Cada cop son més els docents que cerquen nous sistemes per organitzar les seves classes, formar-se i fer arribar els coneixements als seus alumnes d’una manera més dinàmica a través de diferents i innovadors recursos educatius.
A internet podem trobar un munt d’eines que ens poden ajudar a preparar, organitzar el material i presentar les nostres lliçons de manera visual i fins i tot permetent la interacció amb els nostres alumnes. Aquí te’n fem una selecció:
Eines de creació de contingut didàctic
Web de disseny gràfic, composició d’imatges i creació de videos que ofereix eines en línia per crear nostres propis dissenys. Hi ha un munt de plantilles a partir de les quals podem crear els nostres dissenys i un extens banc d’imatges i recursos gràfics.
Fa servir un model Freemium: disposa d’una versió gratuïta amb algunes limitacions i una versió Pro de pagament. A més a més disposa d’una versió Educació gratuïta per a docents i centres educatius on, a més disposar de les mateixes funcionalitats que podem trobar a la versió Pro, podrem també accedir a funcions exclusives per a docents, com ara un espai de classe per compartir treballs i tasques, milers de plantilles educatives d’alta qualitat, elements multimèdia sense drets d’autor, integracions LMS i molt més.
Molt similar a Canva, Piktochart ens permet també la creació online d’infografies, vídeo i disseny gràfic des de zero o bé emprant una de les moltes plantilles i elements gràfics dels quals disposa. També te una versió gratuïta i una de pagament que permet l’accés a més funcionalitats. Com a desavantatge respecte Canva, Piktochart no te versió en espanyol o en català i la versió per a docents és de pagament, tot i que amb preu descomptat.
D’altra banda, algunes de les seves funcionalitats com el Point & Click, el treball per blocs o la possibilitat de poder importar dades per a la realització de gràfiques fan de Piktochart una eina més versàtil i útil si el que busquem és fer una infografia amb molta informació i presentar-la de manera clara i estructurada.
Aplicació multimèdia que ens permet crear i exposar presentacions similars a les que podriem fer servir amb l’eina PowerPoint però d’una manera més dinàmica i original, organitzant la informació en forma d’esquema i permetent la col·laboració amb els estudiants en temps real. Disposa de plantilles i material de suport que podem adaptar a les nostres necessitats i ens permet també penjar online les presentacions o compartir-les a través de les xarxes socials.
Un dels seus grans avantatges és la senzillesa d’ús, la qual cosa fa que sigui molt intuïtiu començar a fer-la servir i obtenir resultats de manera fàcil. Tambe seguint el model Freemium, Prezi disposa de dues versió per a estudiants i educadors (EDU Plus i EDU Pro) que, tot i de pagament, son prou assequibles.
Plataforma premiada en innovació educativa, és una excel·lent eina que ens permet dissenyar contingut digital on la informació i la interactivitat són les protagonistes. És perfecte per fer servir a classe, explicar les lliçons de manera visual i crear engagement amb els alumnes.
Disposa d’un munt de plantilles i efectes animats que podem adaptar a les nostres necessitats fent així molt senzill començar a usar-la. També te un apartat anomenat Genially Academy, on podrem trobar un munt de cursos per aprendre trucs i treure així el màxim profit a la plataforma.
La versió gratuïta és prou completa però si volem eliminar la marca d’aigua i accedir a certes funcionalitats disposa de tres plans de subscripció.
Eina que ens permet crear presentacions i vídeos animats amb resultats professionals i molt vistosos de manera senzilla. Disposa de gran varietat d’efectes animats, transicions i estils que podem fer servir així com importar vídeos i imatges pròpies. Resulta ideal per a la creació de petits vídeos educatius i divulgatius per permetre’ns captar l’atenció de l’alumnat de manera divertida.
Amb la versió gratuïta de l’aplicació només podrem fer vídeos de màxim 3 minuts de durada dels vídeos, no podrem eliminar la marca d’aigua ni descarregar el video final però sí que podrem compartir-lo a través de YouTube.
Eina online que permet la creació de contingut didàctic a través de vídeos. Es una molt bona proposta per aplicar la flipped classroom a l’aula. Una eina per a crear materials que l’alumnat pugui visualitzar a casa per a després treballar-los a classe de forma individual o col·laborativa, fomentant així que l’estudiant es converteixi en el protagonista del seu propi aprenentatge.
Permet retallar vídeos, inserir notes d’àudio o gravar la pròpia veu, afegir preguntes, localitzar un vídeo d’altres plataformes com ara YouTube o pujar els nostres propis. Permet també comprovar quan l’estudiant ha vist el vídeo, veure el temps ha dedicat a aquesta tasca i verificar les respostes als qüestionaris.
També amb model Freemium, te una versió Pro Teacher i Pro School de pagament amb la qual podrem crear un número il·limitat de vídeos.
Eines d'avaluació
Eina gratuïta que permet la creació de quizzes i qüestionaris sobre qualsevol tema o assignatura, integrant d’aquesta manera la participació col·lectiva i la gamificació. Guanya aquell que hagi obtingut més punts responent a les preguntes correctament i hagi estat més ràpid que la resta de participants.
Per crear un kahoot! cal registrar-se al web on podrem crear qüestionaris nous o bé disposar d’un repositori de qüestionaris creats i publicats a la web per altres usuaris. Es pot modificar també el temps de compte enrere, les possibles respostes i es poden afegir fotos o vídeos. Un cop creat el qüestionari s’obtè un codi PIN que s’ofereix als alumnes que els permet accedir al joc en una altra pàgina web (kahoot.it) des dels seus dispositius.
Joc de trivial online gratuït on a través de preguntes podem demostrar els nostres coneixements en diferents temàtiques o matèries i competir contra la resta de jugadors i contra el nostre grup classe. És un recurs didàctic col·laboratiu on la gamificació és clau i que introdueix el contingut acadèmic de manera interessant, dinàmica i entretinguda.
Hi trobarem multitud de preguntes ja preparades per àrees temàtiques, assignatures i nivells educatius. Es pot crear un joc amb les preguntes que altres han compartit i que ja són al sistema i, a més, carregar les que ens interessin.
També hi ha la possibilitat de crear un trivial col·laboratiu, gestionat principalment pels mestres i al que tindran accés els alumnes podent consultar els seus encerts i errors, i tenir accés a les explicacions que acompanyen les preguntes.
Generadors d'activitats
En l’apartat Recursos Online del nostre portal, a través del cercador de recursos, podràs trobar un munt de generadors en línia d’activitats de diferents temàtiques (matemàtiques, anglès, escriptura…), molts d’ells fins i tot, amb possibilitat de descarregar en .pdf per a imprimir.
Organització deL material
Plataforma gratuïta que permet als usuaris organitzar i categoritzar enllaços web.
És una eina que resulta molt útil per a tenir a mà i ben organitzats tots els recursos educatius online que fem servir. Permet organitzar els enllaços per temàtica i/o seccions (Webmix), fer-les públiques i compartir-les amb altres usuaris via correu electrònic.
Hi ha la possibilitat també de fer una cerca entre totes les webmix públiques creades per altres usuaris i així trobar nous recursos que poden ser-nos d’utilitat.
Tauler online que permet introduir i compartir recursos multimèdia (vídeos, àudio, fotos i documents) en notes adhesives, com si es tractés de post-its. A l’aula permet realitzar dinàmiques col·laboratives per part dels educadors o els estudiants. La versió gratuïta permet crear només 3 taulers.
Plataformes de formació gratuïta
Plataforma d’aprenentatge en línia en format vídeo amb contingut generat per creadors independents. Podem trobar cursos de tota mena per tal de millorar les nostres habilitats. La major part del contingut és de pagament, molts d’ells però amb uns preus molt assequibles. També podem trobar alguns cursos gratuïts un cop ens hem registrat.
Organització sense ànim de lucre amb la missió d’oferir educació gratuïta de primer nivell, per a qualsevol persona en qualsevol lloc.
Ofereix exercicis de pràctica, vídeos instructius i un plafó d’aprenentatge personalitzat que permet als estudiants aprendre al seu propi ritme, dins i fora de l’aula.
Una de les majors plataformaes de cursos online, fundada per l’Institut Tecnològic de Massachusets (MIT) i la Universitat de Harvard.
Els cursos fan servir diferents recursos d’aprenentatge (vídeo, podcasts, forums de discussió…) i diferents sistemes d’avaluació necessaris per obtenir el certificat d’aprovat. La majoria de cursos d’edX acostumen a tenir una durada de 4 a 8 setmanes, amb un nou contingut publicat cada setmana i dates de lliurament preestablertes. Previ pagament d’una taxa és possible obtenir un certificat amb reconeixement oficial per part de les universitats.
Aprèn a crear el teu propi material educatiu