Des de Peramea fins a l’estany de Montcortès

Com arribar?

Des de La Pobla de Segur per l'N-260 arribem a Gerri de la Sal. A la sortida del poble, agafem la carretera a l'esquerra que porta fins a Peramea.

L'estany de Montcortès és un lloc màgic situat entre el Pallars Sobirà i el Pallars Jussà. És un paratge bellíssim de gran interès geològic, ja que és un dels pocs estanys del país amb aigües d'orígen càrstic i no graciar, és a dir, les seves aigües provenen d’una font interna subterrània, no tenen cap riu que l'alimenti, a l'igual que l'estany de Banyoles.

La ruta la iniciarem a Peramea, un poble pintoresc flanquejat per una gran pedra, la Pedra del Castell. Prendrem el camí de l'itinerari històric del pla de les Corts des de la Plaça de l'Om per la única carretera del poble i al cap de pocs minuts arribarem a la font de Sant Cristòfol amb vistes a la serra de la Geganta Adormida, la serra de Peracalç.

Al cap d'un quart d'hora caminant per la pista arribarem a la creu de terme, el que antigament assenyalava els límits entre es termes de Peramea i Pujol. Seguirem per la carretera asfaltada fins a trobar el camí de Cortscastell. Un petit poblet de només quatre habitants on podrem visitar l'església romànica de Santa Anna del segle XII.

A través d'un camí estret passant sortirem del poble en direcció al poble de Montcortès i poc després arribarem finalment a l'estany de Montcortès.

Un cop a l'estany podem optar per fer una volta entorn a l'estany, una excursió curteta i molt planera que afegiria 45 minuts a la nostra ruta i així poder gaudir del reflexe de les muntanyes a les aigues de l'estany i avistar la gran varietat d'aus com l’ànec collverd, l’àguila pescadora o la becuda. Un lloc magnífic i molt tranquil on podrem aprofitar per fer-hi un picnic.

A la tornada us recomanem que us atureu a gaudir del poble de Peramea i feu una volta pels seus camins de pedra. Des d'allà podreu també visitar l’església de Sant Cristòfol, la torre dels Colomers, la roca del Castell, el pont i l’Era d’Ortega, on hi ha un centre d’informació i des d’on s’hi fan visites guiades i activitats i tallers per als més menuts.

Powered by Wikiloc

Fitxa tècnica

Distància i Temps

6,4 Km (anada)
2 hores

Nivell de dificultat

Mig

Tipus de ruta

Lineal

Camí adaptat?

No

Zones de pícnic i parcs

Tot i que no hi ha una zona de picnic com a tal, els voltants de l'estany de Montcortès són un lloc ideal per a parar-nos i fer un picnic.

Què aprendrem?

  • Estany càrstic
  • Aus migratòries