El 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus, un dia per a posar en valor la tasca dels museus en el desenvolupament de la societat. Aquest any el lema és “El Poder dels Museus“, i és que a través de la sostenibilitat, la innovació en la digitalització i l’accessibilitat i la construcció de comunitat a través de l’educació, els museus tenen el poder de transformar el món que els envolta, de provocar canvis positius en les seves comunitats.
Aquest any, des del Portal d’Activitats Educatives de Catalunya, volem posar el focus precisament en el poder educatiu dels museus fent un recull d’alguns dels museus més petits de Catalunya amb un interessant i original programa pedagògic dirigit a infants ja sigui per a famílies o centres educatius.
Museu del Còmic i la il·lustració
Sant Cugat del Vallès
Primer Museu d’àmbit nacional dedicat únicament a l’univers del Còmic i la il·lustració. Ubicat en un edifici de meitat de segle XIX, el Museu proposa un recorregut per la història dels còmics i els seus protagonistes, per les diferents etapes del mitjà: editorials, autors, escoles i corrents, evolució del llenguatge, etc. Tot això a través de més d’un miler de capçaleres i dibuixos originals que il·lustren una història que es remunta 150 anys enrere.
El museu, a banda d’activitats puntuals per a famílies i centres educatius, també ofereix cursos trimestrals d’art i manualitat per a infants i joves, un casal d’estiu i un curs de Photoshop per adolescents i adults
L'Espluga de Francolí, Tarragona
El Museu de la Vida Rural (MVR) de la Fundació Carulla va ser fundat l’any 1988 per tal de preservar i difondre el coneixement del món rural. Hi trobarem imatges i objectes de diferents èpoques que ens faran comprendre i reflexionar sobre la pagesia, els canvis i el paper de l’agricultura a la societat i els seus costums. És fer una ullada al nostre passat i tornar a aprendre el valor de l’esforç, la paciència i la vida tradicional.
El MVR, amb de més de 5.000 metres quadrats, és un centre cultural de referència on es programen exposicions temporals, debats, workshops i activitats artístiques. Te un programa pedagògic molt ample que abarca temàtiques molt diferents per a tots el nivells educatius.
Granollers
El Museu de Ciències Naturals de Granollers (MCNG) és una combinació de museu de ciències amb museu d’història natural. D’una banda, amb un objectiu pedagògic, explica la natura, els èxits científics i la seva història alhora que uneix la cultura amb la natura.
És també un referent de la recerca a Catalunya amb impacte internacional en les temàtiques del Grup de Recerca de Biodiversitat i Bioindicadors (BiBIO).
Presenta un ampli programa d’activitats didàctiques per a centres escolars i famílies relacionades amb les ciències naturals, el medi ambient i el patrimoni natural i també dóna suport i difon el treball de recerca del Museu i de les seves col·leccions.
Castellar de n'Hug
El museu està situat dins l’antiga fàbrica de ciment Asland, un dels conjunts fabrils més increïbles de la industrialització catalana que va estar en funcionament fins l’any 1975. La fàbrica i el seu entorn van ser declarats Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de monument històric, l’any 2005.
A banda d’oferir visites guiades pel complex fabril, disposa d’un centre d’interpretació amb exposicions permanents i itinerants i on s’hi realitzen un munt d’activitats culturals. Pel que fa a la vessant pedagògica per a infants, el Museu ofereix activitats per a famílies i centres escolars, inclosos jocs d’orientació i de descoberta, com ara el joc familiar “Els clinquerons i el tresor d’Asland” que ja vam recomanar en l’article “Activitats en família per a un cap de setmana de pluja“
Santa Coloma de Gramenet, Barcelona
El Museu nascut amb la voluntat de conservar, investigar i difondre el patrimoni cultural, monumental i natural de Santa Coloma de Gramenet, s’ha convertit també en un equipament destacat en l’àmbit català, especialment, i gràcies al jaciment arqueològic del Puig Castellar, pel que fa al llegat del poble iber.
A banda de les exposicions permanents, temporals, virtuals i activitats que organitza el museu, també disposa d’un programa educatiu consistent en una trentena de propostes adreçades als diferents nivells educatius. Aquestes propostes tenen com a objectiu difondre el patrimoni arqueològic i arquitectònic de la ciutat, la seva història, diversitat i entorn cultural i natural de forma lúdica, participativa i formativa.