Aquest estiu, enganxa’t a la lectura!

L’estiu és sinònim de platja, piscina, aventures a l’aire lliure i, perquè no, també d’una bona lectura. Les vacances d’estiu són el moment idoni per deixar de banda les pantalles, desconnectar i deixar-se endur per la màgia d’una bona història. No hi ha res millor que trobar una bona lectura que enganxi i poder tenir temps de llegir-la d’una tirada des de la vora de la piscina.

Poseu-vos còmodes, agafeu una llimonada ben fresca i deixeu-vos inspirar per les nostres recomanacions. En aquest article us hem preparat una selecció de lectures per a infants i joves d’entre 10 i 15 anys.

Benvingudes famílies, a la guia definitiva per mantenir l’hàbit de la lectura en els vostres fills i filles aquestes les vacances d’estiu!

Lectures

MIA. L'ESTIU QUE HO VA CANVIAR TOT

MIA. L'ESTIU QUE HO VA CANVIAR TOT

Autoria: Carmina Benamunt
Il·lustració: Rocío Jove
Editorial: El Cep i la Nansa

La Mia és una adolescent de tretze anys que, en acabar el curs, se’n va a passar uns dies a la masia de la seva àvia i retrobar-se amb la seva colla dels estius. Allà faran una troballa que els durà a resoldre un misteri plegats.

Aquesta és la primera novel·la de la Carmina Benamunt, coach i mentora familiar especialitzada en adolescència. La història és entretinguda i té tots els elements per enganxar des del primer moment: amistat, amor, aventures, misteris i, fins i tot, un toc de màgia i fantasia.

El que ens ha agradat especialment d’aquesta novel·la i que creiem que la fa diferent d’altres de temàtica similar, és la manera en què es tracten certs temes i preocupacions de l’adolescència com ara el primer amor, els trastorns alimentaris o el bullying. Els consells i les estratègies de regulació s’entrelliguen en la història sense resultar alliçonadors, d’una manera que els joves lectors podran sentir-s’hi identificats i treure-hi un aprenentatge per a la seva vida.

POEBÈSTIES

POEBÈSTIES

Autoria: Marc Donat
Il·lustració: Lluís Farré
Editorial: Animallibres

És curiós el respecte que tenim a la poesia com a gènere literari quan, si ho pensem bé, és un gènere que entra molt fàcil per l’oïda en la primera infància. De mica en mica, però, sembla que queda relegada només a uns quants capaços d’entendre-la. La poesia, però, amb l’ús de metàfores enriqueix el llenguatge, ens desperta la imaginació i ens ajuda a expressar les emocions des d’una perspectiva única, fomentant la creativitat i la sensibilitat artística.

Trobem que aquest poemari és perfecte per a iniciar els infants i joves en la poesia. Els versos són senzills i amb referències a la cultura popular i la tradició literària catalana. Les meravelloses il·lustracions ajuden a emfatitzar encara més la bellesa de la imatge poètica de les paraules. Cada poema està dedicat a un personatge diferent del món animal; alguns ens faran somriure i d’altres ben segur ens faran reflexionar.

Aquesta obra és una de les finalistes del premi Atrapallibres 2025 dins la categoria 11 anys. 

EL CAMÍ DE LA LLOBA

EL CAMÍ DE LA LLOBA

Autoria: Alice Roberts
Il·lustració: Keith Robinson
Editorial: Blume

Aquesta és una novel·la èpica ambientada en la prehistòria. La Tuuli és una nena de dotze anys membre d’una petita tribu de famílies connectades. La història transcorre al llarg d’un any en què la família migra seguint el ramat de rens, el seu mitjà de subsistència principal. Un dia la Tuuli es troba amb un noi que no s’assembla a ningú que hagi vist mai.

Inspirada en descobertes antropològiques reals, aquesta novel·la de ritme més aviat pausat, ens permet tenir una visió acurada de com devia ser la vida en aquell període: com sobrevivien, què menjaven, la seva relació amb la natura i els animals… Les magnífiques descripcions ens permeten identificar-nos amb els personatges i aconsegueixen fer-nos creure que per un moment som en aquell moment remot de la història de la humanitat. Tot i estar recomanada per a infants més joves, creiem que els lectors a partir dels 13 anys podran apreciar-la millor.

LAS CRÓNICAS DE REMA

LAS CRÓNICAS DE REMA

Autoria i il·lustració: Amy Kim Kibuishi
Editorial: Andana

El Regne de la Boira Blava és la primera entrega d’aquesta sèrie de novel·la gràfica d’estil manga.

El pare de la Tabby Simon mor en estranyes circumstàncies mentre intentava investigar una boira misteriosa que emergeix d’un arbre i que es creu que dona la vida eterna. La Tabby, però, està convençuda que no ha estat la boira qui l’ha matat sinó un fantasma. Determinada en esbrinar la veritat es troba conduïda a Rema, un món llunyà que es troba assetjat per part d’un altre planeta que vol prendre-li els seus recursos.

Una novel·la gràfica que ben segur entusiasmarà els amants del manga, però també als que no acostumen a llegir aquest gènere. I és que aquesta barreja de fantasia i misteri fan que aquest sigui un llibre d’aquests que enganxen i que, un cop comences a llegir no vulguis aixecar-te de la cadira (o de l’hamaca!) fins no haver-lo acabat.

FILSTRUP

FILSTRUP

Autoria: Jaume Copons
Il·lustració: Òscar Julve Gil
Editorial: Animallibres

Els pares del Linus Filstrup pateixen perquè el seu fill és molt honrat. Tots els seus avantpassats han estat delinqüent, fins i tot el seu germà bessó ho és. El Linus, però, és un nen exemplar: a més d’honrat és bon estudiant, bon company a l’escola i prefereix llegir a delinquir. Fins que un dia succeeix un robatori a la seva escola i tots els indicis apunten que ell n’ha estat el lladre.

Enguany ha estat guanyador en la categoria 11 anys del premi Atrapallibres, un certamen literari on els nens i joves lectors són el jurat que decideix quines són les millors obres de literatura infantil i juvenil publicades en català l’any anterior. Un premi ben merescut. Filstrup és un llibre molt dinàmic, en part per ser una barreja de novel·la i còmic. És un pèl gamberro, amb tocs d’humor negre i molt i molt divertit. Un d’aquests llibres que, tot i estar recomanat per a joves lectors d’entre 10 i 15 anys, els adults podem també gaudir-lo d’allò més.

EL ROSCA CIBERSEGURETAT. HOME A L'AIGUA

EL ROSCA CIBERSEGURETAT. HOME A L'AIGUA

Autor/a: Giacomo Pucci
Il·lustrador/a: Valerio Chiola
Editorial: El Cep i la Nansa

Aquesta és la nova i tercera entrega de les aventures del Rosca i la seva colla, els pitjors alumnes de l’escola. El director els contracta perquè facin d’agents secrets per tal de defensar la ciutat d’una organització criminal.

En aquesta entrega, El Canya, un dels cinc membres de la colla dels Passats de Rosca, és víctima de ciberbullying. Sense el seu consentiment alumnes de l’escola han fet córrer un fotomuntatge seu i, a l’intentar fer-lo desaparèixer de la xarxa, ell mateix s’hi queda atrapat misteriosament en el mar virtual.

El misteri es barreja amb la ciència ficció i tocs d’humor. Es tracta d’una novel·la curta molt dinàmica i plena d’acció però també d’aprenentatges sobre l’amistat i el respecte.

AITANA TE 100K

AITANA TE 100K

Autor/a: Santi Baró
Editorial: Andana

L’Aitana i la Tina són dues millors amigues, confidents i inseparables des de ben petites. Un dia, però, un vídeo de l’Aitana es fa viral i la seva vida canvia per complet. Comencen a pujar-li els likes i a tenir milers de seguidors veient-se immersa en el món dels influencers i les xarxes socials.

Es tracta d’una novel·la molt fresca i propera que ens parla amb sinceritat sobre l’amistat, la cerca de la identitat i els valors personals en l’adolescència. Amb un argument que gira al voltant d’una temàtica actual i amb moltes referències a la cultura popular juvenil que ben segur atrau l’interès dels joves lectors.

Obra guardonada amb el Premi de narrativa juvenil Ciutat de Picassent.

EL ÚLTIMO OSO

EL ÚLTIMO OSO

Autoria: Hannah Gold
Il·lustració: Levi Pinfold
Editorial: Duomo Ediciones

Aquesta novel·la narra la història de l’April, una noia que es muda amb el seu pare a l’Illa de l’Ós, una illa remota de l’Àrtic. El pare d’April ha acceptat un treball temporal com a investigador científic a l’illa, mesurant l’augment de les temperatures, el nivell del mar i la desaparició de les glaceres. L’April és conscient de la importància de la feina del seu pare i es preocupa per la destrucció que els humans estan causant al planeta. Es creu que a l’illa ja no hi queden ossos polars, però un dia l’April se’n troba un. Un os solitari, ferit i famolenc que la noia està decidida a salvar.

Es tracta d’una novel·la preciosa sobre l’amor per la natura i les conseqüències de l’escalfament global. Amb un missatge molt esperançador que ens recorda que, independentment de qui siguem, o de la nostra edat, tots hauríem de fer la nostra part per cuidar la Terra i tots els éssers vius que hi habiten.

OI QUE ENS HEM PERDUT, ALÍCIA?

OI QUE ENS HEM PERDUT, ALÍCIA?

Autoria: Pep Puig
Il·lustració: Mercè López
Editorial: Animallibres

Per fi ha arribat el dia que els pares de l’Alícia la deixen anar caminant sola a l’escola. Bé, sola no, acompanyada de tres dels seus companys de classe. En adonar-se que els pares els estan espiant decideixen agafar un camí diferent del que fan sempre com a manera de protesta. La confiança, i potser una mica també l’orgull, els traeix, es desorienten i han de demanar ajut a un home gran de nom Pasqual. Un trajecte que hauria estat senzill acaba convertint-se en tota una aventura.

Atenció que aquest és un d’aquests llibres que quan l’agafes no el pots deixar! Amb girs argumentals d’allò més emocionants és una història sobre el pas del temps, sobre l’amistat, una barreja de misteri i fantasia al més pur estil A través del mirall de Lewis Carroll.

Obra finalista del premi Atrapallibres 11 anys d’enguany i seleccionada per la OEPLI com a un dels millors llibres infantils i juvenils editats a Espanya el 2022.

QUATRE ULLS

QUATRE ULLS

Autoria: Rex Ogle
Il·lustració: Dave Valeza
Editorial: Andana

El Rex és el protagonista d’aquest còmic autobiogràfic de recent publicació. El Rex acaba de començar l’institut i es troba amb una realitat gens fàcil d’assimilar. A la complicada situació familiar, el distanciament amb el seu millor amic de la infància, les burles que rep per part dels populars de l’institut… se li suma el fet de descobrir que necessita ulleres! Un fet que li resulta totalment aclaparador i no sap si podrà afrontar.

Barrejat amb humor i dinamisme ens trobem una història realista amb la qual és molt fàcil d’empatitzar. Des del bullying, acceptació corporal, fins a la cerca de la nostra pròpia identitat passant per la incomprensió dels adults. Es tracten temes que afecten l’adolescència d’una manera molt natural i ens ha semblat un genial punt de partida per a generar una conversa amb els nostres joves.

Llibres de coneixements, activitats i altres

METÀFORA

METÀFORA

Autoria: Pedro Alcalde i Merlín Alcalde
Il·lustració: Guim Tió
Editorial: Zahorí Books

“Metàfora” és un recorregut per la història de la filosofia occidental a través d’algunes de les imatges més evocadores que han inspirat els pensadors (i pensadores!) al llarg del temps. És una invitació a comprendre millor el món que ens envolta i reflexionar sobre les idees que defineixen la nostra realitat. Les metàfores són un pont entre el que és abstracte i el que és concret, una manera de concretar un pensament en forma d’imatge. Cada un dels conceptes que s’hi tracten en el llibre estan il·lustrats amb unes meravelloses pintures de l’artista Guim Tió. Més que un llibre és una veritable obra d’art!

Trobem que és un llibre preciós i imprescindible perquè els joves perdin la por i s’iniciïn en el món de la filosofia d’una manera amena i molt atractiva.

MUNTANYES

MUNTANYES

Autoria: Regina Giménez
Editorial: Zahorí Books

Atles infogràfic de gran format i tapa dura on hi trobarem tot d’informació relativa a les muntanyes: com es formen, quins són els països més muntanyosos, quina fauna i flora hi podem trobar, com es mesura una muntanya… La informació i les dades venen representades en format infogràfic amb unes il·lustracions precioses que ens permeten entendre les dades i els conceptes de manera molt clara. Amb comparacions visuals molt encertades per poder assimilar la magnitud de les muntanyes.

Un llibre d’aquells per llegir a poc a poc, assimilant i compartint les troballes amb la família o els amics.

ANIMALS GENIALS

ANIMALS GENIALS

Autoria: William Potter
Il·lustració: Stephanie Fizer Coleman
Editorial: Inuk Books

Cada any al blog fem la nostra selecció dels millors quaderns d’estiu. Enguany hem volgut variar recomanant-vos lectures, però no podíem estar-nos d’afegir un quadern d’activitats entre les nostres recomanacions.

Animals genials és un quadern ideal pels amants dels animals. Amb unes il·lustracions maquíssimes a tot color, alhora que fem activitats podrem descobrir un munt de curiositats fascinants sobre els animals salvatges i el seu món.

PUBLICACIÓ ESPECIAL: Antoni Benaiges

PUBLICACIÓ ESPECIAL: Antoni Benaiges

Editorial: Blume

Ens venia molt de gust recomanar-vos aquesta novetat que acaba de publicar l’editorial Blume, però no només als infants i joves d’entre 10 i 15 anys sinó també a famílies, mestres i persones interessades en l’educació i la història.

Es tracta d’una capsa amb tretze facsímils que reprodueixen alguns dels quaderns realitzats pels alumnes de l’Antoni Benaiges a l’Escola Nacional Mixta de Buñuelos de Bureba, a Burgos, entre els anys 1934 i 1936. Al llarg d’aquells dos cursos i, seguint un nou mètode pedagògic que proposava “donar la paraula als infants”, l’escola es va convertir en una impremta i els alumnes van passar a ser cronistes del seu poble, il·lustradors i investigadors.

La major part dels quaderns originals van ser cremats o destruïts durant els primers dies de la Guerra Civil, però s’han pogut editar de nou gràcies al fet que la família Benaiges els va conservar durant més de 70 anys.

Trobem que és un material molt bonic perquè infants i joves coneguin aspectes de la història des del punt de vista dels mateixos infants que la van viure. Recomanem veure la pel·lícula «El mestre que va prometre el mar» estrenada a finals de l’any passat per entendre’n millor el context.

Loading