Via Verda del Llobregat: de Cal Rosal al Pantà de La Baells

Com arribar?

L'inici de la via verda del Llobregat és al poble Cal Rosal. És ben bé a dins del poble, per tant, és molts senzill trobar qualsevol lloc per poder aparcar.

Just a l'inici de la ruta, hi ha un estacionament per a vehicles grans.

Passejar per la Via Verda del Llobregat és un luxe, però fer-ho amb bicicleta és un luxe multiplicat per dos. I és que anar seguint el riu Llobregat et permet viure una experiència amb diversitat natural.

La ruta de Via Verda del Llobregat que us proposem és la que segueix l'antic recorregut ferroviari de Manresa-Olvan.

Gairebé el 100% del recorregut és zona ombríbola, és per això que recomanem anar ben abrigats i protegits ara que és època poc calorosa.

La nostra ruta comença a Cal Rosal (via verda sud), població que es troba al peu del riu Llobregat i que ens deixarà pas per iniciar el recorregut. Aquest poble és conegut perquè és el punt de trobada de tres municipis, Olvan, Berga i Avià.

Comencem, doncs, des de Cal Rosal i agafarem la via verda.

El recorregut és senzill perquè està indicat, però també perquè no hi ha gaire desnivell, cosa que fa que sigui totalment apta per als més petits de la casa.

Només de començar, pocs metres després podrem contemplar les Ruïnes de Xauxa: antics habitatges dels treballadors de la fàbrica tèxtil de Cal Rosal, construïdes el 1890 on hi ha un preciós grafiti a la paret principal. Aquesta fàbrica va tancar el 1992 i des de llavors la vegetació s'ha anat apoderant de l'espai.

ATENCIÓ! Poden arribar a passar cotxes, així que és convenient estar alerta per si apareix algun vehicle de quatre rodes!

El recorregut consisteix anar seguint el riu Llobregat, creuant diversos túnels (recomanem portar frontals per fer l'excursió una autèntica expedició) i fent petites parades per poder gaudir de dos joies arquitectòniques, el Pont Gòtic i el Monestir de Pedret. 

Per arribar al Monestir de Pedret ens hem de desviar del recorregut a l'altura del Pont Gòtic, superant un gran i pronunciada pujada. Tot seguit, el Monestir apareixerà davant nostra.

És molt recomanable fer una parada i un esforç extra per fruir de les vistes dels camps que el rodegen.

Tornem a agafar la via verda i anem seguint el riu Llobregat. Quan arribem al final de la via verda (via verda nord), hi ha un petit pont que ens permet travessar el riu, arribant pocs metres després, a la Presa de La Baells, el nostre destí.

 

Després d'haver fet una parada tècnica, només ens faltarà fer marxa enrere i tornar per on hem vingut.

Powered by Wikiloc

Fitxa tècnica

Distància i Temps

14.19 km
2h i 30 minuts

Nivell de dificultat

Mig

Tipus de ruta

Lineal

Camí adaptat?

no

Zones de pícnic i parcs

Aprop de Cal Rosal, a l'església de Sant Vicenç d'Obiols, a pocs més de 30 minuts caminant des de Cal Rosal o 10 minuts en cotxe, hi ha una zona de picnic ideal per acabar de passar el matí i fer una parada tècnica amb taula i bancs.

Què aprendrem?

  • Diversitat natural
  • Riquesa arquitectònica
  • Efectes secundaris del canvi climàtic