Ruta circular de La Fageda d’en Jordà

Com arribar?

Per arribar-hi, haurem d'agafar la carretera que va d'Olot a Santa Pau, i aproximadament a l'alçada del quilòmetre número 4, trobarem un dels dos aparcaments amb què compta la zona volcànica, concretament l'aparcament de Can Serra. Aparcar costa al voltant de 4 euros diaris, però els diners recaptats estan destinats a una bona causa: la conservació de la reserva natural dels volcans i de la Fageda.

La Fageda d'en Jordà és un famós bosc de Faigs, de fet, el més gran d'Europa, crescut sobre de la lava del volcà Croscat, un dels més de 40 que formen la zona volcànica de la Garrotxa (Girona). Tot i que qualsevol època és bona per visitar aquest preciós paratge natural, és ara, a la tardor, el moment àlgid per a visitar-ho, per l'espectacular varietat de colors que ens ofereix.

És una excursió totalment aconsellable a nivell familiar. Els petits de casa podran gaudir d'una ruta preciosa i d'una multitud d'activitats per aprofitar la sortida.

La Fageda s'estén al llarg de tres municipis: Olot, Santa Pau i les Preses. La una ruta circular, anomenada Sender de Joan Maragall i que fa un total d'uns 10 quilòmetres. No obstant, tot i ser més llarg, la seva dificultat no és molt elevada, ja que és bastant pla i només té una mica de desnivell en la pujada de l'església romànica de Sant Miquel de Sacat i en la pujada al cràter de Santa Margarida.

Sortim de l'aparcament i travessem la carretera; a l'altra banda, trobem les escales que donen accés a la Fageda d'en Jordà. Poc abans de baixar-les, trobem a mà dreta el monòlit erigit en memòria del poeta Joan Maragall, on podem llegir el famós poema que li va inspirar aquest bosc.

Un cop baixades les escales, el sender s'endinsa de seguida a la Fageda i ens duu al peu d'un gran tossol, al qual donem la volta completament, i després tornem a l'aparcament pel mateix camí pel qual hem vingut.

Tot i això, sempre hi ha l'opció de gaudir de l'experiència des d'un carruatge tirat per cavalls perxerons per uns 10 euros i que conté, a part d'una hora de recorregut per dins la Fageda, d'una explicació de la flora i la fauna de la zona. Aquesta activitat es contracta a la mateixa àrea de Can Serra o a través del mail: reserves@activitats garrotxa.com.

Dins la Fageda, a més, i aprofitant el dia, podem visitar la fàbrica de la Fageda d'en Jordà, famosa per la qualitat dels seus productes i per ser de les primeres empreses catalanes que va contractar a treballadors en situació d'especial vulnerabilitat. Val i molt la pena, fer una visita a la Cooperativa, sobretot si vas amb nens, ja que per un preu de 5,50 euros els adults i uns 2,5 els nens, pots visitar la granja i conèixer les vaques, les sales prepart, els vedells i a la sala de munyir. A més, t'expliquen el procés de fabricació dels iogurts, lactis i melmelades i pots fer finalment una degustació.

Powered by Wikiloc

Fitxa tècnica

Distància i Temps

10 km
2-3h

Nivell de dificultat

Baix

Tipus de ruta

Circular

Camí adaptat?

Camí de terra amb desnivells provocats per les pluges

Zones de pícnic i parcs

Zona de picnic de la Fageda d'en Jordà

Què aprendrem?

  • Vegetació. La fageda és un tipus de bosc caducifoli, de manera que presenta un aspecte molt diferent segons l'estació de l'any.
  • Geologia. Creox sobre de la colada de lava del volcà del Croscat. Té un relleu ondulat, ple de petites muntanyes de dimensions variables que es coneixen a la zona amb el nom de tossols.
  • Protecció. És una de les 26 reserves naturals que hi ha al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.