Ruta a l’Ermita de Sant Medir

Com arribar?

Aparcar als voltants del la rotonda de European International School of Barcelona de Sant Cugat del Vallès, o voltants del barri de Torreblanca i Parc de la pollancreda.

Com cada 3 de març, Sant Cugat i Barcelona es vesteixen per l'ocasió i es preparen per la festivitat de Sant Medir. Unes festes no exemptes de moltes activitats culturals però també naturals. I és aquí on nosaltres volem reivindicar i convidar-vos a gaudir del parc natural de Collserola amb un ambient de germanor i molta tradició.

 

"Diu la llegenda que Medir era un pagès que vivia a la vall de Gausac (a la serra de Collserola) cap a l’any 303, durant el domini de l’emperador romà Dioclecià. En aquesta època es van iniciar unes fortes persecucions contra els cristians.

El Bisbe Server, constantment assetjat per les autoritats romanes, va haver de fugir de la ciutat i va emprendre el camí tradicional que unia Barcelona amb Sant Cugat del Vallès a través de la serra de Collserola.A mig camí, amb les tropes romanes perseguint-lo, Sever es va trobar el pagès Medir plantant faves. Li va explicar la seva situació i, com que era un home de tan bona fe, va demanar al pagès que si els seus perseguidors preguntaven per ell, els digués la veritat i indiqués cap a on es dirigia.

Quan Sever va seguir el seu camí les faves que plantava Medir van començar a créixer i florir miraculosament. Era una mostra de la beatitud del bisbe.Els perseguidors romans no van trigar a arribar i, quan van interrogar Medir, no es van creure la seva història inversemblant: un bisbe que indicava als seus perseguidors on poden empaitar-lo? Unes faves que brotaven miraculosament? Van pensar que el pagès es mofava d’ells i volia protegir el bisbe i, sentint-se enganyats, se’l van emportar detingut mentre anaven a capturar el bisbe.

Tots dos van ser empresonats i torturats a Sant Cugat del Vallès i Medir hi fou degollat. En memòria de tota aquesta gesta, sant Medir és copatró de Sant Cugat i a Barcelona hi tenia molts devots. En honor del martiri que va sofrir, té una ermita romànica dedicada a la zona on suposadament vivia, a la vall de Gausac."

font

La ruta comença doncs, endinsant-nos al parc natural de Collserola a través d'un camí de terra, perfectament adaptat i ample per anar-hi a peu, en bici i amb carro de nens petits. És més! Atenció que és una ruta freqüentada per cavalls.

La zona d'estacionament i el primer quilòmetre de la ruta és la Ruta al Pi d'en Xandri que també la tenim publicada al nostra Portal. 

Així doncs, passat aquest primer quilòmetre seguim el camí de terra deixant la Torre Negra al costat dreta (amagada entre les canyes i vegetació de la zona) per arribar a Can Borrell (2km), una masia del segle XVIII al bell mig de la vall de Gausach.

Seguim, doncs, la ruta, tot vorejant la riera de Sant Medir i, travessant, varies vegades, el curs de l'aigua. Poc metres després de Can Borrell, podrem veure l'Ermita de Sant Adjutori, una antiga ermita de planta ciruclar. Continuem caminant pel camí de terra i després d'anar-nos enfilant muntanya amunt (poc desnivell, uns 300 m positius) arribarem a l'Ermita de Sant Medir, la nostra destí i punt més alt de la ruta.

Durant el llarg del recorregut trobarem vàries fonts d'aigua natural, si tenim sort i la sequera ens deixa, baixaran amb força abundància.

Iniciem la tornada pel mateix camí que ens ha portat a l´ermita i un cop a Can Borrell continuarem vorejant la riera de Sant Medir fins a arribar al Pi d´en Xandri, un dels pins més vells de Collserola i posterior aquí, ja hem arribat on tenim aparcat el cotxe.

RECOMANACIÓ!

Si no us agrada anar a la muntanya amb molta gent, el dia 3 de març no és el vostre dia per anar a visitar Sant Medir. Fora d'aquest dia, és una ruta molt accessible per anar-hi amb família i que arranca des de Sant Cugat d'una forma progressiva i accessible per a tothom.

Powered by Wikiloc

Fitxa tècnica

Distància i Temps

9.5 km
4h

Nivell de dificultat

Mig

Tipus de ruta

Camí adaptat?

si, accessible

Zones de pícnic i parcs

El Parc de la Pollancreda, a pocs minuts de l'inici de la ruta i un bon espai on deixar el cotxe, hi ha un zona de pícnic ideal per estar-hi amb famílies ja que té una àmplia varietat de jocs i diversió per els més menuts.

 

Què aprendrem?

  • Parc de Collserola: és un dels pulmons més importants de la provincia de Barcelona amb una superfície verda de més de 8000 ha situada entre els rius Besòs, Llobregat, la depressió del Vallès i el pla de Barcelona.
  • Can Borrell: masia del segle XVII que per la seva situació a l’antic camí de Sant Cugat a Barcelona i lloc de pas cap a Sant Medir, es convertí en lloc obligat de parada, primer pels pagesos de la zona que portaven els seus productes a la capital, i més tard pels excursionistes i romeus de Sant Medir.
  • Sant Medir: ermita d´origen romànic, antigament anomenada de Sant Emeteri.
  • Sant Adjutori: ermita romànica de planta circular, sense absis, que va fer les funcions de parròquia fins al segle XIV.
  • Pi d’en Xandri: tota la informació a la ruta del Pi d'en Xandri.