Descobrint el món rural de Collserola

Com arribar?

Aparcarem el cotxe a l'aparcament gratuït situat davant de l'Escola La Floresta.

Si venim en transport públic baixarem a la parada de FGC La Floresta i caminarem 10 minuts vers l'Escola La Floresta

L’activitat agrícola a Collserola està en perill d’extinció, pocs són ja els que s’atreveixen a dur-hi a terme aquest tipus d’activitat, però és vital per l’equilibri del seu ecosistema. Els espais oberts limiten el creixement d’espècies invasores i propicien la biodiversitat floral, afavorint la feina dels insectes pol·linitzadors. Alhora també fan de tallafocs, frenant les expansions descontrolades dels incendis, un dels problemes que més temen aquells que viuen prop de zones boscoses. I no hem d’oblidar que Collserola és un gran pulmó verd, un entorn natural clau per la qualitat de vida dels habitants de l’àrea metropolitana.

En aquesta ruta hem decidit donar a conèixer la tasca dels agricultors de Collserola, en concret de la cooperativa La Rural de Collserola. Dins aquesta cooperativa, a més a més, es du a terme un projecte preciós anomenat l’Ateneu de La Rural: Un espai de trobada per a infants i famílies dins l’entorn de la natura amb una mirada de cura i respecte vers l’infant i l’entorn. 

Aquesta és una ruta circular que transcorre entre Valldoreix i La Floresta. És curta, molt senzilla i ofereix la possibilitat de realitzar diverses activitats segons el que ens vingui de gust. Podem fer-la en bicileta, a peu i fins i tot amb cotxet.

Proposem iniciar la ruta a La Floresta, districte residencial de Sant Cugat del Vallès. Si venim en transport públic baixarem a la parada de FGC de La Floresta, a 10 minuts del carrer de Can Pagan que serà el nostre punt de partida. Si venim en cotxe podrem aparcar còmodament en el parking públic situat just abans d’arribar a l’Escola La Floresta. 

Seguint el camí de Can Pagan, travessant les cadenes, trobarem un petit sender que transcorre paral·lel al Torrent d’en Llobet i que travessa un petit bosc on podrem trobar-hi àlbers, pollancres, plàtans, grans exemplar de pi blanc i algun pinyoner. Aquest és l’únic punt on, segons les condicions climatològiques, és possible que ens trobem amb una mica de fang i ens dificulti lleument l’ús del cotxet. En aquest cas aconsellem anar pel mateix camí que farem servir a la tornada i que és una mica més ample i assoleiat. Ambdós camins ens duran al mateix punt, el Club Esportiu de Valldoreix.

Creuarem el carrer de Goya i seguirem pel mateix camí que ens durà als camps de La Rural. Des d’aquest punt, si el cel està clar, al fons tindrem unes vistes meravelloses de Montserrat.

Seguirem pel camí de Can Badal, un camí de sorra tot vorejant els camps agraris que formava part dels camins ramaders per on es feia la transhumància. Allà hi trobarem la Masia de Can Badal, una de les poques masies que encara queden en peu a Valldoreix representatives del passat agrícola de la zona.

Si tenim sort i no han sortit a pasturar, podrem visitar les cabres i veurem la tasca tan meticulosa que fan desbrossant els terrenys i menjant-se les collites de temporades passades. 

Un cop arribem al carrer Pont seguirem uns 5 minuts pel camí de sorra que voreja els camps iniciant així el nostre camí de tornada. Posteriorment girarem a mà esquerra pel carrer Colònia Montserrat i baixarem per Pintor Romero on trobarem la porta d’entrada al recinte de La Rural. 

Recomanem fer la ruta un dissabte al matí, que és el dia que hi ha mercat dins de La Rural així, a més de passejar-hi, també podrem comprar la seva fruta i verdura així com altres productes de productors locals que hi fan paradeta.

 

Sortint de La Rural a mà dreta trobarem el carrer Marcos Redondo, girem cap a la dreta per Mercè Capsir i arribarem de nou al carrer de Goya que haurem de creuar per trobar el camí de tornada.

Fitxa tècnica

Distància i Temps

3,5 Km
1 hora

Nivell de dificultat

Baix

Tipus de ruta

Circular

Camí adaptat?

Camí planer

Zones de pícnic i parcs

En el punt d’inici i fi de la ruta hi trobarem una petita zona de picnic a la vora del riu

Què aprendrem?

  • Activitat agrícola i ramadera
  • Vegetació i fauna de ribera