VISITA A CORBERA D’EBRE + TRINXERA

a Batalla de l'Ebre va ser el principal episodi de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). Basant-se en una estratègia més política que militar per dilatar el conflicte, i situar-lo al tauler geopolíti
CENTRE DE INTERPRETACIÓ 115 DÍES (1,5 h)

115 dies van ser les jornades que va durar la batalla i és el nom del centre d'interpretació que mostra el desenvolupament de la batalla de l'Ebre, ja que ofereix al visitant una visió completa del conflicte bèl·lic i polític.
L'exposició consta de 7 àmbits:
La nit de Sant Jaume introdueix l'exposició i vol transportar el visitant als escenaris de la batalla a través de les sensacions.
El pas del riu mostra els primers dies del conflicte i explica els objectius que tenia cadascun dels exèrcits enfrontats.
Els preparatius de l'ofensiva i 115 dies de combats expliquen el transcurs de la batalla, les ofensives i les contraofensives, tenint en compte els factors militars, humans, polítics, estratègics i territorials.
L'últim dia és un espai de reflexió sobre la fi de la batalla i la derrota de la República, però també mostra les conseqüències que van patir els homes i les dones que van haver d'abandonar la seva terra, per a qui es va iniciar un llarg temps de foscor i penúria.
La terra ferida i Recordant, construïm el futur són àmbits de reflexió, de recuperació de la memòria històrica i de reconciliació amb el nostre passat. Mitjançant les emocions apareix el diàleg intern entre la necessitat d'oblidar i l'obligació de recordar, entre els morts i els vius, entre el passat i el present.
POBLE VELL (1,5 h)
Situat al capdamunt del turó de la Montera i destruït a conseqüència dels bombardejos aeris i de l'artilleria de l'Exèrcit franquista, el Poble Vell de Corbera d'Ebre s'ha convertit en l'espai més emblemàtic de la Batalla de l'Ebre, també representa l'abandó posterior a la guerra i les dificultats de les persones que es van quedar a viure al municipi, les quals van utilitzar les restes del Poble Vell per construir el Poble Nou, a peu de carretera. Entrada a l’Església Vella de Sant Pere. També es pot contemplar, arreu de les ruïnes, l'Abecedari de la Llibertat. De retorn al punt de partida, parada especial a la part nova de Corbera d’Ebre, anomenada Regions Devastades.
TRINXERES DE LES DEVEES – La Fatarella (1h)
Desplaçament mitjançant el transport de l’entitat educativa a l’Espai Històric de les Trinxeres de les Devees a 3 km del municipi. Total 11 quilòmetres. Les Devees (cota 536), és una de les posicions considerades de rereguarda, fou construïda per tal de defensar la Fatarella. L’evolució de la batalla, orientada per les forces franquistes cap al nus de les Camposines i cap a Pàndols i Cavalls, va allunyar la present posició de la primera línia de combat. És a partir de l’11 de novembre, durant la retirada de l’Exèrcit de la República, que aquesta posició, i altres de properes, serveix per a frenar l’avenç franquista i per possibilitar la retirada.
Més informació

La informació de contacte només és visible per a usuaris registrats al portal.

Identifica't
Última actualització: 12/05/23
Fitxa tècnica
PROF-FAM
CS
ESO1C
ESO2C
BTX
CF
EE
Tipus d'activitat
Visites i itineraris
Àrea de coneixement
Història, cultura i patrimoni, Ètica, filosofia i debat
ODS
Mig dia
De pagament
Fora del centre escolar espai exterior
Idiomes
Català, Castellà