Castell de Burriac (Maresme)

Com arribar?

Aparquem al pàrquing que hi ha sobre la Font Picant de Cabrera.

El Castell de Burriac, anteriorment anomenat de Sant Vicenç es troba al turó de Burriac a Cabrera de Mar, tocant a Cabrils i Argentona. És un castell de l'època feudal i gràcies a la seva situació elevada el podem veure des de casi tot el Maresme central i des d'ell ens oferirà una panoràmica impressionant de tot el territori.

Comencem a pujar cap a la muntanya, pel camí ample seguint les indicacions cap al castell.

Al cap d'uns quants centenars de metres i en pujada, trobem el monòlit, erigit el 1980, per commemorar l'alliberament de les viles veïnes, finalitzant en aquests indrets l'època feudal, l'any 1480, pel rei Ferran II. El baró de Cabrera, Pere Joan Ferrer, va vendre les terres a la Corona i als ajuntaments per 8000 florins.

Des d'aquí tenim l'opció de seguir pujant pel camí indicat fins al castell de Burriac, a 401m, o des del monòlit girar a la dreta i ascendir cap al castell per les roques (és més complicat tècnicament, però els infants solen passar-s'ho molt bé escalant).

Dins el castell trobarem diferents cartells on ens expliquen les seves parts i la història de la zona, i passejant podrem tenir unes magnífiques vistes de tot el Maresme el mar i fins i tot Barcelona i el Vallès.

El Castell data del 1017 aproximadament i fou construït sobre una torre de defensa romana (Castrum), que així mateix va ser construïda sobre d'un poblat iber datat al segle II a.C.

Tornem a baixar fins a un encreuament de camins, on un cartell ens indica la Creu d'Abella, un monòlit amb una creu de ferro que marca un encreuament de camins. Els camins amples van cap a Cabrils, a l'esquerra puja un petit sender, que agafem i ens endinsa per un bosquet, fins a trobar novament un camí ample apte per cotxes, el creuem i trobem una zona que serveix de pàrquing de cotxes on hi ha una esplanada amb alguna cabanya i d'on surt un corriol que es fica al bosc. Al cap de poc s'enfila fins al Turó de l'Infern, amb una columna de pedra, és a 324m, lloc on abans penjaven els malfactors i delinqüents i on trobem les marques a la pedra de l'antiga estructura.

Baixem una mica pel caminet amb rocs, fins a la Torre de les Antenes, les vorejarem i després de pujar unes roques arribarem a la Creu de Montcabrer a 313m, que consta des de 1565 on, en un tub de vidre hi havia posades les relíquies dels Sants Màrtirs de Vilassar de Dalt. L'any 1726 es va fer miques, des d'aleshores va ser substituïda per una creu de ferro canviada diverses vegades per diferents causes. Per sota hi ha la Cova de les Encantades.

Refem el camí per tornar al camí ample de cotxes, que, agafant-lo en direcció al castell de Burriac ens portarà fins al Pàrquing de la Font Picant, on hem deixat el cotxe.

Powered by Wikiloc

Fitxa tècnica

Distància i Temps

6,6 km
3 hores

Nivell de dificultat

Mig

Tipus de ruta

Circular

Camí adaptat?

No, hi ha troços semiasfaltats, però fan molta pujada/baixada. o transcorre per corriols.

Zones de pícnic i parcs

Al llarg de l'excurció hi trobarem zones on poder seure i menjar alguna cosa, com al Castell de Burriac, A la Creu de l'Abella (ombra) o a la Creu de Montcabrer (sol)

Què aprendrem?

- Bosc Mediterràni

- Història i Cultura Catalana

- Castells mediavals