La Maleta dels Planetes

Activitat per dur a terme a l'aula de l'escola, o l'instititut.
Les mides proporcionals, les principals característiques, i les distàncies dels planetes vers el Sol, a l'abast de tots els cursos.
Aquest taller consta de tres fases:

1. MIDES:

A partir d'un Sol inflable d'un metre i mig de diàmetre, anem presentant un per un els planetes del sistema solar en la seva proporció real, d'aquesta manera els alumnes poden visualitzar amb precisió les proporcions del sistema planetari pel que fa a la mida.

2. PRINCIPALS CARACTERÍSTIQUES:

Paral·lelament amb l'ajut d'imatges projectades a la pissarra electrònica procedents d'un programa de navegació planetària anomenat CELESTIA, anem veient cadascun dels planetes i repassant les característiques més rellevants de tots ells, i la dels principals satèl·lits naturals. Els alumnes reben coneixements en referència a la seva estructura.

3. DISTÀNCIES:

DISSENYAT PER A PRIMÀRIA (el sistema solar de Butxaca):

Finalment, representarem les distàncies dels planetes vers el Sol. Per això dibuixarem el sistema planetari dins d'una tira de paper d'un metre i mig d'allargada, a la que anirem aplicant uns plecs en un ordre concret, i anirem dibuixant els planetes també en un ordre concret, obtenint un resultat final, que donarà als alumnes una idea aproximada de les distàncies que guarden els planetes vers el Sol. Un dibuix en una tira de paper que podrem enrotllar i guardar-nos-la a la butxaca!

DISSENYAT PER A INSTITUTS (La maqueta sobre el territori):

Finalment, ens connectarem amb la pàgina web de l'Institut Cartogràfic de Catalunya, i a través d'una senzilla aplicació anomenada INSTAMAPS, us explicarem com traslladar virtualment la mateixa maqueta que us acabem de presentar, al damunt del territori, prenen com a punt central (el Sol), l'Institut en el qual estem treballant el projecte, que serà pres com el centre de la instal·lació. I a continuació marcar els llocs on anirien situats tots i cadascun dels planetes a la distància proporcional. Per així, fer-nos una idea molt clara de les distàncies que separen els planetes del Sol.
Més informació

La informació de contacte només és visible per a usuaris registrats al portal.

Identifica't
Última actualització: 26/04/24
Fitxa tècnica
CI
CM
CS
ESO1C
ESO2C
BTX
CF
PROF-FAM
Tipus d'activitat
Conferència, Taller participatiu
Àrea de coneixement
Coneixement del medi i Biologia, Física
Temàtica
ODS
Entre 1 i 2h
De pagament
L'activitat es realitza en el centre escolar
Idiomes
Català, Castellà