Ruta de l’Exili de La Vajol

Com arribar?

Aparcarem al pàrquing a l'entrada del poble de La Vajol i creuarem el poble direcció nord per anar a buscar el carrer de les Illes

Ruta circular de 12,7 km de longitud que travessa la frontera per recórrer els indrets per on milers de republicans van exiliar-se durant la Guerra Civil espanyola. Es tracta d'una excursió de distància i desnivell moderat pels boscos del massís de les Salines a l'Empordà.

 

Per començar podem visitar el monument de l'Exili situat a l'entrada del poble i posteriorment ens dirigim cap a la font de l'Amor. Seguim les marques blanques i vermelles del GR 11 que voreja el poble pel nord, fins arribar al carrer Illes (dreta).

Pugem amunt pel carrer asfaltat fins que retrobem la carretera que uneix La Vajol amb el coll de Manrella. Just abans d'enllaçar amb aquesta carretera, agafem un corriol a l'esquerra en direcció N-O, que segueix en paral·lel a la carretera per un bosc de castanyers.

Seguim el corriol per dins del bosc fins a un restaurant a tocar de la carretera i continuem cap a l'esquerra, en direcció Nord, fins que trobem el camí del coll de Lli. Deixem la carretera i continuem per una pista que ens endinsa per les Salines - Bassegoda. Seguim aquest camí per dins d'un bosc amb arbres caducifolis i sureres. Passem per la font del Cucut i per unes pastures per arribar al coll de Lli.

Deixem la pista i agafem un corriol fins a un tancat pel bestiar i un plafó explicatiu dels Espais de la Memòria. Travessem el coll i entrem en territori francès. Comencem a baixar per la pista que travessa el tancat de bestiar seguint uns senyals de pintura groga.

Més avall, després d'enllaçar amb una altra pista, ens trobem una porta que ens barra el pas. Deixem la pista i agafem el corriol que baixa cap a l'esquerra i que ens condueix a l'hostal dels Trabucaires, just a l'entrada del petit poble francès de Les Illes.

Seguim pel carrer Major, passem pel davant d'un monument als fugitius francesos de la Segona Guerra Mundial i arribem al final del carrer, on trobem una font amb unes taules.

Continuem cap a la dreta, on hi ha la placeta Lluís Companys i el monument als combatents republicans espanyols.

Comencem a pujar en direcció a La Vajol per la carretera, i en un revolt, on s'acaba l'asfalt, deixem el camí de La Vajol i seguim recte, tot fent drecera. Tornem a enllaçar amb el camí una mica més amunt.

Continuem ara per l'ample pista i arribem al coll de Manrella, on trobem el monument a Lluís Companys.

Deixem enrere el coll i, sense adonar-nos-en, travessem de nou la frontera cap a territori català. A partir d'aquí seguim els senyals d'Itinerànnia. Baixem per la carretera asfaltada un centenar de metres i agafem un camí a l'esquerra fins que trobem un rètol.

Seguim les indicacions de La Vajol, en direcció Sud, primer per una castanyeda i, més avall, per un bosc típicament mediterrani dominat per l'alzinar.

Continuem baixant per la pista, passem pel costat de la font de Can Quera i, uns 300 metres més avall, trobem una pista secundària a la dreta. Deixem la pista principal i girem a la dreta per tal d'anar a buscar un corriol uns metres més amunt. Prenem el corriol i seguim els senyals de pintura groga, passem per darrera de Can Capelleres i enllacem amb la carretera de La Vajol al coll de Manrella.

Travessem la carretera i arribem a La Vajol pel carrer Lluís Companys. A la cruïlla continuem recte pel carrer de la Generalitat. Al capdavall del carrer girem a la dreta i continuem pel camí del cementiri, que passem, i pugem fins a la font de Sant Silvestre, on trobem el mirador de l'Empordà.

Seguim la carretera cap a l'esquerra en direcció a ponent durant 1,5 km, passem pel costat de les pastures de Can Barris i trobem un rètol a l'esquerra que ens indica el camí cap a la mina Canta, per on gira també el sender de gran recorregut GR 11.

Seguim el camí de carro i arribem a l'edifici - refugi de Mina Canta.

Només ens queda desfer el camí fins al cementiri i continuar cap al poble per acabar el recorregut a l'aparcament de l'entrada de La Vajol.

Powered by Wikiloc

Fitxa tècnica

Distància i Temps

12,7 km
4 hores

Nivell de dificultat

Mig

Tipus de ruta

Circular

Camí adaptat?

Camí de terra no adaptat i per corriols

Zones de pícnic i parcs

 

Les Illes (França): Dins del poble hi trobem un espai amb una font i taules de picnic. Espai recollit i amb ombra.

 


 

Mirador de l'Empordà: El trobarem al costat del poble de La Vajol, pel camí del cementiri que puja fins a la font de Sant Silvestre. 

Hi trobarem Taules de picnic  i unes vistes magnífiques

Què aprendrem?

  • Conèixer els camins i les rutes de l'exili republicà.
  • Vegetació de boscos de suros i castanyers de la zona.
  • Descobrir el massís de les Salines.