Les Jornades Europees de Patrimoni són un esdeveniment iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea impulsat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Es tracta d’una de les activitats participatives més importants d’Europa en relació amb el patrimoni cultural.
Des del 1991, les Jornades Europees de Patrimoni permeten conèixer la riquesa i diversitat del nostre llegat gràcies a la col·laboració de municipis, museus i altres entitats culturals que obren les portes a la ciutadania. Enguany, de l’11 al 13 d’octubre, es podran gaudir de portes obertes, visites guiades i activitats familiars arreu de Catalunya, per tal d’apropar els vincles entre el patrimoni i la societat.
Tot i que obres icòniques com la Sagrada Família i el Park Güell són imprescindibles, la ciutat també amaga altres joies que potser són menys conegudes, però són perfectes per a gaudir en família. I és que Barcelona és un mosaic d’estils i èpoques, amb edificis testimonis de la seva història mil·lenària. En aquesta ocasió, us proposem un recorregut familiar per descobrir alguns dels tresors arquitectònics que sovint passen desapercebuts, però que tenen molt a dir sobre la ciutat.
Monestir de Sant Pau del Camp
Al barri del Raval, lluny del bullici turístic, s’amaga una joia del romànic: el monestir de Sant Pau del Camp. Construït entre els segles IX i XII, aquest monestir conserva la seva estructura original, amb un claustre petit però ple de serenor, arcs de ferradura i capitells decorats amb motius vegetals. És una parada perfecta per introduir els més joves al romànic i per gaudir d’un racó de tranquil·litat. Un lloc on realment sembla que s’hagi aturat el temps.
El Palau Reial Major i el Saló del Tinell
El barri Gòtic és ple de tresors arquitectònics medievals, i el Palau Reial Major és una parada essencial per entendre com era la vida a l’edat mitjana. Aquest conjunt arquitectònic, residència dels comtes de Barcelona i els reis de la Corona d’Aragó, és un exemple majestuós del gòtic civil i part del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). El Saló del Tinell, amb les seves grans arcades i la seva monumentalitat, és un espai majestuós on podrem fer volar la imaginació i sentir que hem viatjat enrere en la història.
Com era una ciutat romana? Com actuaven els romans cada vegada que fundaven una colònia? Durant l’activitat es construeix una restitució hipotètica de la ciutat romana situant els espais i edificis més significatius. La visita i taller inclou un recorregut pel subsol arqueològic de la plaça del Rei.
El Castell de Montjuïc
El Castell de Montjuïc és un lloc perfecte per a una sortida en família, amb unes vistes impressionants de Barcelona i el port. Situat a 173 metres d’altura, aquest castell ha jugat un paper molt important en la història de la ciutat, des de presenciar guerres medievals fins a ser presó en temps més recents. Malgrat el seu passat, avui és un lloc tranquil on podrem explorar en família les antigues muralles, les casernes i els espais de defensa mentre gaudim de les vistes.
El castell va ser remodelat al segle XVIII i conserva la mateixa imatge d’aquell temps. És un lloc ideal per aprendre història mentre passem una bona estona a l’aire lliure.
A través de pistes, d’enigmes i de l’exploració dels racons del Castell, les famílies i la canalla podran conèixer la història i el patrimoni del recinte d’una manera lúdica i molt divertida. Disponible tots els caps de setmana i festius de l’any.
Gratuït amb l’entrada al Castell.
La basílica dels sants màrtirs Sant Just i Pastor
La Basílica dels Sants Màrtirs Sant Just i Pastor és una altra joia amagada al cor del Barri Gòtic de Barcelona i es diu que podria ser una de les esglésies més antigues de la ciutat.
Aquest temple, que data del segle XIV, combina història, bellesa i un toc de misteri que captivarà tant grans com petits. Podem accedir al seu campanar octogonal del segle XV tot pujant per una escala de caragol des d’on tindrem unes vistes espectaculars de la ciutat. A l’interior, la senzillesa de l’església, amb el seu altar decorat amb imatges dels evangelistes i els vitralls acolorits, crea un ambient d’allò més tranquil i acollidor. A l’exterior, a la placeta de Sant Just, hi trobem la font de Fivaller, una de les poques fonts gòtiques de Barcelona.
L'antic Hospital de la Santa Creu
Aquesta és una de les grans obres del gòtic civil català i visita imprescindible per a famílies que vulguin submergir-vos en la història de Barcelona d’una manera única. Fundat el 1401, aquest enorme complex va ser el gran hospital de la ciutat fins als anys 1920, i avui en dia acull la Biblioteca de Catalunya i altres institucions culturals.
Les antigues sales d’hospitalització, amb sostres de fusta i el característic sostre de volta de creueria, són un exemple de l’esplendor de l’arquitectura medieval. El conjunt també inclou la Casa de la Convalescència, seu de l’Institut d’Estudis Catalans, i la Capella, ara convertida en un centre d’exposicions. Un lloc tranquil i ple d’història per passejar-hi amb nens, aprendre i gaudir d’un racó molt especial de la ciutat.
Cada any, el dia de Sant Jordi la Biblioteca de Catalunya obre les portes a tothom entre les 10 i les 18:30 h, i mostra algunes de les riques i valuoses col·leccions que custodia. Es pot visitar la biblioteca individualment seguint l’itinerari establert o fer la visita amb una guia que explica la història, funcions, col·leccions i serveis.
El Cementiri de Poblenou
Fundat a inicis del segle XIX aquest cementiri se’l coneixia a Barcelona amb el nom de “Cementiri Vell” o “Cementiri de l’Est”. És una mostra extraordinària de l’arquitectura neoclàssica, amb escultures funeràries que expliquen la història de la burgesia barcelonina i les seves inquietuds estètiques i espirituals.
Avui en dia, la funció funerària activa del cementiri es combina amb el seu valor patrimonial, convertint-se en un autèntic museu a l’aire lliure: els panteons monumentals, les escultures de marbre, l’organització de l’espai i la decoració del recinte són obra d’alguns dels millors escultors i arquitectes del segle XIX.
Aquesta publicació ha rebut el suport de: