Les abelles a l'escola. Dolçes Xerrades a les Escoles

Les visites als centres educatius són xerrades interactives on els més petits aprendran com treballen els abellaires i les abelles.
Melvida es un projecte d'apicultura sostenible nascut a la Serra de Collserola que té per objectiu repoblar d'abelles els nostres entorns rurals, tenint cura d'elles i contribuint a la biodiversitat.
Proposem xerrades interactives adaptades a diverses edats (a partir P4) sobre la importantíssima tasca pol·linitzadora de les abelles.
Viure en primera persona la màgia de trepitjat i conèixer un apiari, i experimentar el maneig in situ de les arnes, aprenent envoltats de fauna i flora.
Volem donar a conèixer la importància de la preservació de les poblacions d'abelles, així com el dia a dia de la vida als apiaris.

Les trobades al vostre centre educatiu es realitzen en l’entorn òptim depenent de les circumstancies físiques de cada centre. Es poden realitzar les xerrades dins d’una aula, així com al pati de l’escola, garantint en tot moment les mesures de respecte i seguretat necessàries actualment. La seva durada oscil·la entre 1 hora /1 hora 15’ depenent de la dinàmica que es generi en cada grup, ja que entenem que cada xerrada és diferent, depenent de les necessitats i inquietuds dels assistents.

L’activitat inclou:

– Presentació / Eines / Observació (arna d’observació amb abelles) / Taller espelma / TastetCom són les nostres dolçes xerrades?
Proposem xerrades interactives, dinàmiques i adaptades a diverses edats: introduïm diferents conceptes segons l’etapa d’aprenentatge a la que ens adrecem ja sigueu adults, gent jove o menuts i menudes a partir de 4 anys (P4). Estimem el que fem i intentem transmetre aquesta passió per tal que gaudiu tant com nosaltres ho fem.


Presentació
Durant la primera part de la visita es presenta el món que envolta les abelles, expliquem l’activitat dels abellaires (preferim aquesta denominació a la tradicional, apicultors) i insistim en la importància d’aquesta activitat apícola per promoure entorns complerts i sans.

Seguidament s’expliquen diferents dinàmiques relacionals entre fauna i flora: ens fem ressò de la importància de les abelles per la seva funció pol·linitzadora i de les diverses plantes i flors que visiten. En aquesta primera fase també parlem dels diferents aliments que obtenen les abelles de l’entorn: el pol·len, el nèctar, el pròpolis, etc.)


Eines
En aquest segon bloc, ens posem el vestit típic d’abellaire i presentem les eines necessàries per a desenvolupar l’activitat. És aquí on podem observar com les persones visitants van entrant al món dels abellaires, doncs el vestit és molt vistós, així com el fumador, eina que ens serveix per a fer el fum necessari per a obrir les arnes de les nostres abelles sense perill. Seguidament expliquem els diferents tipus d’abelles que podem trobar dins d’una mateixa família (reina, obreres, borinots…) i les seves necessitats.


Observació
Sens dubte observar és una de les parts més emocionants! Tan si veniu in situ a un dels nostres apiaris com si venim nosaltres als vostres centres educatius, els participants tindran contacte directe amb aquests fabulosos himenòpters. A les visites guiades als nostres apiaris ens vestirem totes d’abellaires, amb l’EPI homologat corresponent i visitarem un arnar (lloc on conviuen moltes famílies d’abelles). Si som nosaltres els que hem realitzat la visita al vostre centre portarem una “arna d’observació” amb abelles on els més menuts podran observar-les en acció. Aquesta arna d’observació és completament estanca i s’ha construït de tal manera que no hi ha cap perill per a realitzar l’activitat amb els nens. En aquesta fase d’observació relacionem els conceptes teòrics explicats durant la presentació i els més menuts connecten la teoria amb la pràctica.


Taller Espelma / Tast de Mel amb Fruita:
Com a cloenda de la visita realitzarem un taller d’espelmes amb cera pura d’abella i podrem gaudir d’un tastet de mel amb fruita de temporada.
Més informació

La informació de contacte només és visible per a usuaris registrats al portal.

Identifica't
Última actualització: 30/08/23
Fitxa tècnica
INF2
CI
CM
CS
Tipus d'activitat
Taller participatiu
Àrea de coneixement
Coneixement del medi i Biologia
ODS
Entre 1 i 2h
De pagament
L'activitat es realitza en el centre escolar
Idiomes
Català, Castellà, Anglès