Volta al pantà de Sant Ponç

Com arribar?

Arribem al parking de la presa des de la C-55 de Cardona a Solsona o la C-26 de Navès a Solsona

El pantà de Sant Ponç és un embassament situat a la vall mitjana del riu Cardener, creat per una presa localitzada al municipi de Clariana de Cardener, que s’estén pels termes de Clariana de Cardener, Olius i Navès, a la comarca del Solsonès, no lluny del límit amb la del Bages.


Forma part del conjunt d’embassaments de la conca del riu Llobregat. Fou construït entre els anys 1949 i 1954. S’ha aprofitat el congost format pel Cardener a l’indret de l’ermita de Sant Ponç (Clariana de Cardener) per a la construcció del pantà damunt plataformes estructurals profundament entallades pels cursos d’aigua. Amb una presa de 59,5 m d’alçada i una longitud de coronació de 311 m, té una capacitat de 24,4 hm³, una llargada de 5,8 km i la superfície total de l’embassament és de 144,5 ha.

Proposem fer una ruta circular en bicicleta pel voltant del pantà̀, seguint el camí́ que es va obrir per a fer els treballs de construcció́ i manteniment de l’embassament. El recorregut és bastant planer però en alguns petits trams fa pujada i baixada. És una ruta es ideal per a fer en bicicleta durant un dia sencer i parar a dinar en alguna de les platges del voltant del pantà.

Iniciem la ruta al pàrquing del costat de la presa, on hi arribem des de la C-55 de Cardona a Solsona o la C-26 de Navès a Solsona. Travessem la presa i agafem la pista que surt a l’esquerra, deixant la carretera a la dreta.

La pista conserva en alguns trams l’antic asfalt. Passem la zona d’embarcacions que deixem a l’esquerra i continuem la pista amunt. Girem a la dreta seguint l’entrada del torrent d’Albereda que desemboca al pantà i tornem per l’altra ribera. Mica en mica anem guanyant alçada allunyant-nos de l’aigua fins que la pista desemboca a una antiga carretera que seguim a l’esquerra. A uns 100 m tenim un STOP. Ens incorporem a la carretera C-26 cap a l’esquerra direcció Solsona. Passem una guixera sobre el pantà.

Pocs metres més endavant, passem el pont i agafem a la dreta una pista de terra que surt avall cap al riu. Seguirem la pista de terra que passa per sota el pont i va pel costat del riu fins a l’embassament.

El camí es fa molt agradable i planer. A la nostra dreta hi trobarem camps de pastures i alguna masia.

Arribem a la desembocadura de la rasa Perpètua que ens porta a la dreta allunyant-nos del pantà. Travessada la rasa tornem arran de l’aigua i continuem baixant fins a trobar un pal indicador. Trobarem també les marques del GR3. Passarem per Cal Colilles i per l’ermita de Sant Ponç abans d’arribar de nou al punt de sortida.

Acabarem la ruta a La Caseta del Pantà, un xiringuito situat a la vora del pantà, lloc ideal per prendre quelcom refrescant, el premi ideal pels que han acabat l’excursió. Allà mateix també es poden llogar uns kayaks i gaudir d’una capbussada tot aprofitant les plataformes de fusta situades a la vora del pantà. Hi ha inclòs plataformes per tirar-te al llac.

La ruta es pot començar i acabar també al costat del Molí del Pont, al kilòmetre 100 de la carretera C-26 entre Solsona i Navès.

Destacar que hi ha un petit tram de la ruta que s’ha de fer per la carretera, però no hi passen massa cotxes. De fet si es fa el recorregut amb criatures petites, es pot tranquil·lament amb un petit remolc on portar els més petits.


Durant tot el recorregut hi ha platgetes, roques on saltar cap al pantà i hi ha moltes zones d’ombra perquè hi ha molta vegetació al voltant del pantà i es poden veure peixos, capgrossos, ocells i granotes. Ideal per fer-la durant la primavera, l’estiu o la tardor.

De tant en tant i en anys de molta sequera, és possible veure submergida algunes restes malmeses de les parets de l’església de Sant Ponç, que fou abandonada a causa de la construcció de l’embassament, i fou suplerta per una nova capella bastida prop de la presa.

Powered by Wikiloc

Fitxa tècnica

Distància i Temps

15,6 km
1h 75 m

Nivell de dificultat

Mig

Tipus de ruta

Circular

Camí adaptat?

Recorregut és bastant planer però en alguns petits trams fa pujada i baixada

Zones de pícnic i parcs

És molt recomanable parar a fer un pícnic a les platgetes del voltant del pantà.

Què aprendrem?

  • Els orígens del pantà de Sant Ponç i l'antiga ermita de Sant Ponç
  • Fauna i flora de la zona