El Camí de la Sèquia

Com arribar?

Per la carretera C-16 hi ha tres entrades i sortides. Balsareny nord, centre i sud. També es pot arribar a Balsareny per l'Eix Transversal si veniu de Girona o Lleida.

El Camí de la Sèquia és un camí planer que transcorre paral·lel a la sèquia, un canal construït al segle XIV per dur aigua del riu Llobregat des de Balsareny fins a Manresa. El canal va permetre el creixement de Manresa i el desenvolupament agrari de bona part del Pla de Bages acabant amb els problemes de sequera del territori. La sèquia travessa boscos, camps de regadiu, aiguamolls, boscos de ribera, alsinars i rouredes d'alt interès paisatgístic.

El recorregut total del camí de la Sèquia és de 26 km des de Balsareny fins el Parc de l'Agulla de Manresa i es pot fer en ambdues direccions però, sobretot si aneu amb petits, nosaltres us recomanem aquesta direcció per a que el poc desnivell que hi ha sigui de baixada.

Tot seguint el curs de la Sèquia pasarem pels termes municipals de Sallent, Santpedor i Sant Fruitós de Bages travessant camps de conreus de vinyes i oliveres.

Gairebé arribant al punt final del recorregut s'hi troba el Mas de Sant Iscle, un llogaret medieval amb una esglesia romànica. Davant l'esglesia hi trobem una ampla zona de picnic molt agradable.

El recorregut finalitza al Parc de l'Agulla, on podrem acabar la jornada gaudint de les zones de joc o menjant qualsevol cosa al Berenador o la Guingueta.

https://ca.wikiloc.com/rutes-btt/cami-de-la-sequia-23663467#lb-embed

Fitxa tècnica

Distància i Temps

26 km
2 hores

Nivell de dificultat

Baix

Tipus de ruta

Lineal

Camí adaptat?

Camí planer

Zones de pícnic i parcs

Davant l'esglesia de Sant Iscle hi ha una amplia zona de picinic amb taules i bancs de fusta amb unes magnífiques vistes a Montserrat

Què aprendrem?

  • La història de la sèquia i l'edat mitjana al Bages
  • Les diferents aus que podem trobar a la sèquia i els seus cicles migratoris
  • Els camps de conreu i la seva estacionalitat