La diversitat de la ment humana (Barcelona)

Mary and Max: Cinema i debat amb la neurocientífica Maria J. Portella
La pel·lícula Mary and Max és una història d’amistat a distància entre una nena australiana que se sent molt sola i un home gran de Nova York amb síndrome d’Asperger que permetrà a l’alumnat conèixer el TEA, la síndrome d’Asperger i, en general, les neurodivergències. Com rebem el que ens passa? Com ho gestionem? Després del visionat de la pel·lícula, i gràcies al neurocientífic Ignacio Morgado, que aportarà el seu coneixement científic i una mirada humanística, l’alumnat abordarà el tema de la diversitat, concretament de la diversitat de la ment humana i la diversitat de conductes. Debatrà sobre les nocions de “la diferència” o “la normalitat” i reflexionarà, també, sobre una de les virtuts humanes més grans: la capacitat d’entendre’ns i de donar-nos la mà malgrat les distàncies, les diferències i les incompatibilitats. Una sessió entre la ciència, l’humanisme i l’experiència vital que serà per a l’alumnat una experiència d’aprenentatge única i duradora.

Per saber-ne més/b>
Mary and Max és un film d’animació en plastilina, multipremiat però difícil de trobar. Un relat sensible i emocionant que ens parla de la dificultat que suposa encarar les parts fosques i complexes de la vida i de la importància de donar-nos suport i estimar-nos.

La convidada, Maria J. Portella/b>
És Llicenciada en Psicologia, experta en neuropsicologia i doctora en Neurociències amb menció europea (UB i Oxford University). Es dedica a la recerca (és cap del Grup de Recerca en Salut Mental de l’Institut de Recerca de Sant Pau), a la docència a la Facultat de Medicina de la UAB i a la divulgació. És mare d’un nen autista, fet que l’ha portat a divulgar l’autisme amb llibres com Mons Invisibles. L’espectre autista explicat per una mare neurocientífica (Tibidabo Ed.) amb un format més autobiogràfic i el 2021, Autismo. Una Inmersión Rápida. Més recentment ha posat en marxa projectes de formació i orientació laboral per a joves amb TEA.

Presentació i dinamització del debat/b>
Neus Grifoll. Ha estudiat Belles Arts a la Universitat de Barcelona i Cinema i audiovisuals a l’ESCAC. Compagina l’activitat cinematogràfica amb el món de l’educació treballant en diversos centres. Ha estat professora de fotografia a l’escola de disseny Elisava (Barcelona) i des del 2003 col·labora amb el Departament Educatiu de la Fundació ”la Caixa”.

Com funciona una sessió de CINEMA I DEBAT?/b>
Les sessions de Cinema i debat posen els joves davant de qüestions socials que els afecten. En cada una de les sessions es projecta un documental o pel·lícula sobre un tema diferent, que es complementa amb les aportacions d’un expert. L’alumnat li pot fer preguntes, però, sobretot, pot reflexionar sobre el que s’ha vist i expressar les seves opinions i inquietuds.


Preu: 30€
Aforament: Grup classe
Durada: 2 h 30 min



Objectius de l'activitat
- Analitzar de manera crítica una realitat, des d’una perspectiva ètica, social, política i cultural.
- Qüestionar-se i fer servir l’argumentació per superar prejudicis i consolidar el pensament propi.
- Valorar la importància del gènere cinematogràfic com a font d’enriquiment personal i social.



Informació addicional
- Places limitades.
- Es prega màxima puntualitat.
- Si veniu amb un grup d’educació especial, informeu-nos amb antelació.
Treballarem per preparar l’activitat que hagueu triat o us proposarem l’activitat més adequada a les necessitats del grup.
- Si els vostres alumnes tenen algun tipus de necessitat específica, informeu-nos prèviament.
Treballarem per donar resposta a les seves necessitats
Més informació

La informació de contacte només és visible per a usuaris registrats al portal.

Identifica't
Última actualització: 21/07/25
Fitxa tècnica
ESO2C
BTX
CF
Tipus d'activitat
Cineforum
Àrea de coneixement
Educació Emocional, Cinema, Ètica, filosofia i debat
ODS
Mig dia
De pagament
Fora del centre escolar espai interior
Idiomes
Català, Castellà