El Camí de Sant Aniol d’Aguja

Com arribar?

Prenem l'AP-7 direcció Banyoles i Besalú, per la carretera C-66. A Besalú entrem a l'A-26 i agafem la sortida 75 direcció Sant Jaume de Llierca i Sadernes. Allà deixarem el cotxe a l'aparcament públic situat a 50 metres del càmping de Sadernes prèvia reserva.

Al municipi de Sardenes, entre Besalú i Olot, a l'Alta Garrotxa, trobem aquesta ruta prou senzilla per a fer en família i molt recomanada quan arriba la calor, on una bona remullada sempre és d'agraïr. Val a dir però, que es tracta d'una ruta molt freqüentada sobretot els mesos d'estiu, així que recomanem anar-hi ben d'hora per tal de poder-la gaudir al màxim.

Ermita de Sant AniolComençarem la ruta deixant el cotxe a l'aparcament públic que hi ha a 50 metres passat el camping de Sardenes. Per aparcar-hi però, des del 12 de març i fins l’1 de novembre de 2022, cal reserva prèvia que es pot fer a través de la pàgina web del Consorci de l’Alta Garrotxa  i serà necessari indicar la matrícula del vehicle i el dia concret de la visita. L’aparcament disposa de 100 places i la reserva té un preu públic general de 5,56€

Des de l'aparcament anirem caminant fins el pont medieval d'en Valentí tot seguint les indicacions de la xarxa de senders Itinerànnia. Un cop creuat el riu, el camí es bifurca. Seguirem pel camí que voreja la riera de Sant Aniol fins arribar a la petita presa de Gomarell que haurem de creuar. En aquest punt caldrà parar atenció per a no lliscar amb les roques si no duem calçat adequat. En aquesta bassa no és permès el bany.

Creuarem el pont penjat de fusta i seguirem per qualsevol dels dos camins que hi trobarem a la bifurcació, ja que ambdós ens duen fins l'ermita de Sant Aniol, un preciós edifici romànic del segle XI declarat Bé Cultural d'Interès Nacional el 1983. Aquí recomanem fer una petita parada per tal de gaudir del paratge i la seva vegetació.

Com a curiositat direm que tant per l'interior com per l'exterior de l'esglesia s'hi accedeix a una cripta. Es tracta d'una capella subterrània excavada en la roca, coneguda amb el nom de la cova de l'Abat. D'un dels seus murs hi brolla aigua, a la qual se li atribueixen propietats curatives per a molts mals.

Havent recarregat forces seguirem recte pel camí. Uns metres més amunt trobarem la font de pedra de Sant Aniol i, si seguim, trobarem diversos gorgs i basses on poder-nos remullar.

El més bonic de tots és el Gorg Blau, una ampla bassa amb espectacular salt d'aigua i amb aigua molt fresca i cristal·lina ideal per banyar-nos. Si, seguim el camí una mica més amunt hi trobarem també l'impressionant Salt del Brull.

Per a tornar podrem fer-ho pel mateix camí per on hem vingut, o seguint la ruta de Talaixà que trobarem indicada amb marques blanques i vermelles del GR11 un cop arribem a l'ermita.

Powered by Wikiloc

Fitxa tècnica

Distància i Temps

16 km
4 hores

Nivell de dificultat

Mig

Tipus de ruta

Circular

Camí adaptat?

Hi ha zones on haurem de parar atenció per a no lliscar amb les pedres

Zones de pícnic i parcs

No hi ha cap zona de pícnic però l'ermita de Sant Aniol pot ser un bon lloc per a fer una petita parada.

Què aprendrem?