Del Monestir de Montserrat a Santa Cova (o a la inversa)

Com arribar?

Per fer excursions a la Muntanya de Montserrat la opció més bona és iniciar-les al Monestir. Això et permet iniciar i acabar el mateix lloc i després gaudir de l'Abadia amb totes les facilitats que té. A dalt de tot, a la zona del Monestir hi ha diferents nivells d'estacionament, segons la hora que arribis hauràs d'aparcar més amunt o més avall. Amb tot, són estacionaments de pagament i per arribar a dalt de tot només has de seguir la carretera.

Tot i això, hi ha altres pàrquings molt ben situats per endinsar-se pels camins d’aquesta serralada tan màgica.

Els pàrquings del Parc Natural de Montserrat (més informació al mapa de senderisme del parc)

  • Aparcament del Monestir de Montserrat.
  • Aparcament de Can Maçana.
  • Aparcament de la Vinya Nova.
  • Aparcament de la Salut (Collbató)
  • Aparcament del poble del Bruc.

 

El Parc Natural de la Muntanya de Montserrat és un dels llocs amb més encant i màgics de Catalunya. Montserrat (altrament coneguda aquesta zona) té una silueta que difícilment es confon. La importancia religiosa, cultural i espiritual d'aquest indret fa que estigui carregada de simbolisme.

Tota aquesta importància, però, no li treu interès a la gran bellesa i magnitud al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Amb unes roques amb caràcter pròpi, robustes i amb unes agulles sorpenents, Montserrat és un punt de trobada tant per excursionistes intrèpids que busquen noves aventures, com famílies o pelegrins. Un lloc, en definitiva, on tothom hi té cabuda.

Una de les més de 8 excursions que hi ha a Montserrat és des del Monestir de Montserrat fins a Santa Cova. Segurament és una de les excursions més importants i amb més caràcter religiós, ja que diuen que a Santa Cova és on es va trobar l'estàtua de La Moreneta l'any 880. És a partir d'aquesta troballa que es va construir el Monestir de Montserrat.

La ruta que proposem (construida a principis del segle XVIII) s'inicia a l'Abadia de Montserrat, però si l'interès final és Santa Cova i no tenim recursos físics per poder caminar aquests quilòmetres, pots arribar-hi directament amb el funicular de la Santa Cova. 

Així doncs, comencem la ruta. Aquesta ruta comença just al costat de funicular de l'Abadia de Montserrat, unes escales que baixen al costat de la via. Seguim baixant  sempre seguint (important) el camí pavimentat.

Veurem que apareix un sender que ens duu a Collbató, nosaltres seguim el nostre recorregut fins a arribar, ara si, a la capella de Santa Cova.

El camí està perfectament indicat i és d'allò més fàcil. Es converteix en un recorregut ideal per acabar de completar el matí cultural per l'Abadia de Montserrat.

LLEGENDA DE LA MORENETA A SANTA COVA

Segons la llegenda, l’any 880, un dissabte a la tarda, uns pastors van veure baixar del cel una forta llum, acompanyada per una bella melodia. El dissabte següent, la visió es va repetir. Els quatre següents dissabtes els va acompanyar el rector d’Olesa de Montserrat que va poder deixar constància d’aquesta visió.

El bisbe de Manresa, en assabentar de la notícia, va organitzar una visita durant la qual van trobar la Santa Cova en la qual es trobava la Santa Verge, coneguda com la Moreneta. El bisbe Vila va proposar traslladar la imatge a Manresa però, en intentar moure-la, era tan pesada que no la van poder moure. El bisbe va interpretar aquest fenomen com el desig de la Mare de Déu de quedar-se en aquest lloc i va ordenar construir una capella, que es va convertir en un centre de pelegrinatge.

Powered by Wikiloc

Fitxa tècnica

Distància i Temps

2.9 km
1h tranquil·lament

Nivell de dificultat

Baix

Tipus de ruta

Lineal

Camí adaptat?

no

Zones de pícnic i parcs

Què aprendrem?

  • CABRA SALVATGE. El Parc Natural de Montserrat és un dels llocs icònics on et pots trobar les cabres salvatges de Catalunya. No es deixien veure amb facilitat però si surts a caminar a primera hora o al final del dia, augmenten les possibilitats.