L’engorjat de la Fou de Sant Martí de Tous

Com arribar?

Des d'Igualada agafarem la carretera C-241 en direcció a Santa Coloma de Queralt. Des d'aquí agafarem la carretera que ens durà a Sant Martí de Tous on seguirem el camí que ens du al Centre Hípic La Fou

Entre Igualada i Santa Coloma de Queralt s'hi troba un dels pobles més antics de l'Anoia: Sant Martí de Tous. Una vila amb un nucli antic de carrers estrets que ens transporta al passat, ple de festes tradicionals, capital del Festival de Llegendes de Catalunya i amb paratges naturals que val molt la pena visitar.

Un d'aquests paratges és l'engorjat de la Fou, un congost amb un salt d'aigua on ens podrem refrescar situat dins l'espai Natural Protegit de la Serra de Miralles-Queralt.

Arribats a Sant Martí de Tous seguirem les indicacions que ens duen al Centre Hípic La Fou. Des d'allà, seguirem per la carretera de terra que ens indica "La Fou" agafant el camí de l'esquerra. Allà hi trobarem una esplanada on hi podrem deixar el cotxe.

A peu seguirem pel camí principal on hi trobarem dues indicacions. Primer agafarem el camí que que baixa cap a La Fou que ens durà al salt d'aigua. Un paratge preciós on, depenent de si ha plogut recentment o no, hi trobarem més o menys aigua, però que de totes maneres val la pena visitar per veure i gaudir de la seva vegetació.

El salt d'aigua canalitza l'excedent d'aigua de la muntanya i, en el seu recorregut,  crea un conjunt rierols creant un oasi humit que destaca enmig d'aquesta població de secà.

Tornem enrera, pel camí on hem trobat les indicacions i en aquesta ocasió anirem per l'altre camí que ens durà a La Cova del Diable, una espectacular cova natural amb una escletxa de tres metres de longitud.

Seguint la riera, tot travessant la densa vegetació, hi trobarem La Font de La Fou, una font amb forma de cap d'animal on podrem refrescar-nos abans d'emprendre de nou el camí de tornada. Aquesta part del camí pot ser una mica més complicada depenent de si ha plogut o no recentment. És un camí pedregós on és possible que haguem de travessar la riera amb aigua o trams enfangats per a poder seguir.

Tornarem al cotxe pel mateix camí per on hem vingut. Si tenim ganes de seguir la jornada una molt bona opció és seguir pel mateix camí de terra pel qual hem vingut amb el cotxe i arribarem al Santuari de Sentfores, on hi ha unes taules de picnic on podrem dinar envoltats de natura i amb unes vistes precioses.

Si visitem Sant Martí de Tous el primer cap de setmana de juny podrem aprofitar l'excursió per a gaudir del Festival de Llegendes de Catalunya, un esdeveniment molt especial que aplega centenars de persones encuriosides per conèixer les llegendes més populars locals però també de la resta de Catalunya.

Powered by Wikiloc

Fitxa tècnica

Distància i Temps

10 km
2 hores i mitja

Nivell de dificultat

Mig

Tipus de ruta

Circular

Camí adaptat?

Camí pedregós on és possible que ens trobem alguns trams enfangats

Zones de pícnic i parcs

Tot seguint el camí de terra per on hem vingut amb el cotxe trobarem la zona de picnic del Santuari de Sentfores

Què aprendrem?

Per conèixer més sobre les llegendes de la zona i de la resta de Catalunya recomanem el llibre «Dracs, Fades i Gegants» de l'Oriol Canosa. Una fabulosa recopilació criatures màgiques de les llegendes del nostre entorn. Una de les novetats d'aquest any de l'editorial La Galera que ja vam recomanar en la nostra selecció de llibres d'autors catalans per Sant Jordi