La diversitat de la ment humana (Barcelona)

Cinema i debat amb el neurocientífic Ignacio Morgado
La pel·lícula Mary and Max és una història d’amistat a distància entre una nena australiana que se sent molt sola i un home gran de Nova York amb síndrome d’Asperger que permetrà a l’alumnat conèixer el TEA, la síndrome d’Asperger i, en general, les neurodivergències. Com rebem el que ens passa? Com ho gestionem? Després del visionat de la pel·lícula, i gràcies al neurocientífic Ignacio Morgado, que aportarà el seu coneixement científic i una mirada humanística, l’alumnat abordarà el tema de la diversitat, concretament de la diversitat de la ment humana i la diversitat de conductes. Debatrà sobre les nocions de “la diferència” o “la normalitat” i reflexionarà, també, sobre una de les virtuts humanes més grans: la capacitat d’entendre’ns i de donar-nos la mà malgrat les distàncies, les diferències i les incompatibilitats. Una sessió entre la ciència, l’humanisme i l’experiència vital que serà per a l’alumnat una experiència d’aprenentatge única i duradora.

Per saber-ne més

Mary and Max és un film d’animació en plastilina, multipremiat però difícil de trobar. Un relat sensible i emocionant que ens parla de la dificultat que suposa encarar les parts fosques i complexes de la vida i de la importància de donar-nos suport i estimar-nos.


El convidat, Ignacio Morgado

Ignacio Morgado és catedràtic de Psicobiologia de l’Institut de Neurociència a la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la qual és degà fundador. Més enllà de la seva extensa carrera com a investigador i docent, és un divulgador entusiasta, tal com testimonien les seves xerrades i conferències, llibres i col·laboracions en reportatges, documentals o aparicions televisives. Reconegut com un dels neurocientífics més prestigiosos, ha guanyat diversos premis i col·labora amb mitjans de comunicació i institucions. Entre les seves obres podem destacar El cerebro y la mente humana, Materia gris, Los sentidos, Deseo y placer, La fábrica de las ilusiones, Aprender, recordar y olvidar, Emociones e inteligencia social o Emoción y conocimiento.

Presentació i dinamització del debat

Neus Grifoll. Ha estudiat Belles Arts a la Universitat de Barcelona i Cinema i Audiovisuals a l’ESCAC. Compagina l’activitat cinematogràfica amb el món de l’educació treballant en diferents centres. Ha estat professora de Fotografia a l’escola de disseny Elisava (Barcelona) i des del 2003 col·labora amb el Departament Educatiu de la Fundació ”la Caixa”.

Com funciona una sessió de CINEMA I DEBAT?

Les sessions de Cinema i debat posen els joves davant de qüestions socials que els afecten. En cadascuna de les sessions es projecta un documental o pel·lícula sobre un tema diferent, que es complementa amb les aportacions d’un expert. L’alumnat li podrà fer preguntes, però, sobretot, podrà reflexionar sobre el que s’ha vist i expressar les seves opinions i inquietuds.

Objectius de l'activitat
- Analitzar de manera crítica una realitat, des d’una perspectiva ètica, social, política i cultural.
- Qüestionar-se i fer servir l’argumentació per superar prejudicis i consolidar el pensament propi.
- Valorar la importància del gènere cinematogràfic com a font d’enriquiment personal i social.


Preu: 30€
Aforament: Grup classe
Durada: 2 h 30 min


Informació addicional

Es prega màxima puntualitat

Si veniu amb un grup d’educació especial, informeu-nos amb antelació.
Treballarem per preparar l’activitat que hagueu triat o us proposarem l’activitat més adequada a les necessitats del grup.

Places limitades

Si els vostres alumnes tenen algun tipus de necessitat específica, informeu-nos prèviament.
Treballarem per donar resposta a les seves necessitats
Més informació

La informació de contacte només és visible per a usuaris registrats al portal.

Identifica't
Última actualització: 20/10/23
Fitxa tècnica
ESO2C
BTX
CF
Tipus d'activitat
Cineforum
Àrea de coneixement
Educació Emocional, Cinema, Ètica, filosofia i debat
ODS
Mig dia
De pagament
Fora del centre escolar espai interior
Idiomes
Català, Castellà