Una ruta de llegenda pel Cap Norfeu

Com arribar?

Des de Roses, per la carretera de Montjoi arribarem a la cala Montjoi. Al final de la carretera, seguirem per un camí de terra en direcció a la cala de Jóncols que ens durà al coll del Canadell, on hi trobarem una cruïlla entre les pistes de la cala de Jóncols i la cala de Canadell on podrem aparcar el cotxe

A l'Alt Empordà, al sud-est del Cap de Creus, hi trobem el Cap Norfeu. Una llengua de terra a la badía de Roses d'aproximadament 2 km formant una estreta península que separa les platges de Cala Montjoi i Cala Jòncols. Es tracta d'un dels espais amb major valor mediambiental de tot el Parc Natural del Cap de Creus i es troba sota protecció integral, terrestre i marina, per la gran riquesa natural del paratge i del medi submarí.

 

Els vents de la zona l'han anat erosionat amb el temps deixant-nos amb grans penya-segats i gran quantitat de petites coves. Hi podem trobar també  les illes Mòniques, uns illots rocosos, amb formes que recorden les siluetes d'animals, entre les quals destaquen el Cavall Bernat i el Gat.

El Cap Norfeu rep el seu nom per l'heroi de la mitologia grega Orfeu. La llegenda conta que Orfeu va naufragar a l'illot del Gat i quan va parar la tempesta es va quedar tan meravellat del paissatge que va veure que va començar a tocar la lira. Les muntanyes enamorades per la seva música es van anar apropant creant així el Cap de Norfeu permetent així que l'Orfeu pugués saltar a terra ferma.

Iniciarem la nostra ruta al pàrquing del Coll de Canadell. Per arribar-hi agafarem la carretera que va a Cala Montjoi i farem un parell de quilòmetres de pista de terra on veurem que s'inicia la senyalització del camí.

Primer pujarem fins la Torre de Norfeu, un baluard construït com a defensa contra els corsaris el s. XVI avui en dia ja en ruines.

Seguint la ruta arribarem a la punta de Cap Gros i al Mirador Norfeu, des d'on tindrem unes vistes meravelloses del Mediterrani. Seguirem per la Punta de la Trona per a, finalment, arribar de nou a la Torre Norfeu.

Es tracta d'una ruta circular molt senzilla i apta per a tots els públics. Si bé hi ha algunes zones rocoses on hem de vigilar, creiem que és una excursió que podem gaudir grans i petits. Això si, no hi trobarem resguard del sol així que recomanem dur barret, protecció solar i aigua.

Recomanem també aprofitar l'excursió per fer un bany en qualsevol de les seves cales més properes (cala Jòncols, Montjoi, Canadell...)

Powered by Wikiloc

Fitxa tècnica

Distància i Temps

4,7 Km
1 hora i mitja

Nivell de dificultat

Baix

Tipus de ruta

Circular

Camí adaptat?

Tot i ser un camí senzill hi ha algunes zones rocoses on haurem de parar atenció

Zones de pícnic i parcs

No hi ha cap zona de pícnic però recomanem aprofitar l'excursió per a visitar qualsevol de les cales les voltant on sí que podrem aturar-nos a fer un pícnic.

Què aprendrem?

  • Flora i fauna protegida del Parc Natural del Cap de Creus
  • Mitologia grega i llegenda de la formació del Cap Norfeu