Petits museus de Catalunya que val la pena descobrir

Les activitats del sector cultural, educatiu i del lleure s’han vist molt afectades durant la pandèmia. Les conseqüències les han patit especialment els infants i la gent gran que s’ha hagut d’adaptar al llenguatge virtual per a poder gaudir de la família i de la cultura. Ara, a poc a poc tornen a activar-se els agents i espais educatius de tot el territori i avui, dia internacional dels museus, ja podem tornar a gaudir-ne petits i grans per fer-hi activitats presencials que combinen cultura i educació.

Els museus són recursos educatius de primera mà i configuren l’entorn d’aprenentatge més immediat aportant experiències inspiradores i contextualitzades que eduquen, entretenen i alhora  generen pensament crític i ajuden a la comprensió del món. De fet, el tàndem museu – escola és cada vegada més present perquè els equipaments culturals i els centres educatius creen aliances per a projectes de llarga durada o tallers i visites a mida. A més, cada dia és més estrany trobar un museu que no ofereixi recursos pedagògics realment interessants que professorat i famílies poden utilitzar per tal d’aprofitar al màxim la visita al museu. Coincidint amb el Dia internacional dels Museus des del Portal d’Activitats Educatives de Catalunya us volem recomanar 10 petits museus molt valuosos que mereixen ser descoberts. No us en penedireu!

Fem de monjos al museu etnogràfic de Ripoll

Ripoll, Girona

El Museu etnogràfic de Ripoll s’encarrega de recuperar el llegat de les persones que ens han precedit a través dels oficis, l’artesania, els costums i les llegendes, les cançons i els balls o fins i tot recuperant creences i supersticions que han estat transmesos de generació en generació. D’alguna manera,  les generacions actuals i les que ens succeeixin seran producte d’antigues formes de viure, pensar i lluitar per tant, aquesta feina de memòria es converteix en un ensenyament per al futur.

El museu compta amb moltes activitats per a realitzar en família, com per exemple “L’Scriptorium de Ripoll”, una exposició permanent que ens proposa convertir-nos en un monjo copista i aprendre a fer un pergamí i a escriure amb una ploma d’oca, com es feia a Santa Maria de Ripoll entre els segles X i XII.

El museu del Cinema de Girona , recorregut per la història audiovisual

Girona 

Inaugurat el 1998, va ser el primer museu del Cinema a l’Estat espanyol i va començar la seva activitat després que l’Ajuntament de Girona adquirís la Col·lecció Tomàs Mallol d’objectes cinematogràfics i precinematogràfics.

En un moment on la comunicació audiovisual és la gran protagonista, explorar l’origen del cinema és una bona eina per contribuir a comprendre una mica millor el nostre present.

El Museu del Cinema ofereix activitats per a grups de petits i grans, propostes lúdiques i educatives al voltant del món del cinema i la imatge. Compta, a més amb un gran ventall de recursos per al professorat per tal que puguin aprofundir en aquells aspectes que complementin la seva pràctica docent.

Museu de l’Aigua i el moviment obrer

Lleida

El Museu de l’Aigua és un museu de territori que explica els vincles entre la ciutat de Lleida i l’aigua, aprofundint en els diferents usos que se li ha donat al llarg del temps. En un moment on la consciència sobre la importància l’aigua és a l’ordre del dia, aquest museu ens obre un ventall de possibilitats per a aprofundir en tots els aspectes que envolten aquest bé essencial.

Fins el 26 de maig acull una mostra commemorativa del centenari de la gran vaga de 1919, que va iniciar-se a l’empresa hidroelèctrica La Canadenca i que va arribar a paralitzar Barcelona. L’exposició repassa el context històric, el moviment obrer on va destacar Salvador Seguí, el desenvolupament de la vaga i l’assoliment de la jornada laboral de vuit hores.

El Museu Etnològic del Montseny, un viatge en el temps

 La Gabella, Arbúcies, Girona

Sabeu que al Montseny hi van viure ibers, romans i fins i tot uns nobles de l’època medieval? Endinseu-vos en un viatge en el temps per conèixer la vida al Montseny i com s’ha transformat el seu paisatge després d’un llarg procés d’interacció entre les persones i el medi.

En el museu hi trobem objectes que han deixat les diferents comunitats que han viscut a la zona i coneixereu també castell de Montsoriu, la imponent fortalesa que els poderosos vescomtes de Cabrera tenien als peus del Montseny.

Fins al pròxim 30 de maig proposen la passejada “12 DONES, 13 BRUIXES. Herbes remeieres i cultura popular arran d’aigua” un recorregut per les llegendes i creences, de la riera d’hora i mitja.

L’Ecomuseu-Farinera

Castelló d’Empúries, l’Alt Empordà, Girona

El concepte d’ecomuseu engloba una museografia del temps i de l’espai, amb el desenvolupament com a objectiu, la interdisciplinarietat com a eina i la participació com a motor. Aquest és l’objectiu de l’ecomuseu; conservar i enriquir el patrimoni de la Farinera i el seu entorn.

La Farinera s’aixeca sobre l’antic molí del mig, un dels tres molins fariners que hi havia a la vila medieval de Castelló d’Empúries. Les visites guiades i els tallers ens apropen a la indústria farinera, a la molineria tradicional, el blat com a matèria primera, al pa com a producte alimentari i a l’energia hidràulica.

El servei educatiu de l’Ecomuseu-Farinera ofereix visites i tallers als centres escolars, adreçats als diferents nivells educatius (ensenyament infantil, primària, secundària, batxillerat, cicles formatius) i pensats com un complement per a l’educació formal. Així mateix també s’hi poden fer tallers familiars i visites relacionades amb l’Empordà: tallers de pa, visites de natura, ornitologia…

Museu Molí Paperer de Capellades, artesania en directe

Capellades, Barcelona

El Museu compta amb un fons patrimonial molt important format principalment per eines, maquinària, caràtules i tampons de fusta i papers ( del segle XIV al XX).

Les escoles són el públic majoritari del museu, per això el departament de serveis educatius té una atenció especial cap a aquest col·lectiu. El museu els ofereix una visita guiada a l’exposició permanent sobre el paper i la seva història, i una visita al soterrani, que disposa de tot l’utillatge per a fer paper, on es pot veure in situ el treball dels artesans fent paper o una demostració especial feta pel guia de la visita.

És un museu atípic, tant per la dualitat museu-molí com pel seu sistema de gestió econòmica, que assoleix l’autofinançament del 60-70% de les despeses de funcionament. Un clar exemple de economuseologia.

El Museu Pau Casals, més enllà de la música

Sant Salvador, El Vendrell, Tarragona

El museu és una petita joia arquitectònica a Sant Salvador i permet treballar tant la figura de Pau Casals i la seva època com diferents conceptes directament relacionats amb la música i els valors de pau, justícia i llibertat.

El museu està destinat a explicar als infants i als joves no només qui va ser Pau Casals i la seva música sinó també per aprendre del seu esperit solidari i de tots aquells valors que poden fer que la gent d’avui reconeguem en aquest personatge l’esperit de lluita per un món millor. La Fundació Pau Casals proposa activitats per a les escoles Infantil i primària (cicle inicial, mitjà i superior) i també per a famílies els caps de setmana i vacances escolars.

El museu romandrà tancat per reformes durant el 2021, però apunteu-lo a la llista perquè serà un imprescindible a visitar!

Museu de l’Exili, la història i l’actualitat de les migracions

La Jonquera, Girona

En aquest museu no només hi trobem els documents que ajuden a preservar i desenvolupar la memòria de l’exili republicà sinó que també ens proposa una anàlisi del fenomen global de l’exili i del seu àmbit d’estudi fent-lo extensiu a exilis d’altres èpoques i d’altres països.

Les migracions han estat molt presents en la nostra societat: el desfermat pel resultat de la Guerra Civil Espanyola, que va suposar un exili polític i les realitzades per raons de caràcter econòmico-socials. A més, avui en dia, acollim també al nostre territori gent de procedència molt diversa que ha assumit el país com a propi. És en aquest sentit i tenint en compte la sensibilitat especial de la nostra societat vers les migracions, que elabora les seves maletes pedagògiques a través de les quals constata que l’exili és un fenomen de plena actualitat.

El Museu Etnogràfic Vallhonrat, una porta al coneixement del passat

Rubí, Barcelona

El Museu va començar la seva activitat a mitjans del segle passat quan Miquel Vallhonrat i Brau s’inicià en el món del col·leccionisme, inicialment amb peces de la família de principis de segle XVIII, i de seguit va rebre aportacions que li feien els clients i els rubinencs; després ell mateix anava a cercar les peces, amb la passió per recollir i classificar tot el que tenia alguna cosa d’entranyable.

Situat en un entorn privilegiat al centre de la ciutat acull el testimoni de la història dels objectes que descriuen els costums i les tradicions d’un poble. Els objectes són de diverses procedències, però gairebé tots havien estat presents a les llars catalanes. Alberga una gran quantitat de peces que resulten molt familiars i que amb el pas del temps han esdevingut un referent cultural. Objectes que parlen per si mateixos i no cal un text per llegir-ne la informació. Ells mateixos són la història.

Actualment, el Museu està inclòs dins el Catàleg i pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic, arqueològic i natural de Rubí.

Museu d’Alcover, fòssils que tracen la història

Alcover, Tarragona

Us agrada cercar fòssils? Descobrir com era la vida submarina on ara hi ha terra i muntanyes? El Museu d’Alcover està dedicat als fòssils trobats als entorns de les Muntanyes de Prades, des de petites mostres a fòssils de mides sorprenents!

Destaca la col·lecció de fòssils marins del Triàsic descoberta a les pedreres d’Alcover-Mont-Ral. Un patrimoni excepcional que ens explica sense paraules la raó per la qual on avui s’alcen les muntanyes on abans hi va haver un mar ple de vida.

Museu de la Vida Rural

L’Espluga de Francolí, Tarragona

El Museu de la Vida Rural ofereix propostes educatives basades en l’Educació Cultural per la Sostenibilitat entorn de temes que vinculen medi ambient i ecologia. Amb la memòria que ens aporta el passat imaginem futurs més sostenibles!

L’aigua és vida. Per això, parlar d’aigua és parlar de sostenibilitat. En aquesta activitat contemplarem el seu valor imprescindible des de múltiples perspectives. L’aigua és un bé comú i un dret. Quin ús en fem? Quins problemes comporta la seva gestió? La relació amb l’aigua, sempre ha estat igual?

Una aproximació global i multidisciplinària a l’aigua a partir de l’ús i el valor que tenia en el món rural, per tal de generar una reflexió en perspectiva de futur. Diferents dinàmiques lúdiques i participatives ajudaran a plantejar críticament el seu ús i gestió sostenible.

El Museu de les Mines de Cercs, un viatge al cor de la Terra

Sant Cornell. Cercs. Barcelona

Es tracta d’ un centre d’interpretació dedicat monogràficament al carbó. Ens conviden a fer un viatge al cor de la terra per entendre les múltiples i estretes relacions entre aquest combustible fòssil i l’entorn geològic, paisatgístic, econòmic i humà de l’Alt Berguedà.

El programa didàctic del museu consta de visites i tallers per a tots els nivells educatius que es poden desenvolupar al museu i al seu entorn més immediat. Són activitats relacionades amb la història social i tècnica de la industrialització i també amb el patrimoni paleontològic i la transformació paisatgística de la zona.

Loading