Halloween i Tots Sants a les escoles

Ara que ja han passat les festes de Halloween, tenim les panxes plenes de castanyes i Tots Sants ja l’hem de recordar tot mirant enrere, podem dir que hem estat de celebració sabent el que celebràvem? Que tenim molt clar les tradicions, els seus significats i sobretot, els orígens?

 

Comencem pel principi. Coneixes l’origen de Halloween

El nom prové de “Hallows Evening”, és a dir, “vigília dels Sants”, ja que l’1 de novembre, el Dia de Tots Sants, en anglès és “all hallows day”  Interessant, oi? 

 

En aquesta línia moltes escoles cristianes han començat a celebrar Holywins per aprofitar la il•lusió dels nens per les disfresses i el sentit original de la festa i donar a conèixer la vida dels Sants, els valors que transmeten i l’impacte q van tenir en el seu entorn. Holywins és un joc de paraules que significa “la santedat/bondat venç”.  

I la castanyada? Es creu que els primers que van torrar castanyes la nit de Tot Sants, per escalfar-se, van ser els campaners de les esglésies que havien de tocar dia i nit en honor als Sants i difunts.

Podem parlar, doncs, de la festa de Tots Sants a les escoles laiques o d’altres confessions? Per descomptat! Més enllà dels “miracles”, molts Sants cristians són persones que han rebut un reconeixement per una vida entregada als altres. Uns valors que val la pena transmetre als nostres alumnes.

 

Així doncs, podem aprofitar la festa de Halloween que tots coneixen per explicar-ne el sentit original i començar una conversa a l’aula sobre persones -religioses o no- que han millorat el nostre món, que han lluitat per la pau, la justícia social i la defensa dels febles i oprimits. Els “superherois” de la vida real. 

Exemples en tenim a tota la història i arreu. De fet, tots nosaltres tenim els nostres referents “sants”,  són persones que ens inspiren per la manera com van viure o viuen la seva vida i com es relacionen amb el món, els altres o la seva espiritualitat.

Des del Portal d’Activitats Educatives de Catalunya hem fet un petit recull per tal de facilitar als docents els noms d’algunes persones que han viscut una vida especialment entregada als altres i que ens poden servir tant per Tots Sants com per projectes d’aula: