Pirinexus – Baix Empordà

Com arribar?

Des de l'AP7 agafarem la sortida 6 Girona Nord. Després del peatge ens desviarem cap a la dreta direcció Figueres-NII i seguirem les indicacions cap a Torroella de Montgrí.

Després de la rotonda de Verges seguirem recte i trobarem un carril per trencar a Bellcaire d'Empordà.

La Pirinexus és una ruta circular de 353km que recorre el nord de la província de Girona i els Pirineus Orientals. L'itinerari combina camins rurals i carreteres poc transitades amb les Vies Verdes del Ferro i el Carrilet així com alguns trams de l'Eurovel 8. Al llarg del recorregut, s'hi poden descobrir ciutats i pobles amb molt d'encant tant espanyols com francesos i gaudir de la diversitat. Tot i tenir alguns trams molt senzills i aptes per a famílies amb nens petits, per tal de fer la ruta en la seva totalitat cal tenir una bona preparació física i experiència en diferents tipus de terreny.

En aquest cas però, hem seleccionat un dels trams més senzills i que, a més de ser apte per a famílies amb infants, ens permet fer diverses parades per gaudir de la bellesa i riquesa cultural del tram. Es tracta del tram anomenat Baix Empordà, 33 quilòmetres de camins majoritàriament planers i ben cuidats que discorren entre Bellcaire i Sant Feliu de Guíxols.

Inciarem l'excrusió al poble de Bellcaire, seu del castell dels comptes d'Empúries.  Vorejant el massís del Montgrí i travessant terres de conreus arribarem a Torroella de Montgrí. Allà recomanem fer la nostra primera parada i visitar el Museu de la Mediterrània, un espai didàctic, participatiu i interactiu on es mostra la diversitat natural i cultural mediterrània.

Continuant la ruta, travessarem el riu Ter i, a 1,3 quilòmetres a l’oest de Fontclara, si ens desviem per la xarxa de cicloturisme del Baix Empordà, arribem a Peratallada, un preciós poble declarat conjunt històric i artístic i que encara conserva el seu aspecte feudal. Allà podreu gaudir de la bellesa dels seus carrerons medievals, fer una visita a l'esglesia de Sant Esteve o descansar a l'ombra de la Plaça de les Voltes.

Tornarem a agafar la ruta Pirinexus que ens durà per Sant Feliu de Boada, Pals, Torrent i Palafrugell. Allà, la ruta segueix per la via verda anomenada Ruta del Tren Petit. Una carretera que soterra una part del que havía estat la via fèrria de l’anomenat tren petit que antigament connectava Palamós amb Girona.

Passarem per Palamós, a través de la C-253 arribarem a Platja d'Aro i finalment arribarem al nostre punt final, el poble pesquer de Sant Feliu de Guíxols.

Powered by Wikiloc

Fitxa tècnica

Distància i Temps

33 km
2 hores i 30 minuts

Nivell de dificultat

Baix

Tipus de ruta

Lineal

Camí adaptat?

Camins planers, ben cuidats i fàcils de recórrer

Zones de pícnic i parcs

Què aprendrem?

  • Al llarg del recorregut passarem per molts pobles que encara conserven el seu vestigi medieval
  • Trobarem també molts museus que ens permetran enriquis culturalment l'excursió. Entre ells el Museu de la Mediterrània