Visita apiari a la Serra de Collserola

Visita a un dels nostres apiaris didàctics, al Parc Natural de Collserola. Basem el taller en l’aprenentatge a través de l’experiència sensitiva i emocional i el contacte directe amb les abelles.
La visita la fem a un dels nostres apiaris didàctics, al Parc Natural de Collserola. Basem el taller en l’aprenentatge a través de l’experiència sensitiva i emocional. El contacte directe amb les abelles impacta sobre l’interès de les persones, amb l’objectiu d’iniciar noves reflexions i percepcions. L’activitat es desenvolupa com una història, on presentem i expliquem de manera lúdica i distesa conceptes per relacionar la fauna amb la flora i entendre les sinèrgies que es generen entre elles. La sortida es va desgranant de tal manera que s’adquireixen coneixements i a l’hora els presents es van familiaritzant amb les abelles, sempre amb molt de respecte tant per a elles, com pel ritme del grup per tal que tothom se senti còmode i confiat en tot moment. Tindrem l’oportunitat de vestir-nos totes amb els EPIS d’abellaires, i anar a visitar-les a casa seva.

L’activitat inclou:

– Presentació / Eines / Observació (apiari) / Taller espelma / Tastet


Com són les nostres dolçes xerrades?
Proposem xerrades interactives, dinàmiques i adaptades a diverses edats: introduïm diferents conceptes segons l’etapa d’aprenentatge a la que ens adrecem ja sigueu adults, gent jove o menuts i menudes a partir de 4 anys (P4). Estimem el que fem i intentem transmetre aquesta passió per tal que gaudiu tant com nosaltres ho fem.


Presentació
Durant la primera part de la visita es presenta el món que envolta les abelles, expliquem l’activitat dels abellaires (preferim aquesta denominació a la tradicional, apicultors) i insistim en la importància d’aquesta activitat apícola per promoure entorns complerts i sans.

Seguidament s’expliquen diferents dinàmiques relacionals entre fauna i flora: ens fem ressò de la importància de les abelles per la seva funció pol·linitzadora i de les diverses plantes i flors que visiten. En aquesta primera fase també parlem dels diferents aliments que obtenen les abelles de l’entorn: el pol·len, el nèctar, el pròpolis, etc.)


Eines
En aquest segon bloc, ens posem el vestit típic d’abellaire i presentem les eines necessàries per a desenvolupar l’activitat. És aquí on podem observar com les persones visitants van entrant al món dels abellaires, doncs el vestit és molt vistós, així com el fumador, eina que ens serveix per a fer el fum necessari per a obrir les arnes de les nostres abelles sense perill. Seguidament expliquem els diferents tipus d’abelles que podem trobar dins d’una mateixa família (reina, obreres, borinots…) i les seves necessitats.


Observació
Sens dubte observar és una de les parts més emocionants! Tan si veniu in situ a un dels nostres apiaris com si venim nosaltres als vostres centres educatius, els participants tindran contacte directe amb aquests fabulosos himenòpters. A les visites guiades als nostres apiaris ens vestirem totes d’abellaires, amb l’EPI homologat corresponent i visitarem un arnar (lloc on conviuen moltes famílies d’abelles). Si som nosaltres els que hem realitzat la visita al vostre centre portarem una “arna d’observació” amb abelles on els més menuts podran observar-les en acció. Aquesta arna d’observació és completament estanca i s’ha construït de tal manera que no hi ha cap perill per a realitzar l’activitat amb els nens. En aquesta fase d’observació relacionem els conceptes teòrics explicats durant la presentació i els més menuts connecten la teoria amb la pràctica.


Taller Espelma / Tast de Mel amb Fruita:
Com a cloenda de la visita realitzarem un taller d’espelmes amb cera pura d’abella i podrem gaudir d’un tastet de mel amb fruita de temporada.
Més informació

La informació de contacte només és visible per a usuaris registrats al portal.

Identifica't
Última actualització: 30/08/23
Fitxa tècnica
INF2
CI
CM
CS
Tipus d'activitat
Granja-escola / nucli zoologic, Taller participatiu
Àrea de coneixement
Coneixement del medi i Biologia
Temàtica
ODS
Mig dia
De pagament
Fora del centre escolar espai exterior
Idiomes
Castellà, Anglès, Català