Excursió a la cova de la Vansa

Com arribar?

Iniciarem l'excursió a Tòrrec, prop de l'esglèsia de Sant Isidre Llaurador.

Sortim del poble per la part baixa cap el riu. Al cap d’una estona veurem una fita de pedres a la nostra esquerra que ens senyala un corriol que davalla en diagonal i que ens porta fins a una pista. En aquest corriol trobem un tub negre d’aigua que ens acompanyarà durant la major part del camí (aquest tub ve de la font freda i és el que abasteix d’aigua al poble de Tòrrec) . Un cop arribem a la pista, la creuem, i continuem per un corriol que segueix davallant fins desembocar a un camí més ample
Seguim el camí a la dreta però immediatament a pocs metres prendrem un corriol que surt a l'esquerra i que, tot seguint les fites, baixa fins al barranc de les Planes o de la Pudor. El tub negre creua el barranc de forma elevada sobre el riuet entre dues bigues de ciment. Buscarem el punt de més comoditat per creuar uns metres més amunt. A l'altra banda, seguim un sender força ben marcat que gira a l'esquerra i va guanyant altura suaument, envoltant el serrat del Botiger, fins a un trencall, on triarem el de la dreta, que s'endinsa en el barranc de Fontfreda. A l'altre banda veurem la gran balma amb la casa de la Vansa. El camí va davallant suaument i s'endinsa en la vegetació fins arribar a baix del barranc de Fontfreda on el creuarem i, ja a l'altre costat, anem a buscar amunt i a l'esquerra, un corriol que transcorre pel peu de la cinglera i que ens portarà a La Cova de La Vansa.

Allà hi trobarem un antic corral amb porta de fusta, i més endabant, un portal de pedra, entrada a l'antic habitatge. Només entrar hi ha el celler, l'estable i el forn de pa. Una placeta distribueix els diverdos espais i l'edifici principal veiem una habitació menuda amb una llar de foc i la sala principal, amb la pila de la cuina i una escala que duu a les habitacions del pis superior.

És recomanable passar una estona observant les estances, per fer-nos una idea de com era viure a la Vansa, tanmateix pensar que havia estat una casa rica, amb servents i pastor propi.

El camí de tornada l'iniciem al prendre un camí que neix sota la casa, que baixa fins a trobar un corriol que, sovint força emboscat, ens condueix fins a l'esperó del cingle del serrat de la Vansa. A la dreta a uns 10 metres del corriol, s’endevinen entre la boscana unes filades de pedres envaïdes per la vegetació. Es tracta de les restes de l’església de la Mare de Deu de Gràcia de la Vansa.
Ara davallem en direcció a la confluència del barranc de Tartera amb el de Fontfreda i creuem aquest últim, entre uns petits gorgs.. Ara ens enfilem fins arribar de nou a la bifurcació just abans de l'esperó del barranc de les Planes. Poc més enllà de la bifurcació hem d'estar atents a una fita a la dreta que ens assenyala el descens sense camí evident fins al llit del riu de Tòrrec on trobarem uns gorgs amb unes tolles que inviten a refrescar-nos..
Creuem a l'altre marge del riu de Tòrrec i seguim avançant ara ja còmodament per planells herbosos tot seguint el curs del riu fins a un revolt d'aquest. Creuem el riu i travessem un camp per anar a buscar una pista que seguirem a l'esquerra tot guanyant alçada. Arribarem a una bifurcació i seguirem una pista secundària a la dreta la qual, tot passant pel costat de camps de conreu, ens conduirà de nou fins al poble de Tòrrec.

 

• Porteu llanterna per poder explorar totes les estances de les cases de la cova de la Vansa.

• En els mesos d’estiu (Juny-Juliol) porteu-vos banyador per poder gaudir d’un bany i refrescar-vos en les magnífiques tolles que es formen als gorgs.

Powered by Wikiloc

Fitxa tècnica

Distància i Temps

5 km
De 2 a 3 hores

Nivell de dificultat

Baix

Tipus de ruta

Circular

Camí adaptat?

No. Si ha plogut, els barrancs baixen plens i pot costar travessar-los

Zones de pícnic i parcs

Què aprendrem?

  • Boscos de roures i boix i pinedes
  • Barrancs i Gorgs
  • Cases bastides sota una balma (construïdes dins la roca)