, tots compartim valors profunds que ens uneixen. 

En aquest article hem fet una selecció de contes, llibres infantils i àlbums il·lustrats que puguin servir a les famílies a presentar les religions i creences del món als infants. A través de contes i històries, aquests poden aprendre a apreciar la bellesa de les diferents formes de veure el món. 

¿quién cree qué?

quien cree que

Autoria: Anna Wills
Il·lustració: Nora Tomm
Edat recomanada: +8 anys
Any de publicació: 2018
Editorial: Maeva Young

Llibre de gran format i molt complet que ens du en un viatge al voltant del món per tal de conèixer les religions més importants que s’hi practiquen.

Amb un llenguatge senzill i ple d’il·lustracions acolorides i detallades, els infants poden explorar les principals creences de l’hinduisme, el budisme, el judaisme, el cristianisme i l’islam, tot descobrint els seus ritus, costums i celebracions més importants.

Aquest llibre ens ofereix una perspectiva respectuosa i inclusiva sobre les diferents maneres en què les religions responen a les grans preguntes de la vida: què passa després de la mort, com hem de viure, o quin és el sentit de l’existència. Cada religió presenta les seves pròpies respostes, enriquint la comprensió dels infants sobre les diversitats culturals i espirituals del món.

 

Así empezó todo

Autoria: Jürg Schubiger
Il·lustració: Jutta Bauer
Edat recomanada: +8 anys
Any de publicació: 2007
Editorial: Anaya

En aquest llibre se’ns presenten 34 històries breus sobre els orígens del món explicades amb ironia, humor, molta creativitat i acompanyades de les fantàstiques il·lustracions de la Jutta Bauer, premi Andersen 2010. 

A través de preguntes antigues que la humanitat s’ha fet des de temps immemorials —com qui va crear el Sol i la Lluna o per què els homes ja no tenen flors al cap—, l’autor ens transporta a una època en què la Terra encara experimentava amb la Creació.

Ens ha agradat que cada història es pot llegir de manera independent, fet que permet adaptar el ritme de lectura del llibre a cada infant permetent establir un diàleg i reflexió posterior.

Daniel y los niños de otras religiones

daniel otras religiones

Autoria: María Martín Schcolnik
Il·lustració: Sandra de la Prada
Edat recomanada: +3 anys
Any de publicació: 2022
Editorial: Ediciones SM

La història ens presenta en Daniel, qui descobreix que la seva amiga Vedika no celebra el Nadal. A través d’una conversa amb la seva mare, aprèn sobre altres festes i tradicions, com el Diwali, la Hanukkà o el Ramadà, i descobreix la riquesa de les diverses creences i cultures.

Aquest conte, de tapa dura i amb lletra d’impremta, està pensat per als més petits. Trobem que és una introducció excel·lent a la diversitat religiosa i cultural, i promou valors essencials com la tolerància, el respecte i la curiositat cap a les diferents realitats del món.

Nuestros cuentos favoritos

nuestros cuentos favoritos

Autoria: Jamila Gavin
Il·lustració: Amanda Hall
Edat recomanada: 9 a 12 anys
Any de publicació: 2001
Editorial: Blume

En aquest llibre hi trobarem una selecció de relats populars de diferents cultures del món, presentats per deu nens i nenes d’arreu del món.

Amb contes d’orígens diversos com un relat popular finlandès, un mite de creació inuit o una història religiosa de l’Índia, aquest llibre és una magnífica porta d’entrada a la riquesa espiritual i cultural de cada regió. Aquests contes comparteixen temes universals com la lluita entre el bé i el mal, el respecte per la natura i el valor de la saviesa, ensenyaments que han perdurat al llarg dels segles.

Creiem que la lectura compartida d’aquest llibre és una magnífica manera d’introduir els infants en les tradicions i valors del món.

El budismo explicado a mis hijas

budismo hijas

Autoria: Dennis Gira
Edat recomanada: 9 a 12 anys
Any de publicació: 2010
Editorial: Paidós

Aquesta és una obra ideal per a joves que vulguin endinsar-se en el món del budisme de manera clara i accessible. L’autor fa servir un llenguatge senzill per explicar conceptes profunds com el sofriment, el “jo”, la mort i la relació amb els altres, sempre des de la perspectiva budista. A més, explora les diferents escoles budistes de països com l’Índia, la Xina, el Japó i el Tibet, destacant-ne les seves similituds i valors comuns.

El llibre no només és una introducció al budisme, sinó també una invitació a reflexionar sobre el diàleg entre les diferents religions, la qual cosa creiem que fa d’aquesta obra una eina valuosa per als joves que vulguin comprendre millor la diversitat espiritual del món.

Històries de Nasrudín

Autoria: Halil Bárcena
Il·lustració: Mariona Cabassa
Edat recomanada: +6 anys
Any de publicació: 2021
Editorial: Akiara Books

Recull de contes protagonitzats per Nasrudín, famós personatge fictici del folklore musulmà que, amb la seva actitud espontània i desinhibida, desconcerta i fa reflexionar tant petits com grans.

A través de situacions inesperades i humorístiques, aquestes històries ens mostren com l’humor pot ser una eina transformadora. Els contes de Nasrudín ens conviden a repensar la realitat des d’un nou punt de vista.

Les grans il·lustracions plenes de color que acompanyen els texts són realment una meravella.

Aquest llibre, guardonat amb el Premi Crítica Serra d’Or 2016 de Literatura Infantil, és tota una joia.

Diccionari de les religions per a nois i noies

diccionari de les religions

Autoria: Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós – AUDIR
Edat recomanada: 10 a 14 anys
Any de publicació: 2017
Editorial: Generalitat de Catalunya. Direcció General d’Afers Religiosos

Aquesta és una publicació de la Generalitat de Catalunya, el Termcat i l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR) disponible de manera gratuïta tant en format digital com en paper.

Es tracta d’una valuosa eina pedagògica dirigida a joves d’entre 10 i 14 anys que ofereix una introducció clara i accessible al món de la diversitat religiosa a Catalunya. Amb més de 300 termes organitzats temàticament, aquest diccionari té com a objectiu desfer estereotips i prejudicis, oferint coneixements per comprendre les diferents tradicions religioses presents al nostre país. Il·lustrat amb cura i amb un llenguatge inclusiu i no sexista, aquest recurs facilita l’aprenentatge als joves, tot promovent el respecte i la convivència intercultural.

El sentit de tot plegat

el sentit de tot plegat

Autoria: Joan Estruch Gibert, Clara Fons Duocastella, Elisenda Sevilla Altés
Il·lustració: Xavi Reñé
Any de publicació: 2024
Editorial: Lalé

Tot i no ser un llibre adreçat específicament a infants, l’hem volgut incloure en la nostra selecció perquè el trobem un boníssim recurs tant per a docents com per a famílies que vulguin abordar aquest tema amb els més petits de manera respectuosa i educativa per tal d’ajudar-los a créixer en una societat cada vegada més diversa.

És un llibre que va més enllà de les creences religioses, oferint una mirada profunda i oberta sobre la diversitat de religions que conviuen actualment a Catalunya. 

Aquest manual fa un esforç per respondre a preguntes fonamentals sobre les diferents tradicions religioses, com ara el significat de gestos simbòlics, rituals o vestimentes, i alhora ens alerta sobre els riscos del fonamentalisme i dels prejudicis. A més, les il·lustracions a tot color, fan que els continguts siguin accessibles i atractius, facilitant que nens i nenes puguin entendre millor la diversitat religiosa.

Aquesta publicació ha rebut el suport de:

Loading