Centres de fauna salvatge i refugis d’animals a Catalunya

Un centre de recuperació de fauna o centre de fauna és un lloc on s'atenen animals silvestres ferits, malalts o orfes per tal de tractar-los, rehabilitar-los i alliberar-los a la natura.

Us heu trobat mai un animal ferit mentre fèieu una passejada pel bosc o enmig de la ciutat? Anys enrere en l’època de les nostres àvies els recollien i els cuidaven a casa fins que es recuperaven del tot i els podien tornar a la natura. Però a inicis dels anys 80 van començar a aparèixer els primers centres de recuperació a la península Ibèrica, promoguts per grups conservacionistes. A Catalunya en tenim una vintena repartits per tot el territori.

El principal objectiu d’aquests centres és proporcionar menjar, allotjament i atenció mèdica als animals salvatges per tornar-los a la natura. Bona part dels ingressos als centres de fauna són conseqüència de l’activitat humana, de manera directa o indirecta. Les causes principals són els accidents de trànsit i col·lisions, intoxicacions (esquers enverinats, abocaments), col·lisions amb línies elèctriques, trets i trampes.

Les tasques que desenvolupen en aquests centres també tenen a veure amb el control d’espècies invasores, l’educació ambiental i sensibilització social. Participen també en els programes de cria en captivitat, de reproducció i reintroducció d’espècies amenaçades o en perill d’extinció i al mateix temps ajuda en la lluita contra activitats il·legals, donant sortida als animals decomissats (tractament i posterior retorn al medi natural).

Lleida

El CFV és un dels més antics de casa nostra. Es va crear l’any 1983, amb la finalitat de portar a terme la recollida, el tractament i la rehabilitació d’animals salvatges que, per motius diversos (intoxicació, caça amb parany, furtius, desnutrició, col·lisions…), han vist disminuïda la capacitat per viure al seu hàbitat natural.

L’objectiu final és l’alliberament dels animals recuperats, reintroduint-los de nou a la natura. Al llarg dels anys, s’han obert noves línies d’actuació des del centre.

Actualment, el CFV està estructurat en dues grans àrees. D’una banda, l’Àrea d’Ús Tècnic i, d’altra banda, l’Àrea d’Ús Públic. L’Àrea d’Ús Tècnic es divideix en dues unitats, la Unitat d’Hospital i Rehabilitació i la Unitat de Projectes de Cria en Captivitat.

Des de l’Àrea d’Ús Públic es gestionen totes les visites d’educació ambiental així com totes les estades en pràctiques i de voluntariat.

Castelló d'Empúries, Alt Empordà

Es va crear l’any 1984. Des de l’inici ha tingut diverses funcions i s’ha especialitzat en la recuperació de fauna durant els últims anys.

En l’actualitat l’activitat principal del centre és l’atenció i rehabilitació de la fauna autòctona que ingressa però també la investigació i recerca. 

A més, desenvolupa una important tasca d’educació ambiental aprofitant alliberaments d’animals, visites guiades al centre i activitats pròpies encarades a la conservació.

El Pont de Suert, Alta Ribagorça

Es va crear l’any 1995 sota l’eix del Pla de Conservació de la Llúdriga a Catalunya. Actualment, es dedica al manteniment en captivitat d’exemplars de les següents espècies: visó europeu (Mustela lutreola), llúdriga eurasiàtica (Lutra lutra) i tritó del Montseny (Calotriton arnoldi).

Els centres de fauna són punts de voluntariat i formadors en pràctiques relacionades amb la conservació de la natura (principalment alumnat de cicles formatius i de universitats).

Es pot col·laborar amb alguns centres de fauna fent voluntariat i ajudant els treballadors dels centre en la preparació i alimentació dels animals, la neteja d’instal·lacions, el tractament d’exemplars, l’arxiu de dades, etc. Atès que es tracta de centres hospitalaris, les feines dels voluntaris han de ser supervisades per algun treballador del centre i es treballa amb animals salvatges que s’estressen amb facilitat, per això el nombre de voluntaris presents al centre de forma simultània pot ser limitat.

El Pont de Suert, Alta Ribagorça

En aquest centre es duen a terme tasques de conservació de fauna autòctona dels nostres rius i boscos. És gestionat per l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona (ADEFFA) que té un conveni de col·laboració amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, per a la tinença d’animals procedents de centres de recuperació de fauna salvatge. 

Segons l’ADEFA, l’educació i sensibilització ambiental és un pilar fonamental per a la conservació de moltes espècies de fauna i flora. És per això que fan activitats d’educació ambiental adreçades a públic general i escoles, on el més important és transmetre el respecte a la natura tot observant i interaccionant amb els animals del Centre Camadoca i del seu entorn.

Hi podreu conèixer molts peixos, crancs, petxines de riu, rèptils, ocells, mamífers i aprendre a respectar i preservar els tresors que tenim a la natura.

Les visites dirigides a famílies i públic general són guiades i tenen una durada d’1 hora i mitja aproximadament, adaptant-les al tipus de públic assistent (nens, adults, etc.).

Per les escoles cal concertar visita amb antelació i l’activitat principal consisteix en la visita al Centre Camadoca i una sortida de reconeixement de l’entorn, però les activitats poden ser específiques de temàtiques relacionades amb fauna i flora que es vulguin treballar. Els tallers s’adapten a totes les edats, des de l’escola bressol fins a nivell universitari.

Es poden fer també activitats de formació específica i participar en les activitats de voluntariat ambiental, que es poden consultar a la pàgina web.

Loading