Com parlar sobre la guerra als infants

Si els nens i nenes poden entendre la insensatesa de la guerra, si s'adonen de com és de fàcil caure en un cicle de violència, potser en el futur es converteixin en impulsors de la pau.

Avui en dia, més que mai, els infants i adolescents tenen un fàcil accés a les notícies i imatges d’allò que està passant al món. Segons la seva edat és possible que no puguin entendre què és el que realment està passant (si fins i tot a molts adults ens costa arribar a entendre-hi el perquè!). Això pot provocar-los neguit i fins i tot por davant els comentaris que poden arribar a sentir. En altres casos pot ser que preguntin simplement per curiositat, perquè és una cosa de la qual tothom en parla. 

És natural voler protegir els infants davant aquestes notícies però evitar parlar d’aquest tema només els crearà confusió i és molt millor que la informació que rebin la sentin de nosaltres. Així doncs està en les nostres mans com a familiars, educadors o adults de referència donar-los la informació que necessiten, no mentir-los i donar-los seguretat.

A continuació oferim alguns consells sobre com afrontar parlar sobre la guerra i la situació política actual entre Rússia i Ucraïna amb els infants:

 

Valorar què és el que ja saben

 

Abans de començar a parlar sobre el tema és important conèixer què és el que ja saben. Què han sentit o llegit, quina idea s’han format en el seu cap sobre la situació i veure si alguna de les seves creences ha estat fruit de la seva imaginació. També és important que preguntem què és el que volen saber. Això ens permetrà saber quin és el punt en el que partim per iniciar les explicacions i quin és el nivell de profunditat al que hem d’arribar per a que la informació que rebin no els confongui encara més.

 

 

Donar seguretat

 

Cal sempre oferir-los un espai de seguretat, donar-los una porta a l’esperança per a que se sentin segurs. Cal que validem les seves emocions i els mostrem que sempre serem aquí per a ells. També fer-los veure que hi ha una via de sortida a la situació, que hi ha gent treballant per intentar solventar la situació i que el canvi és possible. Això pot ser també una bona manera per connectar i explicar conceptes com l’altruisme i la solidaritat. Podem trobar maneres conjuntes de col·laborar amb aquells que estiguin en una situació de vulnerabilitat i fer veure als infants que, en certa manera, ells també poden ajudar: des d’escriure missatges de recolzament, participant en la donació de joguines, material o roba, etc.

 

Adaptar-nos a la seva edat

 

És important que adaptem el nostre llenguatge a la seva edat i al seu nivell de comprensió, evitant d’aquesta manera les explicacions excessivament detallades que potser no necessiten. També és necessari que evitem fer servir material excessivament gràfic en les nostres explicacions per la mateixa raó.

Una eina que ens pot ajudar en les nostres explicacions son els contes infantils. A continuació n’oferim alguns que creiem poden ajudar-nos a trobar les paraules per explicar el conflicte actual

Selecció de llibres

Per què?

Nikolai Popov

Aquest és un conte il·lustrat sense text. Una granota es troba al camp gaudint de l’olor d’una flor quan arriba un ratolí que l’ataca per treure-se-la, la qual cosa dóna lloc a un enfrontament bèl·lic cada cop més nombrós. 

El fet de què es tracti d’un llibre sense text ens permet donar via lliure a la nostra imaginació i explicar el conte de diferents maneres, afegint elements que ens puguin ajudar a explicar diferents conceptes o, per exemple, extrapol·lar el conte a la situació actual.

Una muntanya qualsevol

Fran Pintadera

Tant els habitants de dalt de la muntanya com els de baix viuen feliços, cadascun d’ells pensant que el seu poble és el millor. Ambdós pobles decideixen fer cadascun una festa per mostrar l’orgull que senten pel seu poble. Els petards que llencen els del poble de baix omple de soroll i fum el poble de dalt, els quals s’ho prenen com un atac i una ofensa. D’aquesta manera neix l’enfrontament entre ambdós pobles

D'aquí no passa ningú

Isabel Minhós Martins

Un general dóna la ordre que ningú pot trepitjar la pàgina dreta del llibre, però poc a poc la gent es va acumulant a la banda esquerra sense entendre el perquè d’aquesta norma. 

 Aquesta història sorprenent i divertida ens permet ensenyar als nens allò absurd i arbitrari d’un règim dictatorial i quina capacitat té el poble de vèncer-lo mitjançant una revolució totalment pacífica.

L'enemic

Davide Calí

És la guerra. Dues trinxeres enmig del no-res i dos soldats. Dos bàndols que es vigilen mútuament i el temps que passa a poc a poc. Un dels soldats descobreix que es troben enfrontats en una guerra que no entenen i que l’adversitat entre ambdós bàndols es basa en la deshumanització de l’adversari per poder assassinar-lo i assegurar la supervivència pròpia. 

Un llibre sobre la irracionalitat de la guerra i contra la lògica de la disciplina militar

Boom

Ximo Abadía

Dos bebes neixen en dos pobles veïns en pau. Els dos bebes però, creixen obsessionats amb colors diferents. Un dia es troben i enfronten les seves diferències i quan tornen als seus respectius pobles comencen a escampar mentides sobre el poble veí i així enfronten els vilatans i estalla la guerra. 

Un llibre molt potent visualment que ens permet explicar conceptes com el terrorisme i el xoc d’ideologies.

Què és la guerra

Eduard Altarriba

Un llibre infantil de no ficció que dona respostes a algunes de les preguntes que poden fer els infants respecte les guerres i els conflictes actuals. Explica d’una manera sintètica i mitjançant breus recordatoris històrics el que és la guerra, així com tots els mitjans desplegats per tal d’evitar-la. Comprendre les causes i les conseqüències de la guerra és el primer pas cap a la pau

El viatge

Francesca Sanna

Relat en primera persona, a través dels ulls d’un nen, que explica les aventures de com la seva família escapa dels horrors de la guerra. Com intenten trobar un lloc on formar la seva nova llar evitant la gran quantitat de perills que troben a cada pas del camí. 

Amb unes il·lustracions molt curades i un llenguatge senzill i commovedor, basat en testimonis reals, permet als més petits entendre i processar el que suposa estar en una situació com aquesta.

Les botes del general. Un conte per la pau

Elisa Ramon

Un general es fa fer unes botes a mida per anar a la guerra. Però ni a les seves botes ni als seus soldats els agrada la guerra. Quan el general vol iniciar l’atac els soldats marxen i les botes es neguen a fer-li cas i comencen a córrer enduent-se el general lluny de la destrucció.

Un conte d’autora i il·lustrador catalans escrit en lletra de pal amb un missatge esperançador molt recomanable per a educar en valors.. 

Migrants

Eduard Altarriba

Després de Què és la guerra, l’Eduard Altarriba ens porta aquest altre llibre de no ficció de format molt semblant, amb esquemes, mapes i infografies. En aquesta ocasió ens parla del fenòmen de la migració descrivint les causes, efectes i mecanismes de control que els països apliquen a les persones migrants. 

El dia que va arribar la guerra

Rebecca Cobb

Una nena ens explica què feia amb la família i a l’escola el dia que va arribar la guerra. Ens diu com va començar, el que va passar, com se sentia i tot el que va fer per fugir del conflicte, i reflexiona sobre com la guerra l’ha afectat a ella i, també, a les persones dels llocs nous on va. Els nens i nenes d’aquest nou país saben trobar una manera d’acollir-la. 

Loading